Sonuç olarak, ekonomide temel kavramlar arasında arz ve talep, fiyatlar ve piyasa dengesi, rekabet ve monopol, enflasyon ve faiz oranları, fırsat maliyeti ve karşılaştırmalı üstünlük gibi önemli unsurlar bulunmaktadır.
Ekonomik yaşam çeşitli ögelerin bir araya gelmesiyle oluşur. Bunlar üretim, tüketim ve bölüşümdür.
Ekonominin iki ana akımı: Mikroekonomi ve Makroekonomi
Aynı zamanda, tüketici ve firmaların nasıl karar aldıklarını ve piyasada nasıl birbirlerinden etkilendiklerini araştırır. Makroekonomi ise faiz oranları, gayri safi yurt içi hasıla (GSYH), istihdam, işsizlik, enflasyon, toplam üretim gibi konularla ilgilenir.
Ekonomi, toplum halinde yaşayan insanların davranışlarını konu alan sosyal bir bilimdir. İnsanların sınırsız kabul edilen maddi ihtiyaçlarının karşılanması amacına yöneliktir. İnsanların maddi ihtiyaçlarını karşılayan mal ve hizmetler, sınırlı durumdaki üretim kaynakları ile üretilir.
Ekonominin temelini oluşturan 3 ana kavram (fırsat maliyeti, Enflasyon: Fiyatlar genel düzeyinin toptan ve sürekli yükselişidir. Resesyon: Durgunluk anlamına gelir, ekonomik çöküş olarak nitelendirilir. Kısaca, çıktı (üretim) miktarının azalması, işsizliğin artması olarak tanımlanır.
İlgili 27 soru bulundu
Hayvancılık, tarımcılık, balıkçılık, madencilik ve ormancılık sektörleri birincil ekonomik faaliyetlerin başında gelir . İkincil Ekonomik Faaliyetler: Bu ekonomik faaliyetler icra edilirken, birincil ekonomik faaliyetlerden elde edilen ham madde ve yarı işlenmiş maddeler işlenerek yeni ürünler üretilir.
İnsanların hayatlarını sürdürebilmesi ve ihtiyaçlarını karşılayabilmesi adına ele aldıkları etkinlikler ekonomik faaliyet olarak bilinir. Bu doğrultuda ekonominin temelinde üretim yatar. Hammaddenin işlenmesi suretiyle farklı sektörler açısından mamul maddenin elde edilme süreci üretim anlamına gelmektedir.
Ekonomi biliminin en yaygın tanımı Alfred Marshall'ın neoklasik tüketim çıkışlı tanımından yola çıkan Lionel Robbins'in yaptığı tanımlamadır: Ekonomi bilimi; kıt kaynakların alternatif kullanım olanaklarını inceleyen bir bilimdir. Bu tanım ekonomi bilimini tüketim ya da harcamalar açısından ele alan bir tanımdır.
Dünyada ekonomiye yön veren temel sektörler; tarım, sanayi ve hizmet sektörleridir. Son yıllarda dünya ülkelerinde tarım ve sanayi sektöründen çok, hizmet sektörü önemli bir üstünlük arz etmektedir.
EKONOMİNİN 3 TEMEL SORUNU
1- Hangi mal ve hizmet, ne kadar üretilecek? 2- Nasıl üretilecek (üretimde kullanılacak metot)? 3- Kim için üretilecek (üretilen ürünün bireyler arasında nasıl paylaşılacağı)?
Ekonomi veya İktisat, mal ve hizmetlerin üretim, dağıtım ve tüketimini inceleyen sosyal bilimdir. Ekonomi, ekonomik aktörlerin davranış ve etkileşimlerine ve ekonomilerin nasıl işlediğine odaklanır.
Dolayısıyla üretim bu faktörlerin mal ve hizmet haline dönüşümünü ifade eder. Klasik ekonomide üretim faktörleri üç başlık altında sınıflandırılmaktadır. Bunlar: Emek, sermaye ve doğal kaynaklar (toprak)dır.
Ekonomik Faaliyetlerin Sınıflandırılması: Birincil ekonomik faaliyetler (tarım,hayvancılık,madencilik,balıkçılık,ormancılık),İkincil ekonomik faaliyetler(tarıma dayalı sanayi, kimya sanayi,makine sanayi, metalurji sanayi,inşaat,bayındırlık, enerji üretimi vb.)
Dördüncül Ekonomik Faaliyetler:
# Yazılım,Ağ işletmeciliği, Arge,Veritabanı, Online Hizmetler,Reklamcılık,Grafik Tasarım.
Literatürde ekonomik faaliyetler tarım, sanayi ve hizmet sektörleri olarak üç temel başlıkta toplanmaktadır. Tarım ve sanayi sektörleri tanımlanırken kullanılan en temel ölçüt, somut mal üretmeleridir.
Gelişmiş ülkelerde üçüncül sektörün dışında bilgi toplama, işleme, yayma görevi yapan, basit bilgiyle yapılamayacak, uzmanların işine Dördüncül ekonomik faaliyetler denilmeye başlanmıştır. Yine büyük firmaların yöneticilerinin işleri beşincil ekonomik faaliyet grubuna girmektedir.
Üçüncül Ekonomik Faaliyetler:
# En fazla gelişme gösteren faaliyet türüdür. # Hizmete (insana) dayalıdır. # Gelişmişlik arttıkça üçüncül faaliyet oranı artar. # Gelişmiş ülkelerde üçüncül faaliyetlerde çalışanların sayısı fazladır.
Mikroekonominin temel kavramları: arz kanunu, talep kanunu, fiyat mekanizması, piyasa yapısı, üretici dengesi, tüketici dengesi, emek piyasası vb. Makroekonominin temel kavramları: büyüme, istihdam, enflasyon, ödemeler bilançosu, dış denge, iç denge, bütçe, faiz dışı fazla vb.
Öz: Modern iktisadın kurucusu olarak kabul edilen Adam Smith, eserleri hakkında en çok konuşulan düşünürlerden biri olmasına rağmen gerek takipçileri gerekse muhalifleri tarafından yeterince anlaşılamamış ve birçok zaman yanlış yorumlanmıştır.
Siyasi iktidar bunu yapabilmek, askeri harcamaları karşılayabilmek bir ordu besleyebilmek için çeşitli düzenlemeler yapabilir. Devletin ikinci görevi adaleti sağlamaktır. Smith'e göre devletin üçüncü görevi ise tek tek şahısların kurmak istemeyeceği kamu kurumların kurulması ve bayındırlık hizmetlerinin sağlanmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri