Eksik sigorta olması durumunda sigorta sözleşmesi geçersiz sayılmaz. Eksik sigorta; yalnızca sigorta şirketinin bir hasarın ne kadarını karşılayacağını belirtir. Geri kalan meblağ ise sigorta kapsamına girmediği için bu kısımdan sigortalı olarak sen sorumlu olursun.
Hasar durumunda eksik sigorta, sigortalı için olumsuz sonuçlara yol açabilir. Sigorta şirketi, eksik sigorta oranında bir indirim uygular ve tazminat miktarı düşer. Yani, eksik sigorta durumunda hasar, sigorta poliçesinde belirtilen değer üzerinden değil, eksik sigortalanmış değer üzerinden tazmin edilir.
Sigortacılıkta ise, eksik sigorta terimi daha çok poliçede yer alan kapsamın yetersiz olmasını ifade eder. Örneğin, evinizi yangına karşı sigortalayıp sel riskini göz ardı ettiyseniz bu durumda eksik sigorta kavramından bahsedilebilir.
Aşkın sigorta olarak tespit edilen sigorta sözleşmesi, sigorta şirketi tarafından iptal edilebilir. İptal edilmemesi halinde olası bir hasar sonucu aşkın sigorta durumu söz konusu olursa sigorta bedeli sigorta değerine göre tekrar hesaplanarak ödeme yapılır.
Eksik sigortada sigortacının ödemesi gereken tazminat şu formüle göre hesaplanır: Tazminat tutarı = zarar tutarı x (sigorta bedeli / sigorta değeri).
İlgili 45 soru bulundu
"İşçilerin sigorta primlerinin eksik yatırılması" hususu uygulamada karşımıza oldukça sık çıkmakta olup, uzmanların üzerinde çalıştığı yasa tasarısı netleştiği takdirde suçun faili/failleri hakkında hapis cezası da öngörülmektedir.
SGK primi eksik ödenen işçi ilk olarak bu durumu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bilgi Hattı olan 170 numaralı telefona ihbar etmelidir. İhbarın ardından SGK iş yerini denetler. Bu noktada SGK primi eksik ödenen işçi özellikle iddiasını kanıtlayabilecek yazılı belgelere sahipse denetim memurlarına göstermelidir.
Trafik sigortası olmayan araç satılamaz. Noterde satış işlemleri sırasında sigortasız aracın satışı gerçekleştirilmez. Zorunlu olan trafik sigortasının satış anında yaptırılmış olması gerekir.
Sigorta Ettiren Ya Da Lehtarın Sigortalıyı Öldürmesi Hali
Lehtar, aynı nedenle sigortalıyı öldürür veya öldürülmesine suç ortaklığı ederse sigorta bedelinden mahrum kalır, para ölen kişinin yani sigortalının mirasçılarına ödenir.
Poliçede gösterilen sigorta bedelinin hasar anındaki sigorta değerinden daha düşük olması durumuna “eksik sigorta” adı verilir. Eksik sigorta olması durumunda sigorta sözleşmesi geçersiz sayılmaz. Eksik sigorta; yalnızca sigorta şirketinin bir hasarın ne kadarını karşılayacağını belirtir.
Emeklilik için prim günü eksik olanlar borçlanma ve isteğe bağlı sigortayla prim günlerini tamamlayabilirler. Borçlanma ve isteğe bağlı sigorta yaparken son 7 yıl kuralına ve öncelik sıralamasına dikkat edilmelidir.
www.turkiye.gov.tr/sbm-trafik-police-sorgulama adresine giderek aracının plakasını yaz. Ardından “sorgula” butonuna tıkladığında aracınla ilgili poliçe detaylarını görebilir, sigortanın başlangıç-bitiş tarihlerini, sigorta yaptığın şirketi öğrenebilirsin.
Çifte Sigorta (TTK. m.1467) Nedir? Çifte sigorta yapılması istisna halleri dışında mümkün değildir; değerinin tamamı sigorta ile teminat altına alınıp, birden çok sigorta olacak şekilde aynı menfaat, aynı riziko ve aynı sigorta süresi çerçevesinde sigorta ettirilemez.
Çalışanların geriye dönük olarak sigortası yapılabilir mi? sorusuna Avukat Ali Yüksel şu cevabı verdi: “Zamanında sigortaya girişi bildirilmeyerek sigorta primleri ödenmeyen işçiler açısından beyan üzerine geçmişe dönük sigorta girişi yapılması ve prim ödemesi mevcut yasal düzenlemeler ışığında mümkün değildir.
Sigorta gün sayısı ve primleri, çalışmanın yapıldığı ayı takip eden ayın EN GEÇ 26'sından sonra e-devlet üzerinden görülebilmektedir.
Sigortalı çalışanlar, emekli olabilmek için, sigortalılık süresi, prim gün sayısı ve yaş sınırına ilişkin bazı şartları sağlamak zorundadırlar. Bu şartlardan diğer ikisini tamamlamış ancak prim günlerinde eksiklik olan sigortalılar, eksik prim günlerini geriye dönük borçlanma ile tamamlayarak emekli olabilirler.
Yeni poliçe döneminde hasar talebine bağlı olarak sigorta primlerinde artış olabilmektedir. Sigortalı kişinin trafiğe çıktığı şehir de poliçe fiyatlarını etkilemektedir. En fazla trafik kazası raporlaması bulunduran şehirlerde trafik sigortası primlerinde artış göstermektedir.
01/07/2023-31/12/2023 döneminde bu kapsamda sigortalı olmak isteyen bir kişi 30 gün üzerinden aylık en düşük 13.414,50 (aylık brüt asgari ücret) x %34,5 (ödenecek prim oranı) = 4.628-TL prim ödeyecektir.
Sahte sigorta yaptıranlar ile fiilen çalışmayan kişileri sigortalı gösteren işverenler hapis cezası ile de karşı karşıya kalabiliyorlar. Türk Ceza Kanunu'nun “resmi belgede sahtecilik”, “resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyan” ve “özel belgede sahtecilik” hükümleri kapsamında savcılığa sevk ediliyorlar.
Günlük araç sigorta ile aracınızın yaşanabilecek olumsuz durumlara karşı koruma altında olmasını sağlayabilirsiniz. Araç sigortası fiyatları günlük olarak hesaplanabilmektedir.
Bir ay gecikmeli miktar 152,2 TL, iki ay gecikmeli miktar 158,76 TL, iç ay gecikmeli miktar ise 166,69 TL olarak ödeniyor. Trafik sigortası cezaları yalnızca bununla kalmaz. Araç sürücüleri bir yıllık poliçelerle yapılan bu sigortayı yeniletmek için gecikirlerse de ceza ödemek durumunda kalırlar.
Trafik Sigortası Yaptırmadan Trafiğe Çıkmanın Cezası Ne Kadar? Trafiğe çıkmadan önce oluşması muhtemel riskleri güvenceye almak için zorunlu trafik sigortası yaptırılması gerekir. Zorunlu trafik sigortası yaptırmayan birey, 436 TL cezaya tabi tutulur. Aynı zamanda araç trafikten men edilir.
İşveren okurumuzun başvurusuna rağmen gerekli düzeltmeyi yapmaz, okurumuzun eksik primlerini geçmişe dönük olarak yatırmazsa, okurumuz o dönemde çalıştığını ve ücret aldığını ispatlayan belgelerle SGK'ya başvuru yapabilir. SGK inceleme yapıp, işverene idari para cezası kesip, primlerin yatırılmasını sağlayabilir.
Sigorta giriş tarihinden sonra mecburi durumlardan dolayı sigorta primi eksik kalan kişiler için "askerlik borçlanması" ve "doğum borçlanması" gibi imkanlar sunuluyor. Çalışanlar, bu imkanlar dahilinde eksik kalan primlerini tamamlayarak emekli olma hakkına sahip oluyorlar.
1 Temmuz 2023 tarihinden itibaren asgari ücrete yapılan zam ile birlikte en düşük sigorta primi 4.292,64 TL iken en yüksek sigorta primi ise 32.194,85 TL olarak belirlenmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri