30 günden eksik kalan süreler için Genel Sağlık Sigortası primi ödemekten kurtulmak için eksik gün sebebi “Kod-7”, yani puantajlı çalışma olarak bildirilmesi geekiyor. İşverenler, çalışanlarının 30 günden eksik bildirimlerini Kod-7 puantaj ile SGK'ya bildirirlerse her ay puantaj kaydı tutup dosyalamalıdırlar.
Ay içerisinde hiç çalışmayan ve (0) gün (0) kazanç şeklinde bildirimi yapılan sigortalılar için işverenlerce eksik çalışma nedenlerinden “07-Puantaj Kayıtları” kodunun seçilmesinin engellendiği açıklanmıştır.
"07-Puantaj Kayıtları" Eksik Gün Nedeninin 0 Gün ve 0 Kazançlı Bildirimler İçin Seçilememesi. Bilindiği üzere, ay içinde bazı iş günlerinde çalıştırılmadığı ve ücret ödenmediği beyan edilen sigortalıların eksik çalışma nedenleri aylık prim ve hizmet belgesinde/muhtasar ve prim hizmet beyannamesinde kaydedilmektedir.
Sözleşmeye göre hesap edilecek toplam çalışma saati, aylık toplam çalışma gün sayısının 2/3 ünden fazla ise bu sözleşme tam süreli sözleşme kabul edilerek, sigortalının aylık 30 gün üzerinden bildirilmesi gerekmektedir.
Sosyal Güvenlik Kurumu e-bildirge uygulamasında programsal düzenleme yaparak, eksik gün nedeni olarak “kısmi istihdam (06 kodlu)” seçilmesi halinde 20 günden fazla hizmet bildirilmesine izin vermemektedir.
İlgili 24 soru bulundu
30 günden eksik kalan süreler için Genel Sağlık Sigortası primi ödemekten kurtulmak için eksik gün sebebi “Kod-7”, yani puantajlı çalışma olarak bildirilmesi geekiyor. İşverenler, çalışanlarının 30 günden eksik bildirimlerini Kod-7 puantaj ile SGK'ya bildirirlerse her ay puantaj kaydı tutup dosyalamalıdırlar.
Eksik sürelerin ayın 28, 30 veya 31 gün çektiği üzerinde durulmaksızın 30 güne tamamlatılacağı, belirtilmektedir. Bu kapsamda ay içerisinde hiç çalışmayan, (0) gün (0) kazanç ile bildirimi yapılan sigortalılar için işverenlerce eksik gün nedenlerinden biri olan “07-Puantaj Kayıtları” nın seçilmesi engellenmiştir.
Bu kapsamda, ay içerisinde hiç çalışmayan, (0) gün (0) kazanç ile bildirimi yapılan sigortalılar için işverenlerce eksik çalışma nedenlerinden biri olan “07-Puantaj Kayıtları” nın seçilmesi engellenmiştir. (20/11/2023) Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
SGK eksik gün tabiri, bir aylık çalışma süresi içerisinde çalışanın kaç gün eksik prim günü olduğunu ifade eder. Eksik gün bildirimi ise çalışanın çeşitli sebeplerle 30 günden az çalışmış olması durumunda işverenler tarafından bağlı olunan SGK'ya bir belge ile yapılan bildirimdir.
Söz konusu belgeler Kanunun 86 ncı maddesinin ikinci fıkrasında öngörülen süreyle işverence saklanır. Eksik çalışmaya ilişkin bilgi ve belgelerin kurumca istenilmesi halinde, onbeş günlük süre içinde ibraz edilmesi zorunludur.
12- Birden fazla: Eksik gün sebebi birden fazla ise bu kodla bildirim yapılır. (Hem hastalıktan raporlu olması hem de kısmi istihdam olması gibi) Eksik gün nedeninin niteliğine göre her zaman düzenlenebilir nitelikte olan veya olmayan belgelerle ispat edilir.
iliskin olmak üzere eksik gün nedenlerine “25-Diger belge/kanun türlerinden gün tamamlama” adında bir eksik gün nedeni ilave edilmistir. Bu kapsamda bildirimi yapılacak Türkiye Cumhuriyeti vatandası sigortalılar ile yabancı uyruklu sigortalılar için bu eksik gün nedeninin seçilmesi gerekmektedir.
İşverenin sigorta primlerini ödememesi dediğimiz zaman eksik ödenmesini de kastediyoruz. Yani ödenmemesi veya eksik ödenmesi halinde bu ceza söz konusu olur. Buna göre; eksik bildirimin yapıldığı her ay için işverene asgari ücretin 2 katı kadar idari para cezası uygulanmaktadır.
- Kadın ise 50, erkek ise 55 yaşını doldurmamış olmakla beraber, kadın ise 20, erkek ise 25 yıldan beri sigortalı bulunması ve en az 5000 gün, malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş olma şartlarını yerine getirenler, yaşlılık aylığına hak kazanacaklardır.
Eksik yatırılan primler sebebi ile işçinin emekli maaşı bağlanacağı zaman düşük seviyeden hesaplanması ya da işçi işten ayrılacağı zaman daha az kıdem tazminatına hak kazanması işverenin işçinin gerçek ücreti üzerinden sigorta primlerini yatırmaması nedeni ile olur.
Puantaj bir çalışanın ay içerisinde kaç gün geldiği, kaç gün fazla mesai yaptığı ve kaç gün gelmediği gibi devamsızlık bilgilerine verilen isimdir.
SGK eksik gün çalışanların Sosyal Güvenlik Kurumuna her ayın 23'üne kadar belgeleyerek bildirmeleri gereken bir durumdur. SGK eksin gün, çalışan kişinin o ay işe gelmedikleri günleri ve nedenini ifade eder. Çalışan iş yerinde 30 günden az çalıştığında bu bildirim yapılır.
Puantaj kayıtları:
Tam süreli istihdam edilen sigortalılardan bazı iş günlerinde çalışmayan veya çalıştırılmayan sigortalılar bu kodlar bildirilir. Sigortalının imzasını taşıyan puantaj kayıtları ile ispat edilir. Her zaman düzenlenebilir nitelikte olan belgedir. İbraz edildiği tarihten sonra hüküm ifade eder.
kapsam dahilinde olmak üzere eksik gün nedenlerine “25- Diğer Belge / Kanun Türlerinden Gün Tamamlama” koduyla yeni bir eksik gün nedeni ilave edilmiştir. Yabancı sigortalı çalışanlar için bazı belge türlerine ilişkin olmak üzere eksik gün kontrolü yapılabilmesi imkanı sistemden kaldırılmıştır.
Özellikle vardiyalı bir sisteme sahip olan veya çalışan sayısı fazla olan şirketlerde puantaj takibi yapmak külfetli ve dikkat isteyen bir iş olduğu için birçok detayı barındıran puantaj takip tabloları kullanılır.
Puantaj cetvelinin manuel ve eski usül yöntemi diye tanımlayabileceğimiz bu defter, işletmelerde günlük olarak puantör tarafından doldurulur ve ay sonunda maaş ödemelerinden önce veriler toplanarak bordrolar oluşturulur.
Eksik Gün Bildirim Formu Uygulaması Kaldırıldı, Asgari Ücret Desteği Düzenlemesi. Eksik Gün bildirimi uygulaması: 27 Mart 2018 tarihinden itibaren “Eksik gün bildirim formu” nun düzenlenmesine gerek kalmamış bulunmaktadır.
Hükme göre,“Amme alacağı, vadesinin rastladığı takvim yılını takip eden takvim yılıbaşından itibaren 5 yıl içinde tahsil edilmezse zamanaşımına uğrar.
Bunun dışında geçmişe dönük topluca prim ödeme hakkı bulunmuyor. Kalan eksik günlerinizi sadece isteğe bağlı sigorta primi ödeyerek tamamlayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri