Kan şekerine bir etkisi olmadığından ve gluten seviyesi çok düşük olduğundan ekşi mayalı ekmek, diyabet hastaları ve gluten intoleransı olanlar için güzel bir seçenek.
Araştırmalara göre, ekşi maya ekmeğin içinde bulunan laktik asit, ekmekteki glikozun kana salınımını yavaşlatıp, ekmeğin glisemik indeksini düşürür. Başka bir deyişle, ekşi maya ekmek diğer sanayi tipi mayalı ekmeklere göre daha az kan şekeri oluşturur ve vücutta aşırı bir insülin salınımına neden olmaz.
Şeker hastalığında glisemik endeks başrolde olduğu için düşük endeks oranlarına sahip ekmekleri tercih etmek gerekli. Yüksek lifli ve tam tahıllı olan bu ekmekler arasında mısır unu, badem unu, Hindistan cevizi unu, soya unu ile yapılmış ekmekler öne çıkıyor.
Ekşi mayalı ekmek probiyotik etkisi ile bağırsak problemlerini gidererek zayıflamaya, sindirim sistemi (gastirit, reflü, ülser) problemlerine, insülin direncine, demir eksikliği anemisine, vitamin ve mineral eksikliklerinin giderilmesine yardımcıdır.
Tam buğday, yulaf ve kepek gibi yüksek lifli ekmekler diyabet hastaları için en ideal ekmek türüdür. Karbonhidrat değeri yüksek olan ekmekler, kan şekerindeki yükselmeleri engelleyerek az miktarda şekerin kana karışmasını sağlar.
İlgili 20 soru bulundu
Şeker hastasına 8-10 dilim tam tahıllı ekmek vermek, Yani 8-10 çorba kaşığı toz şeker, demektir bu. Kalp krizinin nedeni fazla şekerdir. Ekmektir.
Hala hastanelerimizde tip 2 diyabet hastalarına glisemik indeksi sofra şekerinden bile yüksek olan ekmek (tam buğday unu ile yapılmış) öneriliyor.
Ekşi mayalı ekmekler hem tam buğday unundan hem de beyaz undan yapılabilir. Bu noktada tam buğday unundan yapılan ekşi mayalı ekmekleri tercih etmek çok daha sağlıklı olacaktır.
Vitamin (özellikle E vitamini ve B vitaminleri) ve mineral gücü de fazladır. Ayrıca ekşi mayayla hazırlandıkları için de gluten muhtevaları “maya sindirimi” sayesinde bir hayli azalır. Dolayısıyla bu şekilde hazırlanan geleneksel ekmekler sağlığımıza zararlı değil, faydalıdır.
günümüze kadar genetiği bozulmamış buğdayın atası olarak biliniyor.
Ekşi mayalı olarak hazırlanmış ata tohum siyez, karakılçık, iza ekmeleri gibi tam çavdar ekmeği de şeker hastaları için en uygun seçimlerdir. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan biriside bu ekmeklerde kullanılan unların karışım olmaması %100 olarak hazırlanmasıdır.
Kan Şekerini Dengeler
Kuru fasulye, şeker hastaları için önemli olan glisemik kontrol üzerinde antioksidan etkilere sahiptir. Böylece kan şekerinin düzenlenmesini sağlar.
Tam buğday ekmeği
En sağlıklı ekmek türleri arasında birinci sırada gösterilen tam buğday ekmeği pek çok vitamin ve mineralin birleşiminden oluştuğu için en sağlıklı ekmek unvanını sonuna kadar hak ediyor.
ŞEKER HASTALARINDA İlaç yada insülin yapılmadığında " kan şekeri kontrolü " sağlamak mümkün değildir. " Şeker Hastalığının yani Tip2 Diyabet Hastalığının bilinen "KALICI TEK TEDAVİSİ" METABOLİK CERRAHİ ( Transit Bipartisyon Yada Duodenal Swicth ) ameliyatları ile sağlanır.
Kahvaltıda protein kaynağı olarak peynir ve yumurta, elzem yağ asitleri içeren yağlı tohumlardan ceviz, badem, fındık ve zeytin mutlaka tercih edilmeli. Hem vitamin-mineral ihtiyacını karşılamak, hem de lif miktarını arttırmak için bol yeşillik türleri ve meyve tüketmek de büyük önem taşıyor.
Ekşi mayalı ekmek normal ekmeğe göre daha düşük bir glisemik endekse sahiptir. Enerjisini daha uzun bir süre boyunca gittikçe artan bir şekilde serbest bırakır ve daha az insülin gerektirir. Bu etki, daha uzun süre tokluk hissi vererek öğün aralarında atıştırmayı önler. Ekşi mayalı ekmek vitamin ve mineral kaynağıdır.
Ekşi Mayalı Köy Ekmeğinin 100 gramında 321 kcal kalori, ayrıca 1 Dilim yani 35 gram Ekşi Mayalı Köy Ekmeğinde 112 kalori bulunmaktadır.
Kan şekerinizi hızla yükseltmez, uzun süre tok tutar.
Sağlıklı beslenme için hangi ekmek diyette yenmeli diyorsanız, taze taze tam tahıllı ekmek alabilirsiniz. Tam tahıllı ekmeğin içinde yulaf, çavdar, mısır, tam buğday unu ve arpa yer alır. Bu tahıllar ise besin değeri açısından çok zengindir.
Özellikle tam buğday, çavdar ve kepek unu kullanılarak hazırlanan ekşi mayalı ekmek çeşitleri yüksek lif içerikleri nedeniyle uzun süre tok tutar. Ayrıca bağırsak hareketlerini hızlandırarak kabızlığı önler.
Ekşi hamurla pişirilen ekmek, probiyotik bir ürün haline gelmektedir. Un ve suyun karışımı, fermantasyon sırasında faydalı bakteriler için besin cennetine dönüşmekte, ortamdaki diğer patojenlerin çoğalmasını baskı altında tutarak, pek çok faydalı bileşenin açığa çıkmasını sağlamaktadır.
* Yüksek oranda lif içermesi nedeniyle mercimek, şeker hastaları için değerli bir besindir. Çünkü insülin ve kan şekerini düşürür.
Öğünlere günde ortalama 38 gramdan fazla yumurta katmanın diyabet riskini yaklaşık olarak yüzde 25 oranında artırdığı ortaya çıktı. Günde (bir yumurtanın eşdeğeri olan) 50 gramdan fazla yiyenlerin hasta olma riski ise yüzde 60 arttı. Bunun yanı sıra bu göstergenin kadınlarda erkeklere göre daha yüksek olduğu anlaşıldı.
Muz gibi meyveler, lif, vitamin ve mineral içeren sağlıklı besinlerdir. Diyabet hastası olsanız dahi, diyetinize muzu güvenle ekleyebilirsiniz, ancak dikkat etmeniz gereken birkaç önerim var. Porsiyona dikkat edin: Bir seferde aldığınız şeker miktarını azaltmak için daha küçük bir muz tercih edin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri