Ekşi maya kaç günde hazır olur? Evinizin sıcak bir köşesinde ve cam bir kavanozda beklettiğiniz ekşi maya 10 günlük bir bekleyişin ardından kullanıma hazır hale gelir. Bu süre sonunda cam kavanozun içindeki mayanızı buzdolabına alabilirsiniz.
Hamur karanlık ortamda, biraz hava alacak şekilde üzeri örtülerek saklanmalıdır. Oda sıcaklığında saklamak isterseniz mayayı kuru ve güneşten uzak bir yere yerleştirmelisiniz. Kapaklı bir cam kavanozda buzdolabında saklamak da seçenekler arasındadır. Buzdolabında saklamak mayanın fermente sürecini yavaşlatır.
Ekşi maya kapaklı cam kavanozda saklanır, tahta kaşık ile karıştırılır. Eğer oda sıcaklığında saklamak istiyorsanız direk güneş ışığına maruz kalmayacak şekilde oda sıcaklığında saklanmalı. Bu yöntemde saklamayı, ekşi mayayı sık sık kullanıyorsanız yapmalısınız.
Üzerini streç film ile kaplayıp en az 12 saat buzdolabına kaldırın. 48 saate kadar bekletebilirsiniz. Soğuk ortamda mayalanan ekmeğin gluten seviyesi düşer, probiyotik özelliği artar. Pişirmeden 4 saat önce dolaptan çıkarın.
3 günden fazla süre ekşi mayalı ekmek saklamak için en uygun yöntem buzdolabında saklamaktır. Ekmeğinizi daha uzun süre saklamak için isterseniz derin dondurucuda da saklayabilirsiniz.
İlgili 40 soru bulundu
Beslediğiniz taze ekşi mayayı o gün içerisinde ekmek yapmak için kullanacaksanız oda ısısında 4-6 saat sonra aktif olacaktır. Eğer kullanmayacaksanız 1 saat oda ısısında bırakıp daha sonra buzdolabında +4 kısmında ağzını kapatarak muhafaza edebilirsiniz.
Evinizin sıcak bir köşesinde ve cam bir kavanozda beklettiğiniz ekşi maya 10 günlük bir bekleyişin ardından kullanıma hazır hale gelir. Bu süre sonunda cam kavanozun içindeki mayanızı buzdolabına alabilirsiniz.
Mükemmel bir mayanız olabilir ve dolaptan çıktığı için yüzmüyorsa bu onun başarısız olduğu anlamına gelmez. Yüzmesi için uğrayı beyaz un ile üretmiş olmalısınız. Tercihen bol glütenli, hatta ilavelerle glüten bombasına dönüşmüş market unu kullanırsanız bırakın yüzmeyi, kanat takıp uçar bile…
Tüm mayalı hamurları, ağzı kapalı bir kabın içerisine yerleştirerek buzdolabında saklamanızı öneririz. Yumurtalı yaş mayalı hamurlar buzdolabında 1 gün, yumurtasız yaş mayalı hamurlar buzdolabında 2 gün, kuru mayalı hamur da buzdolabında maksimum 3 gün bekleyebilir.
Ağzı sıkıca kapalı bir kaba koyup 1 saat oda sıcaklığında beklettikten sonra buzdolabına koyalım. Bu şekilde ana ekşi mayanız 3 aya kadar buzdolabında dayanabilir. Yazlığa, tatile, seyahate giderken mayanızı güvenli saklamak için harika bir yöntemdir.
Ekşi mayalı hamur dolapta bekler mi? Daha önce söylediğimiz gibi mayalı hamur oda sıcaklığında maksimum 4 saat, buzdolabında ise maksimum 3 gün bekletilmelidir. 3. günün sonunda hamurda ekşimeler meydana gelir ve kıvamı bozulur. Bu yüzden mümkün olduğunca kısa sürede kullanılması önerilir.
Yaş maya buzdolabında ya da daha soğuk şartlarda olması için buzlukta saklanabilir. Yaş maya kesinlikle dışarıda tutulmamalıdır. Buzdolabında ise havayla temas etmemesine özen göstermek gerekir. Buzdolabı poşetine ya da saklama kabına koymanız iyi bir seçenektir.
- Ekshi maya uzun süre beslenmezse (10 günden fazla) veya uzun süre sıcakta kalırsa bozulabilir. Eğer bu mayayı beslerseniz kesinlikle kabarmaz, baloncuklar oluşmaz. - Sağlıklı bir maya hafif ekşi kokar ama kötü bir kokusu yoktur, eğer kötü kokuyorsa (bozulmuş patates gibi veya aseton gibi) mayanız bozulmuş olabilir.
Merak etmeyin ekşi mayanız bozulmaz.
Mutlaka ağzı kapalı olarak mayalandırıyorum, mayanın ağzını açık bırakmayınız. Beslediğiniz mayanızı eğer her gün beslemiyecekseniz (yani her gün kullanmayacaksanız) ana maya olarak ayırdığınız kavanozu buzdolabına kaldırın ve buzdolabında saklayın. Her gün beslenen maya daha güçlü hale gelir.
1 kg una yazın 150 gr, kışın 200 gr ek i hamur girdiğine göre; kış ayını baz alırsak 200 gr ekşi hamura ihtiyacımız var.
Mayalı Hamur Buzdolabında Nasıl Saklanır? Mayalı hamuru, ağzı kapalı bir kabın içerisine yerleştirin ve buzdolabında muhafaza edin. Yumurtalı yaş mayalı hamur 1 gün, yumurtasız yaş mayalı hamur 2 gün, yumurtasız kuru mayalı hamurlar ise yaklaşık 3 gün boyunca buzdolabında bekletilebilir.
Ardından hazırladığınız hamuru hava almayacak şekilde streç filmle sarın ve buzdolabının orta ya da en rafına koyun. 6 saat içerisinde kendi kendine mayalanıp kabarmaya başlayacaktır.
Hamurlar boyutlarına göre ve oda sıcaklığına göre ortalama 40 dakika - 1 saat arasında mayalanır. Birkaç saat beklettiğiniz hamurlar daha nefis mayalanır.
5.Ekşi mayanın hazır olduğunu anlamak için en basit yöntem, su testidir. Oda sıcaklığındaki bir kase suyun içine iki çorba kaşığı ekşi maya bıraktığınızda, maya suyun yüzünde kalıyorsa artık kullanım için hazırdır.
Dibinde kalan 20-30 grlık kısmı temiz bir kavanoza koyun ve 50 gr karışım un 50 ml su ile karıştırıp ertesi güne kadar bekletin. Eğer mayanız kabarmış ve kokusundaki keskinlik azalmış ise yine içinden 30 gr maya alıp 50 gr karışım un 50 ml su ile besleyin kalanını çöpe atın. Bu şekilde 1 gün daha besleyin.
Hamuru katlama işlemine 2 saat dinlendirip, tuzunu verdikten sonra yarım saat daha dinlendirip geçiyoruz. Bundan sonra 5 saatimiz var. ilk 2 saatte her yarım saate bir, geri kalan 3 saate saat başı katlama işlemi yapacağız ve toplamda 7 katlama ile bitirip ikinci mayalanma sürecine geçeceğiz.
Bir de unun organik olması çok önemli çünkü normal unlarda kullanılan pestisidler mayanın oluşumunu engelleyebiliyor, aynı şekilde beyaz unların beyazlatılması için yapılan işlemler ve kullanılan kimyasallar da ekşi mayanın başlatılması için uygun olmamasını sağlıyor.
Sık kullanılan yöntemlerden biri şudur: Maya kültürün bir kısmı (yaklaşık yarısı) dökülerek kavanozda kalan kısmına eşit ağırlıkta olacak şekilde un ve su eklenir. Topak kalmayıncaya kadar çatalla iyice çırpılır. Ardından, kabarcıklı ve aktif hale gelene kadar oda sıcaklığında veya ılık bir yerde dinlenmeye bırakılır.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Ekşi maya neden kabarmaz? Mayanın daha aktif hale gelmek için ihtiyacı olan glikoz şekerin içerisinde mevcut. İçine tuz koyduğunuz ve diğer sıvı malzemeleri gereken sıcaklıkta içine ilave etmediğiniz takdirde mayanızın yine yapısı bozulur ve hamurunuz kabarmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri