Ekşi hamur mayası 5000 yıldır bilinen bir yöntemdir. Eski Mısırlılar hiyerogliflerinde ekmek yapımını göstermişler. İlk ekşi mayanın doğada bulunan uçuşan yabani mantarların tesadüfen bulaşmasıyla keşfedilmiş olduğu zannedilmektedir.
Sahibi Ecem Uyar, genç, enerjik, en önemlisi de ne yaptığını çok iyi bilen biri. Bilkent İşletme Mezunu… Okulu bitirdiğinde finans sektöründe çalışmış 3 yıl. Bir süre sonra ise ne istediğini anlayıp yolunu tamamen farklı bir yöne çevirmiş.
Ekşi maya ekşi hamur mayası, eski bir tahıl fermantasyon biçimi olup, MÖ 1500 yılları civarında eski Mısır kökenli olduğu düşünülmektedir. Ekşi Maya birkaç yüzyıl önce ticari fırıncı mayası ile değiştirilene kadar geleneksel ekmek mayası olarak kullanılırdı.
Bir süre tutulmuş,ekşimiş hamurun “maya” niteliğini ilk bulan da gene Mısırlılardır. Eski Mısır mezarlarında,bu ekmeklerin taşlaşmış örnekleri bulunmuştur.İbraniler ilk ekmeklerini ince tabakalar halinde fırınlıyor ve dilim dilim kesmek yerine, galeta veya peksimet gibi kırıyorlardı.
Gümüşhane'nin Torul ilçesine bağlı Cebeli köyünde en az 200 yıllık olan ekşi mayayla kepekli köy ekmeği geleneksel taş fırınlarda bir gelenek eşliğinde yapılıyor.
İlgili 29 soru bulundu
Ekşi mayanın içindeki bakteriler bağırsaklarımızda sindirimi zor olan kepek gibi diğer öğeleri de fermente ederek insan vücudunun kullanımına hazır hale getirmektedir. Ekşi maya ekmeği insülin, leptin direnci ve kilo problemi olmayan, bağırsak florası normal kişiler tarafından aşırıya kaçmamak şartı ile tüketilebilir.
Tam bir doğal mucize: Ekşi maya
Diğer mayalardan farklı olarak ekşi mayalar, ev ortamında oluşabilen ve canlılığını koruyabilen bir maya. İçerisindeki malzemeler oksijensiz solunum yapabiliyor ve fermante oluyor. Bu nedenle canlı olarak adlandırılıyorlar.
İlk yoğurt mayası 6 bin yıl önce karıncalardan elde edildi. Karıncalardan alınan yumurta ve toprak ile birlikte ilk yoğurt mayası üretilmiş oldu. Karınca yumurtası ve toprağı lezzet olarak da en iyi yoğurt mayasını üretmiş oldu.
Son zamanların trendi olan ekşi mayalı ekmeklerin tarihi çok eskilere dayanır. Yeni moda olduğuna bakmayın, ekşi maya 5000 yıldan beri soframızda. Mezopotamya'da fermantasyon işleminin bulunması ile birlikte Mısırlılar tarafından un ve su ile yapılan ekmek, maya ile tanışır.
SOĞAN MAYASI
Soğanın suyu, un ve su ile birleştirilir üstü kapalı şekilde beklemeye bırakılır. Günde iki defa un ve su ile beslenir. Soğan parçaları da cıvık hamura eklenir. Yaklaşık 1o gün sonra ekşi maya oluşur.
Maya uygarlığı, Kızılderili Maya halkları tarafından kurulan Kolomb öncesi Amerika uygarlıklardan biridir. Bir Orta Amerika uygarlığı olan Maya uygarlığı, binlerce yıl boyunca Meksika'nın güneydoğusundan, Honduras, El Salvador ve Guatemala'ya kadar uzanan Mezoamerika bölgesinde hüküm sürmüştür.
Bilimsel bulgular, mayanın MÖ 2600 itibariyle ekmek yapımında kullanıldığını göstermektedir. Mayalanmış ekmeğin keşfi, genellikle Mısır uygarlığına atfedilir.Yoğun olarak sarayda, soylular arasında tüketildiği düşünülür.
Mayalar ya da Maya halkları (İspanyolca mayas), Mezoamerika'da Maya uygarlığını kuran atalarının topraklarında, günümüzdeki Guatemala, Güney Meksika ve Yukatan Yarımadası, Belize, El Salvador ve Batı Honduras'ta yaşayan ve 7 milyon nüfusa sahip olan Orta Amerika'nın en tanınmış yerli Kızılderili halkıdır.
Ekşi mayalı ekmek probiyotik etkisi ile bağırsak problemlerini gidererek zayıflamaya, sindirim sistemi (gastirit, reflü, ülser) problemlerine, insülin direncine, demir eksikliği anemisine, vitamin ve mineral eksikliklerinin giderilmesine yardımcıdır.
25 yıldan fazla deneyime sahip olan Karl de Smedt için bir nevi ekşi maya uzmanı da diyebiliriz. Şunları anlatıyor kendisi: "Ekşi maya devrimi 90'lı yıllarda başladı. O zamanlar modayı belirleyen fırıncılık konseptleri sayesinde ekşi maya ustalığı ve lezzetleri ön plana çıktı.
Bu kişilerden ilki Karl de Smedt isimli bir Belçikalı.
Temel olarak buğday unu ve su karıştırılarak laktik asit ve maya ile fermente edilmesi sonucu elde edilir. Laktik asit bakterileri (LAB olarak kısaltılır) ve maya (mayalar bütün tahıllarda bulunur ve miktarları 102-104 adet/g arasında değişmektedir), soluduğumuz havada ve unda doğal olarak mevcuttur.
5.Ekşi mayanın hazır olduğunu anlamak için en basit yöntem, su testidir. Oda sıcaklığındaki bir kase suyun içine iki çorba kaşığı ekşi maya bıraktığınızda, maya suyun yüzünde kalıyorsa artık kullanım için hazırdır.
Ekşi maya da diğer maya çeşitleri gibi bozulabilir. Ekşi mayanın bozulmasının en önemli nedeni, mayanın uzun süre kullanılmamasıdır. Eğer ekşi maya, uzun süre kullanılmazsa, mayadaki yararlı bakteriler ölebilir ve maya bozulabilir. Ayrıca, ekşi maya, uygun şekilde saklanmadığı takdirde de bozulabilir.
Yoğurdun ilk olarak kimlerce ve nasıl üretildiği üzerine kesin bir bilgi bulunmamakla beraber, ilk kez MÖ 5000 ve 4000'li yıllarda Mezopotamya'da yapıldığı düşünülmektedir. Antik Hint kaynaklarında, yoğurt ve balın karışımı "Tanrıların yemeği" olarak adlandırılmaktadır.
Bu bilgilere göre tarihte ilk yoğurt yapımı ve mayalama işlemleri karınca yumurtası ile yapılmıştır. Karınca yumurtası içeriği bakımından süte tutuculuk sağlar. Bu şekilde kısa sürede yoğurt mayalanabilir ve yemeye hazır hale gelir.
Sağdıkları sütün fazlasını hayvanların iç organlarından yapılmış derilerin (tulumların) içerisinde sakladıkları için, tulumun yapıldığı bu hayvanlarda bulunan bakteriler belirli bir ısıda sütü koyulaştırma eyleminde bulunmuştur.
Maya Helal'dir.
Ekşi maya, un ve suyun karıştırılarak belirli bir zaman ve ısıyla bekletilmesiyle oluşur. Maya tarafından üretilen laktik asit bakterisi, un ve havadaki yabani bakterileri kullanarak enzimleri aktive edilmesini sağlar. Bu fermantasyon sonucu ekşi maya oluşur.
Ekşi mayalı ekmek, diğer ekmeklerden daha yüksek düzeyde vitamin, mineral ve antioksidan içerir. Aynı zamanda daha düşük seviyelerde fitat içerir ve bu nedenle vücudunuzun içerdiği besinleri normal ekmeğe göre daha kolay emmesini sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri