Mülkiyet hakkı, eğitim, sağlık ve çevre, çalışma ve sözleşme hakları, adil ücret, sosyal güvenlik, konut haklarını da başlıca ekonomik haklar ve özgürlükler örnekleri olarak ifade etmek mümkündür.
Ekonomik, sosyal ve kültürel haklar; eğitim hakkı, barınma hakkı, yeterli bir yaşam standardı hakkı, sağlık hakkı ve bilim ve kültür hakkı gibi sosyoekonomik insan haklarıdır.
Pozitif statü hakları olarak da isimlendirilen sosyal ve ekonomik haklar ve ödevler; ailenin korunması ve çocuk hakları, eğitim ve öğrenim hakkı ve ödevi, kamu yararı, devletleştirme ve özelleştirme, çalışma ve sözleşme hürriyeti, toplu iş sözleşmesi grev hakkı ve lokavt, ücrette adalet sağlanması, sağlık çevre ve ...
sosyal ve ekonomik haklar gereğince devletin kişilere olumlu anlamda karışma, başka bir deyişle hizmet sunma ödevi vardır. Bu yüzden bu haklara “pozitif statü hakları” ya da devletten hizmet istemeyi belirten “isteme hakları” da denir. Sosyal ve ekonomik haklar “ikinci kuşak haklar” olarak da adlandırılmaktadır.
İlgili 22 soru bulundu
Mülkiyet hakkı, eğitim, sağlık ve çevre, çalışma ve sözleşme hakları, adil ücret, sosyal güvenlik, konut haklarını da başlıca ekonomik haklar ve özgürlükler örnekleri olarak ifade etmek mümkündür.
Haklar, ileri sürülebileceği çevre açısından mutlak haklar ve nispi haklar olmak üzere ikiye ayrılır. Mutlak haklar, herkese karşı ileri sürülebilirken, nispi haklar ise, sadece belirli kişi veya kişilere karşı ileri sürülebilmektedir.
Dil, din, ırk ayrımı olmaksızın her insana eşit olarak verilen haklara temel hak denir. Temel haklar kavramından ilk bahseden yazarlar Aydınlanma Çağı düşünürleri J. Jack Rousseau ve Denis Diderot'dur. Bu hakların başında eğitim ve sağlık hakkı gelir.
Temel hak ve hürriyetler üç gruba ayrılır. Bunlar negatif statü hakları, pozitif statü hakları, aktif statü hakları olarak ifade edilmektedir.
Bunlar sert çekirdekli temel haklardır: Kişinin yaşama hakkı, din, vicdan, düşünce ve kanaatlerini açıklamaya zorlanamaması, suç ve cezaların geriye yürütülememesi, suçluluğu mahkeme kararıyla sabit oluncaya kadar kimsenin suçlu sayılamaması... Bu haklara Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi de md. 15/II'de yer vermiştir.
Sendika kurma hakkı yolu ile çalışma ilişkilerinde çalışanların ve işverenlerin ekonomik ve sosyal hak ve menfaatlerini korumak ve geliştirmek mümkün olabilmektedir. Sendika kurma hakkı ikinci kuşak haklar (klasik haklar) arasında yer alır.
Sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye'de, bunun bir sonucu olarak Anayasalarda konut hakkı düzenlenmiştir. Ancak söz konusu hak, uluslararası alanda olduğu gibi, medeni ve siyasi haklardan hatta aynı kategoride yer aldığı diğer sosyal haklardan ayrışmaktadır.
Vergi ödevi, Anayasamızın “Siyasi Haklar ve Ödevler” başlıklı kısmında düzenlenmiştir. Bu hak çok kısa bir madde olmasına rağmen, vergilemenin temel ilkelerine yer vermiştir.
İkinci kuşak haklar, bir serbesti ve özgürlüğün ötesinde devletten bir hizmet/edim isteme yetkisi veren haklar olarak gelişmeye başlamıştır. Çalışma hakkı, sendikal haklar, sosyal güvenlik hakkı, sağlık hakkı, parasız öğrenim hakkı, konut hakkı ikinci kuşak veya sosyal hakların en önemlileri olarak bilinmektedir.
Üçüncü kuşak haklar ise dayanışma hakları, halkların hakları veya grup hakları şeklinde tanımlanmaktadır. Bu haklara örnek olarak çevre hakkı, barış hakkı, ekonomik ve sosyal gelişme hakkı gösterilebilir.
Bunlar yenilik doğuran haklar, ayni haklar, alacak hakları ve fikri haklardır.
Yaşama hakkı; en temel haktır. Hiçbir şekilde ortadan kaldırılamaz sınırlandırılamaz. Kişi dokunulmazlığı hakkı; kişinin hem beden, hem ruh bütünlüğünü korumaya yöneliktir. Sağlık Hakkı; herkes, sağlıklı bir çevrede yaşama ve sağlığını koruyacak tedbirler alma hakkına sahiptir.
Eğitim hakkı, sağlık hakkı, çalışma hakkı, konut hakkı, ücrette adaletin sağlanması ve asgari ücret, sosyal güvenlik hakkı, beslenme hakkı ve bazı toplumsal kesimlerin (engelliler, çocuklar, yaşlılar gibi) korunması çerçevesinde devlete yüklenen yükümlülükler bu bağlamda zikredilebilir.
Doğal haklar; insanın doğuştan getirmiş olduğu, başkasına devredilemez ve başkası tarafından verilmemiş olan haklardır. Doğal hakların geçerli olduğu düşünülen bir insanlık anına ve o durumda uygulanan hukuk pratiklerine ise doğal hukuk denilir.
Bildiride medeni ve siyasi hak olarak 50, ekonomik, sosyal ve kültürel hak olarak da 27 olmak üzere toplam 77 hakkı tespit etmek mümkün. Bildirinin kabul ve ilan edilmesinin üzerinden 70 yıl geçmiştir. İnsan haklarının kaynağı hayattır. Hayat da statik değil dinamiktir.
Aynî hakların üç unsuru vardır. Bu unsurlar sırasıyla, eşya, eşya üzerinde doğrudan hâkimiyet ve herkese karşı ileri sürülebilmedir. Bu şartlar birlikte şartlardır, yani hepsinin bir arada olması gerekir. Aynî hak, eşyalar üzerinde kurulabilmektedir, bu nedenle malvarlığına ilişkin haklardandır.
– İradesi, hukuk düzeni tarafından korunan kişiye “Hak sahibi” denir. Kaç çeşit hak vardır? Bağlı bulundukları Hukuk dallarına göre, “Kamu Hakları” ve “Özel Haklar” olmak üzere 2 çeşit hak vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri