Bir gezegende mevsimlerin oluşmasına neden olan iki etken vardır: gezegenin eksen eğikliği ve Güneş etrafındaki yörüngesinin şekli. Eksen eğikliği, bir gezegenin dönme ekseniyle yörünge ekseni arasındaki açıdır. Dünya'da mevsimlerin oluşmasında eksen eğikliği -yaklaşık 23 derece- daha büyük rol oynar.
Eksen eğikliği, Yerküre üzerinde mevsimlerin oluşumundan sorumludur.
Eksen eğikliğinin sonuçları şunlardır: - Mevsimler oluşur. - Bir noktaya düşen güneş ışınları yıl içerisinde değişmektedir. - Gölge boyunda değişimler oluşur.
Bu yazımızın konusu olan mevsimler de Dünya'nın Güneş etrafından dönmesinin bir sonucu olarak ortaya çıkmaktadır. Dünya'nın Güneş'in etrafında dönmesi, güneşten alınan ısı miktarı ve ışık sürelerinin farklı olmasına; bu farklılıklar da farklı iklim özellikleri gösteren mevsimlerin ortaya çıkmasına neden olmaktadır.
Mevsimler Dünya'nın kendi dönüşünün, Güneş'in etrafında döndüğü yörünge ile aynı hizada dönmemesinden kaynaklanırlar. Böylece yeryüzünden göğe bakıldığında Güneş dünyanın her yerinde farklı bir yükseklikte gökyüzünden geçer.
İlgili 25 soru bulundu
Bir gezegende mevsimlerin oluşmasına neden olan iki etken vardır: gezegenin eksen eğikliği ve Güneş etrafındaki yörüngesinin şekli. Eksen eğikliği, bir gezegenin dönme ekseniyle yörünge ekseni arasındaki açıdır. Dünya'da mevsimlerin oluşmasında eksen eğikliği -yaklaşık 23 derece- daha büyük rol oynar.
Dünyanın güneş etrafında dönmesi, mevsimlerin oluşmasında etken rol oynar. Ayrıca eksen eğikliği mevsimlerin oluşumundaki temel etkenlerden birisidir. Her iki yarım kürede mevsimler birbirinin tam tersi olarak yaşanır. Kuzey yarım kürede yaz yaşanır iken, güney yarım kürede kış mevsimi yaşanmaktadır.
Dünya kendi etrafında dönerken, aynı zamanda güneş etrafında da eliptik bir yörüngede dolanır. Bu hareketini 365 gün, 6 saatte tamamlar. Dünyanın güneş etrafında dolanması sonucu yıllar ve mevsimler ortaya çıkar.
Dünya'nın dönme ekseninin eğik olmasının etkileri
küresinde farklı mevsimler yaşanır. ✓ Yıl boyunca sıcaklık değişimleri olur. ✓ Gece ve gündüz süreleri yıl boyunca değişir.
Dünya'nın Güneş etrafındaki yolculuğu ile gerçekleşen yörünge düzlemi ve Dünya'nın dönme ekseninin yaptığı açı neticesinde mevsimler yaşanır. Dünya, Güneş etrafında dönerken Kuzey ve Güney Yarım Küre'de mevsim farklılıkları meydana gelir. Mevsimlerin oluşmasındaki temel nedenlerinden biri de eksen eğikliğidir.
Her üçü de Dünya'nın hangi kısımlarının az ya da çok güneş ışığı alacağını etkiler ve bu da kısmen Dünya'nın iklimini koşullandırır. Jeologlar, “Bu karmaşık bir konu” diye belirtiyolar. Çünkü iklim durağan bir şey değil, sürekli değişiyor. Ancak, Dünya'nın eğikliği olmasaydı mevsimlerimiz olmazdı.
Eksen eğikliğinin yüksek enlemlerdeki etkisi düşük enlem- lere kıyasla daha fazladır. Eğiklik 45 derece olsaydı 66°33' olan kutup daireleri Ekvator'a yaklaşık 21,5 derece daha yaklaşırdı. Güneş ışınlarının dik geleceği aralık da geniş- leyeceği için tropikal kuşak da genişler ve orta kuşak or- tadan kalkardı.
en basit anlatımıyla dünya'nın 23 derece 27 dakika sağa doğru eğik olmasıdır. dünya ekseni ile ekvator arasındaki açıdır aynı zamanda bu oran. ha bu durumda dünya eğik oldugundan dolayı güneş ışınlarını sürekli aynı açılarla almaz ..
Gece gündüz süreleri, güneşlenme süreleri, mevsimsel değişiklikler, ısı değişimleri ve tüm bunlara bağlı olarak oluşan iklim kuşaklarının hepsi eksen eğikliğinin sonuçlarıdır.
Mevsimler, Dünya'nın Güneş'in etrafında dönmesi ile meydana gelir. Bu dönüş esansında hava ısınır ve soğur. Değişime uğrayan Dünya, Güneş etrafında turlarken bir açı oluşturur. Söz konusu açı mevsimleri ortaya çıkarır.
Ekvatoral iklimde kış ya da yaz ayları yaşanmaz. Hava yıl boyunca sıcak ve yağışlıdır. Yağışlar düzenli ve sıktır. Ekvatoral iklim kuşağında gece ve gündüz arasındaki sıcaklık farkı yıllık sıcaklık farkından daha fazladır.
(……) Dünya'nın dönme eksenin eğikliği ve Güneş etrafındaki dolanımı sonucu mevsimler oluşur.
Dünyanın güneş etrafında dönüşü yıllık dönüş olmaktadır. Bu dönüş 265 gün 6 saat sürer ve bunun sonucunda da mevsimler oluşur.
Dünyanın Dolanma Hareketi
Bu hareketi Güneş'in etrafında batıdan doğuya doğru gerçekleştirir. Tam olarak Dünya Güneş'in etrafında 365 gün 6 saat içerisinde bir tur dönüşünü tamamlar. Biz bu süreye 1 yıl deriz. Özellikle dünyanın dolanma hareketi ile beraber mevsimler oluşur.
Aynı zamanda Dünya kendi etrafında da döner. Kendi etrafında dönmesi de 1 günü oluşturur. İşte bu dönme hareketi de gece ve gündüz kavramlarını oluşturur. Dünya'nın Güneş gören tarafında gündüz olurken, Güneş görmeyen tarafında ise gece oluşur.
( ) Güneş, Dünya'nın etrafında eliptik bir yörüngede dolanma hareketi yapar. ( ) Dünya'nın kendi etrafında dönüşü sonucu mevsimler oluşur.
Güneş'in çevresinde, Mars ve Jüpiter arasında, belirli bir yörüngede dolanan, çeşitli büyüklük ve şekildeki kaya ve metal parçalarına asteroit denir. Asteroit Kuşağı olarak adlandırılan bu bölgede milyonlarca asteroit vardır. Asteroitler gezegenlerden küçük olmalarına karşın yüzlerce km genişlikte olabilirler.
Ülkemiz Kuzey Yarım Küre'dedir. Kuzey yarım küre kış mevsimini yaşarken, aynı anda güney yarım küre yaz mevsimini yaşanmasının sebebi eksen eğikliğidir.
Dünya, Güneş etrafındaki turunu 365 gün 6 saatte tamamlar. Bir yılda tamamlanan bu yörüngesel hareket sonucu 4 mevsim (kış, ilkbahar, yaz, sonbahar) oluşur. Dünyanın geoid şeklinde olması dönme eksenin eğik olmasına neden olur. Bu da mevsimlerin meydana gelmesinde etkilidir.
kuzey yarı kürede yaz olduğunda (Yazı daha sıcak bir renkte çizersem daha iyi olur), kuzey yarı kürede yaz olurken, güney yarı kürede kış olur. Ve tam tersi, güney yarı kürede yaz olurken de, kuzey yarı kürede kış olur. Yani, tüm dünya aynı anda tek bir mevsimi yaşamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri