Ekonomistler, ekonomik sistemleri ve işleyişlerini anlamak için matematiksel ve istatistiksel yöntemler kullanırlar. Ekonomistler, bu yöntemleri kullanarak, ekonomik trendleri analiz eder ve gelecekteki ekonomik koşullar hakkında tahminler yaparlar.
Çalışacakları alan olarak akla ilk olarak finans sektörü gelse de, ekonomi bölümü mezunu her sektörde çalışma imkanına sahiptir. Hem özel sektörde, hem kamuda çalışma imkanları vardır. Uzmanlık, denetçilik, dış ticaret, pazarlama, yöneticilik, ekonomi yönetimi gibi pek çok alanda çalışabilirler.
Ekonomistler, ülkelerin ekonomik durumlarını inceler ve öngörüler yapar, ekonomik politikaların etkilerini analiz eder ve ekonomik fenomenleri açıklar. Ekonomistler, ayrıca çeşitli kuruluşların ve şirketlerin ekonomik durumlarını inceler ve bu kuruluşların finansal planlamasına yardımcı olur.
Kimi ekonomistler; devlet dairelerinde memur olarak, danışma ofislerinde, denetim birimlerinde, bankalarda veya çeşitli ekonomi kuruluşunda yer almayı tercih ederken, kimileri ise özel şirketlerde yer almayı tercih edebilir.
*Fakülte veya en az dört yıllık yüksekokulların ekonomi, iktisat, işletme, maliye veya bankacılık-finans bölümlerinden mezun olanlar, unvan değiştirerek ekonomist kadrosuna atanabilecek. *Ekonomist kadrosuna unvan değişikliği yaparak atanabilmek için, yapılacak unvan değişikliği yazılı sınavına girmek gerekecek.
İlgili 27 soru bulundu
Ekonomi ve Finans, üniversitelerde eğitimi verilmekte olan, sadece Eşit Ağırlık puan türüyle tercih edilebilen bir 4 yıllık lisans bölümüdür. Bu bölümde amaç gerek kurumsal, gerekse küresel bazda ekonomik gelişmelere karşı doğru hamleleri gerçekleştirebilecek profesyonellerin eğitilmesidir.
İktisat dersleri temelde zor bir yapıya sahiptir. Bölümden mezun olduktan sonra, “iktisatçı” ünvanı alınır. Bazı iktisatçılar kendilerine “ekonomist” ünvanı da vermektedir. Alınan unvan ile kamu da ve özel sektörde pek çok iş imkanı bulunmaktadır.
Üniversitelerin dört yıllık ya da iki yıllık eğitim veren iktisat ya da işletme fakültelerinden mezun olan öğrenciler ekonomist olarak çalışabilmektedirler. Ekonomistler işletme ve kuruluşların ekonomik süreçlerini yönetir, para işlemlerini idare eder ve kâr/zarar analizinde etkin rol oynar.
Ekonomist, kıt kaynakların insan ihtiyaçlarını en iyi düzeyde karşılayacak şekilde kullanımı, sınırsız olan insan ihtiyaçlarından kıt kaynaklarla karşılanacak olanların tespiti, mal ve hizmet üretiminde kaynakların en iyi şekilde dağıtımı ve bölüşümü konularında çalışan meslek mensubudur.
Bölümü zor kılan ileri derecede matematik ve istatistik görmek. Bölüm genel olarak istatistiksel ve veri analizlerinin yoğun olduğu bir bölümdür. Matematik alanının etkisiyle beraber ilerler. Genelde zorlayıcı gibi gelir bu bölümü isteyerek okumak istemeyen kişilere.
İktisat bölümü mezunlarının vergi daireleri, devlet bankaları ve devletin ekonomi ile ilgili her alanında iş bulma imkanı vardır. Kamu kurum ve kuruluşlarında, denetçi, denetmen ya da müfettiş olmaları da mümkündür. Ayrıca bu kişiler TBMM yasama uzmanı ya da gümrük müfettişi olma hakkına da sahiptir.
Sosyal bilimlerin en önemli disiplinlerinden biri olan ekonomi alanında uzmanlaşan kişilere denir. Toplum nezdinde ekonomistler, enflasyon, günlük faiz oranları, istihdam, istatistik, kar ve zarar ilişkisi, kripto para, enerji maliyeti gibi alanlarda çalışan kişiler olarak görülürler.
Ekonomi mi iktisat mı? Bu sorunun pratikteki kısa yanıtı: Bir fark yok! Bazı üniversiteler Ekonomi Bölümü diyor, bazıları İktisat! Aynı akademik disiplin için kullanılan iki farklı kelime demek yanlış olmayacak.
Önce ele alacağım bölümleri sıralayayım: Ekonomi (iktisat), işletme, kamu maliyesi (maliye), uluslararası finans, ekonometri, bankacılık ve sigortacılık, dışticaret, uluslararası ticaret ve finansman, pazarlama (marketing), çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri.
Ekonomi ve İşletme Bölümleri: Ekonomi, İktisat ve İşletme gibi sosyal bilimlerin sayısal yönü olan bölümler de tercih edilmektedir.
İktisat mezunları, birçok farklı alanda çalışabilirler. Bankacılık, finans, sigorta, muhasebe, hükümet, özel sektör, araştırma ve danışmanlık firmaları gibi birçok sektörde iş bulabilirler. Özellikle, ekonomik analiz, risk yönetimi, finansal planlama ve politika analizi gibi alanlarda uzmanlaşabilirler.
İktisat bölümünden mezun olan aday, kendi tercih edeceği mesleğe göre alan sınavına veya sadece lisans sınavına hazırlanabilir. Adaylar, lisans sınavı oturumuna girip elde ettiği KPSS P3 puanı ile merkezi atamalara başvuru yapabilirler.
İpucunu ben vereyim, bir farkı yok. Kelime olarak anlam farklılıklarına sahip olsalar da TDK Sözlük, iktisat ve ekonominin aynı anlama geldiğini söyler. Üniversitelerde de ismen farklılık olsa da isme dayalı bir içerik farklılığı yoktur.
İktisat eğitimi de bireye ekonominin yanında kendi toplumunun kültürünü ve tarihi bilme öğrenme yolunu açmaktadır. Eleştirel düşünme ile dünyanın mevcut durumunu bilip buna karşı kendi tarihinden ve kültüründen kendine ait bir ekonominin inşasını ortaya çıkarabilecek bireyler yetişmesine olanak sağlamaktadır.
Maliye Uzmanı: Kamu veya özel sektörde, bütçe yönetimi, vergi denetimi, finansal analiz ve raporlama gibi konularda uzmanlaşarak çalışabilirler. Muhasebe ve Finans Uzmanı: Şirketlerde finansal planlama, raporlama, bütçe yönetimi ve mali analiz konularında görev alabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri