Buğdayın doğasında nişasta vardır ve buda vücutta şekerin depolanmasına ve kilo alımına neden olur. Ancak dengeli tüketildiğinde ise hiçbir zararı bulunmamaktadır. Özellikle tam buğday ve ekşi mayalı olarak hazırlanan ekmeklerin glisemik indeksi düşüktür ve şeker hastalarının bile yiyebileceği bir seviyededir.
Şeker hastaları her tür ekmek cinsini tüketemez. Şeker hastaları için en uygun ekmek türü tam çavdar ekmeğidir. Tam çavdar ekmeği, vücudun şeker dengesinin sağlanmasında çok faydalıdır. Söz konusu ekmeğin faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz.
Yüksek lifli ekmekler, karbonhidratların, kan şekerindeki sivrilmelerini engelleyerek daha az oranda kan akışınıza sindirilmesi ve emilmesi için yardımcı olacaktır. Şeker hastaları için tam buğday ekmeği uzmanlara göre en iyisidir.
Besin Değeri Yüksektir
Özellikle kalsiyum, bakır, demir gibi mineralleri bloke eden fitat, ekşi mayalı ekmeklerde düşük oranlardadır; bu da onun daha besleyici olduğu anlamına gelmektedir. Ayrıca, temel vitamin ve mineral oranları bakımından zengin olan ekşi mayalı ekmek, dengeli protein ve yağ asitleri içerir.
Ekşi mayalı ekmek, üretiminde kullanılan tahıldan daha besleyicidir. Bunun nedeni ekşi mayanın, ekmekte bulunan besin maddelerinin ve minerallerin serbest bırakılmasına yardımcı olarak hazmı kolaylaştırması ve vücutta bunlara daha kolay erişilmesini sağlamasıdır. Ekşi mayalı ekmek düşük glisemik indekse sahiptir.
İlgili 44 soru bulundu
Ekşi maya fermantasyonunun glüteni tamamen bozmadığını unutmayın. Bu nedenle, çölyak hastalığınız veya çölyak dışı glüten duyarlılığınız varsa, tümü glüten içeren buğday, arpa veya çavdardan yapılan ekşi mayalı ekmeklerden kaçınmak en iyisidir.
Ekşi mayalı ekmek kesinlikle kilo aldırmamaktadır. Hatta kilo vermeye yardımcı olduğu bile söylenebilir. Bu nedenle zayıflamak amacı ile bir diyet programını uygulamaya karar verdiyseniz bu ekmeği gönül rahatlığı ile tüketebilirsiniz. Üstelik ekşi maya sindirimi kolaylaştırmaya yaramaktadır.
Ekşi mayalı ekmekler hem tam buğday unundan hem de beyaz undan yapılabilir. Bu noktada tam buğday unundan yapılan ekşi mayalı ekmekleri tercih etmek çok daha sağlıklı olacaktır.
Un, su, tuz ve ekşi maya. İyi beslenmek, sağlıklı yaşamak ve kaliteli ekmek tüketmek işte bu 4 malzemeden ibaret. Endüstriyel mayaları kullanmadan, biraz dikkat ve biraz sabırla yiyip yiyebileceğiniz en lezzetli ekmeği yapmanız mümkün. Ekmeği yapmadan önce elinizin altında bulunması gereken temel malzeme; ekşi maya.
Şeker hastası olan kişilerin kahvaltıda peynir, yumurta, yağlı tohumlar arasında yer alan zeytin ve fındık tüketimi aksatılmamalıdır. Buna ek olarak beyaz ekmek yerine kepek ekmeği tercih edilmelidir.
Posa içeriği yüksek olan nişastalı yiyecekler (kepekli ekmek, bulgur, kuru baklagiller gibi), düşük posalı nişastalı yiyeceklere göre (beyaz ekmek, patates, pirinç) kan şekerinizin daha geç ve daha yavaş yükselmesini sağlarlar.
Kan şekerini dengeleyen gıdalar. Şeker hastalarının asla vazgeçmemesi gereken gıdalar arasında sebzeler yer alıyor. Soğan, patlıcan, domates ve Brüksel lahanası gibi gıdalar kan şekerini dengede tutabilir. Düşük karbonhidrat içeren besinlerin yemeklere lezzet ve renk katması göz/damak zevki açısından da önemlidir.
Karbonhidrat değeri yüksek olan ekmekler, kan şekerindeki yükselmeleri engelleyerek az miktarda şekerin kana karışmasını sağlar. Uzmanlar şeker hastalarının; chia, keten, badem, soya ve mısır gibi ekmek çeşitlerinin de tüketmelerinin faydalı olacağını söylüyor.
Bir koçan haşlanmış mısırda 21 gram karbonhidrat vardır. Bu yaklaşık 1,5 dilim ekmekte bulunan karbonhidrata denktir. Mısırdaki posa miktarı çok olsa da karbonhidratın asıl kaynağı nişasta olduğu için kan şekerine hızlı dönüşüyor.
Herkesin en sağlıklı bulduğu tam buğdaylı ekmekler, diğer ekmek türlerine göre daha çok vitamin, tahıl ve lif içeriyor.
Ekşi mayalı ekmek probiyotik etkisi ile bağırsak problemlerini gidererek zayıflamaya, sindirim sistemi (gastirit, reflü, ülser) problemlerine, insülin direncine, demir eksikliği anemisine, vitamin ve mineral eksikliklerinin giderilmesine yardımcıdır.
Lifli gıdalar, bağırsak hareketlerini uyarır ve sindirimi düzenler. Bu nedenle, ekşi mayalı ekmek yiyen kişilerde daha fazla bağırsak hareketi ve gaz oluşumu görülebilir.
Ekşi Maya Yapımı için tercihen çavdar unu kullanmaktır. 1'e 1 oranda 50 gram çavdar unu, 50 gram klorsuz su (28 °C) ile 48 saat içinde mayanızı elde edebilirsiniz.
Aslında çoğu un, su ve maya ile yapılır ve kolesterol içermez. Ancak bazı türler, genellikle kolesterol içeren yüksek düzeyde doymuş yağ içeren hayvansal ürünler kullanılarak yapılır. Beyaz veya rafine edilmiş tahıllardan yapılan ekmek, LDL kolesterol seviyelerini yükseltebilir.
Ekşi Mayalı Ekmek İçin Tuzun Önemi
Tuz aynı zamanda mayanın kontrolünü de sağlar. Tuz sayesinde maya kontrollü bir şekilde ilerler. Ekşi maya, nişastada bulunan şeker ile beslenir. Hamurda tuz olmazsa eğer ekşi maya, şekerleri hızlı bir şekilde tüketir.
1 dilim eksi mayalı ekmeği kaç kalori? Ekşi Mayalı Köy Ekmeğinin 100 gramında 321 kcal kalori, ayrıca 1 Dilim yani 35 gram Ekşi Mayalı Köy Ekmeğinde 112 kalori bulunmaktadır.
Uzman diyetisyenlerin sıkça beslenme programlarında yer verdiği ekşi mayalı ekmek kilo aldırmamaktadır. Ayrıca bağırsakları çalıştırdığı için de kilo vermeye yardımcı olduğu bilinmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri