Meşhur tatlıları; Tene helvası, Top helvası, Nişe bulamacı, Şillik, Heside ve Burma tatlısıdır. Adıyaman'a gelince mutlaka yenilmesi önerilen meşhur lezzetler arasında Tevenk sarması, Tırşik, Kavurmalı hıtap, Yarpuzlu köfte, Besni tavası, İçli köfte, Buhara pilavı, Parmak kebap ve Dövmeç yer alıyor.
Adıyaman, yöresel lezzetlerinin yanı sıra benzersiz hediyelik eşyalar ve götürülecek yiyecekler ile de ünlüdür. Alacağınız hediyelikler arasında besni üzümü ve cevizli sucuk bulunur. Bu yiyeceklerin dışında Adıyaman'dan alacağınız hediyelikler arasında el yapımı bez bebekler ve Adıyaman kilimleri de bulunur.
Adıyaman denildiğinde akla gelen turistik bölgelerin başında Nemrut Dağı gelir. Nemrut Dağı, güneşin doğuşu üzerindeki kalıntılarla meşhur bir yerdir. Adıyaman gezinizde Nemrut Dağı'nın figürlerinin bulunduğu birçok ürün bulabilirsiniz.
Adıyaman ziyaretlerinde öne çıkan hediyelik eşyalar arasında:Cevizli Sucuk, Nemrut Dağı Koleksiyonları, Adıyaman Kilimi, Cicim, Besni Üzümü ve Bez Bebek bulunmaktadır. Tatlı yapımında sıklıkla kullanılan cevizli sucuk, hediyelik eşya açısından tercih edebileceğiniz gıdalar arasındadır.
İlimizde 2.000 dekar alanda Trabzon Hurması yetiştirilmektedir. Mevcut yetiştirme alanı bakımından Türkiye'de 5. sıradayız.
İlgili 37 soru bulundu
Meşhur tatlıları; Tene helvası, Top helvası, Nişe bulamacı, Şillik, Heside ve Burma tatlısıdır. Adıyaman'a gelince mutlaka yenilmesi önerilen meşhur lezzetler arasında Tevenk sarması, Tırşik, Kavurmalı hıtap, Yarpuzlu köfte, Besni tavası, İçli köfte, Buhara pilavı, Parmak kebap ve Dövmeç yer alıyor.
İlçemizde ekonomik öneme sahip ürünler olarak antepfıstığı, pamuk, buğday, ve karışık sebze yetiştiriciliği gelmektedir. Bu ürünlerin yanı sıra; sarımsak, arpa, ceviz, nar, elma, dut, zeytin, kiraz, armut yetiştiriciliği de yapılmaktadır.
Adıyaman ilinin Kuzeyinde Malatya ili (Pütürge, Yeşilyurt ve Doğanşehir ilçesi), Batıda Kahramanmaraş ili (Merkez ile Pazarcık ilçesi), Güneybatıda Gaziantep (Araban ilçesi), Güneydoğuda Şanlıurfa ili (Siverek, Hilvan, Bozova ve Halfeti ilçeleri), Doğuda ise Diyarbakır ili (Çermik ile Çüngüş ilçesi) bulunmaktadır.
Şeker pancarı, pamuk, buğday, arpa, mercimek, nohut, pirinç, biber, afyon, sebze ve meyveler (İncir, dut, kayısı, zerdali ve armut) ile antepfıstığı yetiştirilir. Kuruyemiş, pestil ve pekmezi meşhurdur. Pirinç, biber, kavun ve karpuz da oldukça fazla yetiştirilir.
Giyim kuşam
Dağ köylerinde kıl kumaştan yapılmış şalvar, Aba denilen ceket ve yakasız gömlekten ibarettir. Ayakta çorap ve yemeni bulunmaktadır. Şalvar ve yakalı veya yakasız gömlekle bütünleşen kıyafetin üzerine “fillik kuşak “ denilen ipek,püsküllü, beyaz renkte bir kuşak sarılmaktadır.
#8 Dövmeç Patlıcan Güneydoğu mutfağında çok sevilir. Dövmeç ise közlenmiş patlıcanla yapılan nefis yaz yemeklerinden biri! Öyle hafif bir lezzeti var ki yanına ayran ve bir parça pide ile çok nefis bir tat sunar.
Bu vadilerin yamaçları zengin meyve ağaçları ile kaplı olduğu gibi, şehrin çevresinin de meyve ağaçlarıyla kaplanmış olmasından dolayı güzel vadi anlamında olan “VADİ-İ LEMAN” (Güzel vadi) kelimesinin söylenişi zamanla değişmiş ve halk arasında “ADIYAMAN” şekline dönüşmüştür.
Adıyaman'da yer alan başlıca tarihi yapılar arasında:Nemrut Dağı Milli Parkı, Arsameia Antik Kenti, Adıyaman Ulu Camii, Cendere Köprüsü, Perre Antik Kenti, Yel Baba Türbesi, Pirin Ören Yeri, Safvan Bin Muattal Türbesi ve Adıyaman Müzesi bulunmaktadır.
Adıyaman ilinin büyük bölümü Güneydoğu Anadolu Bölgesindedir. Kuzeydeki Çelikhan ile Gerger ilçelerinin bir kısmı Doğu Anadolu Bölgesinde, batıda bulunan Gölbaşı ile Besni ilçesinin bir kısmı da Akdeniz Bölgesi içerisindedir. İlin yüzölçümü 7.644 km² dir.
Adıyaman'ın en popüler yöresel yemekleri arasında:Çiğköfte, Besni Tavası, Buhara Pilavı, İçli Köfte, Kavurmalı Hıtap, Yarpuzlu Köfte, Tevenk Sarması, Adıyaman Köftesi, Dövmeç, Tırşik, Meyir Çorbası, Mahluta Çorbası, Burma Tatlısı ve Şillik Tatlısı bulunmaktadır.
Kış ayları sert geçtiğinde Adıyaman daha çok mayıs-eylül ayları arasında ziyaret edilmektedir.
Adıyaman'da mutlaka gezilmesi gereken yerler arasında:Çelikhan İçmesi, Besni İçmesi, Kotur İçmesi, Değirmenbaşı Mesire Yeri, Karadağ Ormanı, Değirmen Çayı, Gölbaşı Gölü, Göksu Mağaraları, Palanlı Mağarası, Gümüşkaya Mağaraları, Nemrut Dağı Milli Parkı, Arsameia Antik Kenti, Adıyaman Ulu Camii, Cendere Köprüsü, Perre ...
Adıyaman merkez Kürt (%60) ve Türk (%40) karışıktır. Kahta, Sincik, Çelikhan, Samsat ilçelerinde hakim nüfus Kürttür. Kuzeydoğudaki Gerger ilçesinde hakim nüfus Zaza olmakla birlikte Kürt ve Türk de vardır. Ayrıca özellikle Kahta ve Adıyaman merkezde Ermeni ve Süryani kökenliler de az değildir.
Adıyaman'ın alan ve nüfus bakımından en büyük ilçesi olan Kâhta, tarihi Hititlere dayanan önemli bir yerleşim merkezidir.
578 bini #Adıyaman'da 198 bini #İstanbul'da 68 bini #Gaziantep'te 52 bini #Malatya'da 51 bini #Adana'da yaşıyor.
Adıyaman için uygun olan ayva fidanı çeşitleri, limon, eşme, ekmek, ege22 çeşitleridir.E-fidancim.com üzerinden yarı bodur veya bodur anaçlı ayva fidanı çeşitlerinden satın almanızı tavsiye ederiz.Yarı bodur ve bodur ayva fidanı çeşitleri daha hızlı sürede daha kaliteli ürünler verecektir.
Adıyaman ili Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri arasında köprü vazifesi gören bir şehirdir. Hatta kısmen Akdeniz Bölgesinin özelliklerini de taşır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri