Su 100 derecede kaynar. 100 dereceye ulaşınca kaynamaya başlayan suyun sıcaklığı, kaynama bitip bütün su buharlaşana dek değişmez. Çünkü hal değişimi sırasında sıcaklık sabittir. Sıcaklığın 100 derecenin üstüne çıkabilmesi için bütün sıvının buharlaşmış olması gerekir.
Sıvı halde bulunan su buharlaşıncaya kadar 100 C'de kalır, daha sonra artmaya başlar. Suyun faz diyagramlarına bakarak görebilirsin. Su safsa 100 derecede kalır ve kaptaki su,buhar haline gelinceye kadar devam eder.Tabi 1 atm dış basınç ve deniz seviyesindeki yer için geçerli bu.
Kaynama noktası saf su için farklı sıcaklık birimlerinde 100 °C, 212 F ve 373 K olarak belirlenmiştir.
Su deniz seviyesinde yani atmosfer basıncının 1 atm olduğu durumda 100°C'de kaynar. Deniz seviyesinden daha yükseğe çıkıldığında ise atmosfer basıncı azalır. Bu durumda suyun buhar basıncı daha düşük sıcaklıklarda dış basınca eşitlenir. Böylece suyu 100°C'den daha düşük sıcaklıkta kaynatmış oluruz.
Kaynama sırasında sıvının sıcaklığı değişmez. Sabit atmosfer basıncı altında bütün sıvı maddelerin, sıvı halden gaz hale geçtiği sabit bir sıcaklık değeri vardır.
İlgili 38 soru bulundu
Suyun yüksek basınç altında kaynama noktası artar.
Eğer kaynama noktasını azaltmak istiyorsak hava basıncını azaltmamız gerekir. 50°C olan suyu şırınga ile çekersek kaynadığını görürüz. Hava basıncını azalttıkça suyun kaynama noktası da düşer.
Bunu şöyle açıklamaya çalışayım; su 100 derecede kaynar. Eğer suya bir miktar tuz atarsanız suyun kaynama noktası 100 derecenin üzerine çıkar. Suyun kaynama noktasının ne kadar yükseleceği, içerisine atacağınız tuz miktarına göre değişir.
Su (buhar basıncı dış basınca eşit olduğunda kaynadığından) yüksek rakımlı yerlerde, deniz seviyesindeki kaynama noktası değeri olan 100°C'nin altında kaynamaya başlar. Ortalama rakımı deniz seviyesine hayli yakın olan İzmir'de suyun yaklaşık 101°C'de kaynadığını gördük.
Kimya konusunda bilgilerim var. Su 100 derecede kaynar. 100 dereceye ulaşınca kaynamaya başlayan suyun sıcaklığı, kaynama bitip bütün su buharlaşana dek değişmez. Çünkü hal değişimi sırasında sıcaklık sabittir. Sıcaklığın 100 derecenin üstüne çıkabilmesi için bütün sıvının buharlaşmış olması gerekir.
Dolayısıyla atmosfer basıncının yüksek olduğu yerlerde suyun kaynama sıcaklığı daha yüksek, düşük olduğu yerlerdeyse kaynama sıcaklığı daha düşük olacaktır. Saf su deniz seviyesinde (basınç=1013 milibar) 100ºC'de kaynarken Erzurum, Kars, Van gibi rakımı yüksek illerimizde (basınç 800-850 milibar) 94ºC'de kaynar.
Deniz seviyesinden yükseğe çıkıldıkça atmosfer basıncının düşmesine bağlı olarak suyun kaynama noktası da değişkenlik gösterir. Bu nedenle yüksek rakımlı yerlerde sıvılar deniz seviyesindeki kaynama noktasından daha düşük sıcaklıklarda kaynar.
Yani evde ocakta kaynattığımız suyun kaynama derecesi 100 derecedir ve ortalama olarak 20 dakikada kaynamaktadır. Ancak dünyanın en yüksek dağı olan 8848 metre yüksekliğindeki Everest Dağı'nda suyun kaynama derecesi 70 derecedir.
40 derece ve üstü sular: Çok sıcak olarak sıralanmaktadır.
Bu bağlamda örneğin su 0 santigrat derece üzerinden deniz seviyesinde donma noktasına ulaşır. Aynı şekilde tersi üzerinden ele alındığı vakit, 0 santigrat derecenin üzerine çıkıldığı vakit su erimeye başlar.
Suyun sıcaklığını, kolunuzun iç kısmını suya daldırarak test edebilirsiniz. Ayrıca banyo termometresi de kullanabilirsiniz. En ideal su sıcaklığı 37-38 C'dir. Banyo ise 26-27 C olmalı.
Saf Suyun Özellikleri
Saf su genellikle 70 - 80 dereceye kadar ısıtılan suyun buharının yoğunlaştırılarak ayrı bir kaba aktarılmasıyla elde edilir, bu işleme distilasyon ya da damıtma adı verilir.
Oxford ve Hacettepe Üniversitesinin yaptığı araştırmalarda en sağlıklı su sıcaklığının 4-12 derece olduğu açıklanmıştır.
Suyun ısısı sıfırdan +4 dereceye çıkarken kütle yoğunlu artar çünkü suyun en yoğun olduğu sıcaklık +4 derecedir. Bu sayede yoğunluğu daha az olan buz suyun üstünde yüzebilir.
Düdüklü tencerede ise buhar dışarı kaçamadığından tencerenin içindeki basınç gittikçe artar, dolayısıyla su 100 derecede kaynamaz, tenceredeki sıcaklık 125 °C (257 °F) dereceye kadar çıkar.
4. Deniz düzeyinde 100 °C de kaynayan saf su, Ankara'da 96 °C de, Erzurum'da ise 94 °C de kaynar. 5. Düdüklü tencerede basıncın artmasıyla sıvının kaynama sıcaklığı yükselir, bu nedenle yemekler daha çabuk pişer.
Örneğin su 0 santigrat derecede donma noktasına ulaşır ve donar. Ancak son yıllarda yapılan çalışmalar neticesinde, saf suyun sıfırın altında 48 derecede donduğu biliniyor. Yani su içeriğindeki mineral yapılara bağlı olarak 0 santigrat derecede ya da sıfırın altında 48 santigrat derecede donabilmektedir.
Herhangi bir şekilde güvenilir suya erişim olmadığı takdirde çeşme suyunun daha güvenilir bir şekilde tüketilebilmesi için su kaynatılabilir. Ancak kaynatma işleminin sadece suda bulunan virüsler, parazitler ve bakteriler dâhil olmak üzere hastalığa neden olabilecek mikropları öldüreceğini unutmamak gerekir.
Genel olarak musluk suyunu kaynattıktan sonra temiz ve içilebilir olduğuna dair yaygın bir inanış bulunur. Ancak musluk suyunun temiz bir su olabilmesi için yaklaşık olarak 20 dakika kaynatılması gerekir.
Su 100 ° C kaynarken, çoğu patojen mikroorganizmalar ölür ve su önemli ölçüde arıtılır. Ancak yüksek kalitede temizlik için, kaynatma süresi en az 10-15 dakika olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri