Motorda sarsıntı & Stop etme : Eksantrik mili konum sensörü arıza başlangıcı gözlemlenen bir araçta, ateşleme düzensizliği nedeniyle sürüş anında titreme, gaz verince geç tepki verme ya da hiç vermeme hatta aracınızın stop etme sorunları baş gösterebilir.
Eksantrik Mili Sensörü Arızası
Aracınız seyir halindeyken eksantrik kam mili sensörü arızalandığı takdirde motorunu bir süre daha çalışmaya devam eder. Ancak durmanız veya stop etmeniz durumunda eksantrik mili sensörü arızalı bir aracı tekrar çalıştıramazsınız.
Krank sensörünün arızalı olduğu araçlarda genel olarak motor da çalışmaz. Araç için en önemli kısımlardan biri olan motorun çalışmaması ise beraberinde pek çok sorunu getirir. Krank sensörü genel olarak motor bloğu ve karteline yakın bölgede olan krank kasnak alanının içerisinde bulunur.
Genel olarak eksantrik mili arızasında ortaya çıkan durumlar; Rölanti bozulması meydana gelir. Araç çekişi düşer.
İlgili 23 soru bulundu
Eksantrik konum sensörü diğer bir adı ile krank mili konum sensörü, motor kontrol ünitesine araç içerisinde yer alan pistonların konumu ve zamanı hakkında bilgi akışı sağlayan bir parçadır.
Sıkça görülen eksantrik mili arızaları ; Aşınma daha çok kamın ucunda ve yanaklarında gerçekleşir. Uçtaki aşıntı supapların daha az açılmasına; yanaklardaki aşıntı ise, supapların sesli çalışmasına ve erken açılıp kapanmalarına neden olur.
Aracın eski hızlanma durumunda kesiklik meydana gelirse ya da çekiş düşüklüğü gibi durumlar da arıza belirtileri arasındadır. Düzensiz veya dalgalı rölanti devri de sık karşılan sensör arıza belirtisidir.
Motor arıza lambasını yakabilir ya da ateşleme sistemini karıştırabilir bu nedenle araç doğru düzgün çalışmaz hatta bazı zamanlarda araç hiç çalışmayabilir. Araçta motor gürültülü çalışmaya başlar. Araçta motor yüksek devirlere çıkamaz.
Geri vites müşürü veya sensörü, araçta geri vites lambalarının çalışmasını kontrol etmek için kullanılan mekanik bir cihazdır. Araç geri vitese geçtiğinde, geri vites ışığının çalışmasını sağlayarak diğer sürücülerin ve yayaların uyarılmasını sağlar.
Sürüş sırasında yavaş ve dengesiz hızlanmalarla sabit hızın korunması güçleşiyorsa, Yanlış zamanlı ateşleme sonucunda motorda titreme meydana geliyorsa, Araç rölantide kaba ve titreşimli bir şekilde çalışıyorsa, Yakıt tüketiminde anormal bir artış gözleniyorsa krank mili sensöründe arıza meydana gelmiş olabilir.
Motorda bulunan güç aktarma sistemi kontrol modülü (PCM), EGR valfine belirli bir miktarda açma veya kapama komutu verir. EGR valfi üzerindeki konum sensörü, valfin gerçekte ne kadar açıldığını bildirir.
VURUNTU SENSÖRÜ ARIZASI: BELİRTİLER
Motor arıza ışığının yanması Hata kodunun kaydedilmesi. Daha düşük motor performansı Artan yakıt tüketimi.
Vuruntu sensörü; araçların motorlarına zarar verebilecek vuruntu ve titreşimleri tespit etmeye yarayan bir cihazdır. Motor bloğu, silindir kapağı veya emme manifoldunda yer alır. Bu hassas sensörler, piezoelektrik algılama kristali ve belli bir dirençten oluşur.
Krank mili sensörünün daime en üst seviyede olması yüksek motor performansının sağlanması açısından oldukça önemlidir. Hatalı bir sensör motor bilgisayarına yanlış veri gönderir ve motorun verimliliğini olumsuz yönde etkiler.
Bu arıza belirtileri: Rölanti devri sırasında dalgalanma olması hava akışmetresi arızası göstergesidir. Aracınız rölantide durmayacak ve sürekli olarak devirlenecektir. Aracın çalışması sırasında hava akışmetresi üzerinde bir arıza durumu söz konusu ise motor sarsıntılı bir şekilde çalışacaktır.
Hava akışmetresi motor bölgesi ile devamlı olarak bağlantılı bir şekilde çalışır. Bu nedenle hava akışmetresinin bozulması sonucunda motor kontrol ünitesine gereken bilgiler iletilemez. Havanın sıcaklık ve kütle değerlerinin ölçülememesi, motorun çalışma performansı üzerinde olumsuz etkilere yol açar.
Yakıt filtresi sensörü, motorda bulunan yakıt filtresi bölümünde yer alan bir sensördür. Aynı zamanda mazot filtresi sensörü adıyla da bilinir. Bu sensör sayesinde filtrenin doğru şekilde yerleştirilip yerleştirilmediği ya da filtrede herhangi bir arıza olup olmadığı tespit edilebilir.
Fakat oksijen sensörü arızası meydana gelirse yakıt tüketimi artar. Egzoz duman renginin değişmesi: Verimsiz yanmanın sinyali olarak egzoz duman renginde siyahlaşma yaşanabilir. Bu durum aracın muayene esnasındaki verilerine de yansır. Oksijen sensöründe sorun varsa emisyon testlerinde araç başarısız olur.
Egzoz gazı sıcaklık sensörü, adından da anlaşılacağı gibi egzoz gazının sıcaklığını ölçer. Bu bilgiler daha sonra uygun işlemin yapıldığı motor kontrol ünitesine veya ECU'ya geri iletilir. Benzinli motorlardaki ana görevi, önemli bileşenleri küçültülmüş motorlarda sık görülen yüksek sıcaklıklardan korumaktır.
oksijen sensörü fişini çekersek ne olur sorusuna cevap olarak arıza lambası yanacaktır geri taksanızda belli km sönmeyecektir diyebiliriz.
ustan dogru söylemiş,kawasaki motorları sesli çalışır eski nesiller ve km ile alakalı durum normal kullanımda egzantrik zinciri 40.000 km civarı ses yapmaya başlıyor.ama ani gaz açmalarda bu km kısalıyor dogal olarak.yeni nesil kawalar bu kadar sesli çalışmıyor teknoloji farkı.
Krank sensöründe arıza olması, aracın seyir halinde ani şekilde stop etmesine neden olabilir. Krank sensörü etkili şekilde çalışmazsa aracın kaptör kısmı gerekli iletimi sağlayamaz. Krank sensöründe hata varsa motor gürültülü bir şekilde çalışır. Aynı zamanda motor yüksek devirlere çıkamaz.
EKSANTRİK NASIL YAZILIR? Türk Dil Kurumu (TDK) sitesinde bulunan sözlükten arama yapıldığında kelimenin, eksantrik şeklinde yazıldığı ortaya çıkıyor. Bazıörneklerdegörülen "ekzantrik, eksantarik, ekzanterik" gibiyazımlar ise imla hatasıdır. Türk Dil Kurumu'na göre kelimenin doğru yazımı'eksantrik'tir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri