Ekşi mayalı ekmek hamurunu özellikle de az evvel belirttiğimiz unlarla yaptığınız zaman sert ama çok lezzetli ekmekleriniz olabiliyor. Yumuşak olmasını istiyorsanız katlama süresini arttırabilirsiniz, daha çok mayalandırabilirsiniz ya da beyaz unla ekmeğinizi yapabilirsiniz.
Ekşi Maya Ekmek Neden Sert Olur? Hamurdaki gaz kabarcıkları hamurun büyümesini sağlar. İyice dinlenmiş ve çoğalmış ekşi mayalı hamur, bir anda yüksek ısıya maruz kaldığında dışı sertleşir, içiyse gözenekli ve yumuşak bir form kazanır. Ekşi maya ekmeklerin sert olmasının nedeni budur.
Ekmek kilitli buzdolabı poşetlerinde saklanmalıdır. Gün içerisinde tüketilecek ekmeğin taze ve yumuşak kalabilmesi için; kapaklı bir ekmek kutusunda, gıda dolabında poşet içinde, serin, karanlık ve kuru bir ortamda saklanması gerekir. Ekmeğin muhafaza edildiği ortam temiz tutulmalıdır.
En az 8-9 saat beklemesi gerekiyor. Ekmeği sabah yapacaksanız gece 24:00 gibi bu işlemi yapın ki maya sabaha hazır olsun.
İlgili 39 soru bulundu
Mayanın daha aktif hale gelmek için ihtiyacı olan glikoz şekerin içerisinde mevcut. İçine tuz koyduğunuz ve diğer sıvı malzemeleri gereken sıcaklıkta içine ilave etmediğiniz takdirde mayanızın yine yapısı bozulur ve hamurunuz kabarmaz.
Ekmek hamuru çok sert ise eksik su kullanımı ve aşırı güç kullanımı gibi nedenleri göz önünde bulundurmalısınız. Ekmek hamuru çok yumuşak ise çok fazla güç uygulanmaması veya fazla su kullanımı gibi nedenlere odaklanmalısınız.
Sebep 1 Fırın sıcaklığı yetersiz geliyor olabilir. Eğer kabuk kararmış ama iç kısım çiğ kalmışsa fırın çok sıcak olmalı. Sebep 4- Hamurun su oranı, unun kaldırabileceğinden fazla olduğunda yani çok cıvık olduğunda iç kısım hamur kalacaktır.
1 kg una yazın 150 gr, kışın 200 gr ekşi hamur girdiğine göre; kış ayını baz alırsak 200 gr ekşi hamura ihtiyacımız var.
Doğru şekilde saklanmış ekşi mayalı ekmekler uzun süre boyunca tazeliklerinden hiçbir şey kaybetmez. Oda sıcaklığında hava almayacak bir kap ya da torba içinde saklayabilirsiniz. Bez torbalar kullanacaksanız hava geçirgenliği az olan sık gözenekli torbalar tercih edin.
Ekmek hamuru diğer hamurlardan farklı olarak hafif ele yapışan bir kıvamda olmalıdır. Kullandığınız unun markasına göre miktarı, tarifte yazılandan biraz az ya da fazla olabilir.
Ekmek yaparken her ikisini de kullanabilirsiniz. Püf noktalarına gelecek olursak; 100 gram yaş maya = 40 gram kuru maya. 1 küçük paket yaş maya 42 gram olduğuna göre; 42 gram yaş maya = 17 gram kuru maya. Mayalarınızı bu formüle uygun olarak modifiye edip kullanabilirsiniz.
Ekmeği su serpin ya da kabuğunu nemlendirmek için kabuğun üzerine bir buz küpü sürün. Ekmek somununu doğrudan fırın rafına yerleştirin. Ekmeği 12 ile 15 dakika arasında pişirin; tekrar yumuşamaya başladığından emin olmak için süre 12 dakikaya yaklaştığında ekmeği periyodik olarak kontrol edin.
Ekmeklerinizi fırında pişirirken, ısıya dayanıklı bir kap içerisinde fırına koyacağınız su ekmeklerinizin daha yumuşak olmasını sağlayacaktır. Hamurunuza çok fazla un ekleyerek sertleştirmemelisiniz. Aksi halde ekmekleriniz de sertleşecektir.
Ekşi mayalı ekmek, üretiminde kullanılan tahıldan daha besleyicidir. Bunun nedeni ekşi mayanın, ekmekte bulunan besin maddelerinin ve minerallerin serbest bırakılmasına yardımcı olarak hazmı kolaylaştırması ve vücutta bunlara daha kolay erişilmesini sağlamasıdır. Ekşi mayalı ekmek düşük glisemik indekse sahiptir.
Ekmek, çörek ve benzerinin pişirilmesinde kullanılan hamur yoğurma sürecinde ısınır. Bu nedenle hamura eklenen suyun, hamuru, ikincil laktik, butirik ve nem fermentasyonunu önlemek için yoğurma makinasından çıkartırken yaklaşık 22 ila 25°C arasında bir sıcaklıkta tutmak için soğutulması gerekir.
Normal Ekmekten Daha Besleyici
Ekşi mayalı ekmek, diğer ekmeklerden daha yüksek düzeyde vitamin, mineral ve antioksidan içerir. Aynı zamanda daha düşük seviyelerde fitat içerir ve bu nedenle vücudunuzun içerdiği besinleri normal ekmeğe göre daha kolay emmesini sağlar.
Su oranı yüksek beslenmiş, gluten oranı düşük bir unla (siyez, çavdar vb. atalık buğday unları) besledeğiniz maya suda yüzmeyecek ama üzerinde köpürmeler ve baloncuklar oluşacaktır. Özetle; ekşi mayayı suya bıraktığınızda yüzmesi demek ekşi mayanızın hazır olduğu anlamına gelir, doğrudur.
Fazla miktarda maya kullanımı mayalanma hızını arttırmakta, ama buna karşılık hoş olmayan keskin bir maya tadının oluşmasına neden olmaktadır. Bir tarifi çoğaltıp azaltırken maya miktarı un miktarıyla aynı oranda arttırılıp azaltılmaz.
Bu durumda sıcak ve nemli bir ortamda dinlendirebilirsiniz. Hamuru yoğurmak: Hamur düzgün bir şekilde yoğrulmazsa, içindeki maya eşit derecede dağılmaz. Hamuru çok fazla yoğurmak ise sertleşmesine neden olur ve hamur kabarmaz. Hamur elastik ve pürüzsüz bir kıvama gelene kadar yoğurun, ardından dinlenmeye bırakın.
Maya ne kadar sık beslenirse o kadar güçlü olur ve ekşi olmaz. Mayanızı her gün besliyorsanız dolaba koymanıza gerek yoktur ama maya 2 katı olduğu zaman tekrar beslemeniz gerekir. Mayanızın üzerinde su tabakası olduysa acıktığını size sinyal vermektedir, üst üste iki defa besleyin düzelecektir.
Dibinde kalan 20-30 grlık kısmı temiz bir kavanoza koyun ve 50 gr karışım un 50 ml su ile karıştırıp ertesi güne kadar bekletin. Eğer mayanız kabarmış ve kokusundaki keskinlik azalmış ise yine içinden 30 gr maya alıp 50 gr karışım un 50 ml su ile besleyin kalanını çöpe atın. Bu şekilde 1 gün daha besleyin.
yarım su bardağı un kullanacaksınız demek oluyor. neyse işimize dönelim. 50 gr unun üzerine 35 °c sıcaklıkta 50 ml arıtılmış (içme suyu) ilave edilir. (bir su bardağı su 200 ml, evettt sen çeyrek su bardağı ekleyeceksin.) bu karışıma %5 oranında tuz eklenerek karıştırılır.
100 gr ekşi mayayı, suyu, unları ve tuzu ekmek makinasının haznesine koyun. Ağırlık olarak 1000 gramı seçerek ekmek makinanızın hamur yoğurma programını çalıştırın (benim makinada 7 nolu taze hamurlar programı) . Hamur yoğurulup program bitince ekmek makinasında hazneyi çıkartın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri