Ayrıca geniz etinin ve bademciklerin kronik olarak normalden büyük olması çocuklarda gelişme geriliğine neden olabilir. Geniz eti ve bademciklerin kronik olarak normalden büyük olması çocuklarda yüz kemikleri, çene kemiği, sert damakta ve diş gelişiminde olumsuz etkileri olabilir.
Çocuklarda bademciklerin normalden büyük olması, uyku problemlerinden geçici solunum durmasına,gelişim ve davranış bozukluklarına kadar bir çok ciddi soruna yol açabiliyor. Bademcikler ve geniz eti bağışıklık sistemimizin önemli yapılarıdır.
Bademcik ve geniz eti iltihaplanmasına bağlı olarak sık sık orta kulak iltihabı geçiriyorsa. Sık geçirilen orta kulak iltihabı, kronik kulak iltihabına dönüşüp kulak zarının delinmesine ve kulak kemikçiklerinin erimesine yol açabiliyor.
Bademcik ve geniz eti büyümeleri üst solunum yolunu daraltacak boyuta ulaştığında horlama ve apne (uykuda nefessiz kalma) gibi ciddi sorunlara yol açar. Çocukta uyku sorunu ciddi bir durumdur. Büyüme ve gelişme sorunlarına neden olur. Bu durumlarda bir KBB uzmanı ile görüşülmesinde yarar vardır.
Sürekli yaşanan enfeksiyonlar özellikle çocuklarda zarar verici olabilir. Bu gibi durumlarda bademcik ameliyatı önerilir. Eğer ameliyat olunmazsa, kronik sinüzit, kronik öksürük, çene bozukluğu vb. Çok daha ciddi rahatsızlıklara neden olabilir.
İlgili 19 soru bulundu
Bademcik aldırma ameliyatı genellikle düşük riskli bir işlem olarak kabul edilir ve çoğu vakada başarılı bir şekilde gerçekleştirilir. Ancak her ameliyat gibi bademcik ameliyatının da riskleri vardır, bunlar arasında kanama ve enfeksiyon bulunabilir.
Bademciklerin küçültülmesi (Tonsillotomi) durumunda kanama riski çok daha azdır. Ağrı da daha az olduğu için, hastalar normal beslenmeyeve sosyal aktivitelere daha erken dönerler. Yani ameliyat sonrası iyileşme dönemi Bademciklerin alınması (Tonsillektomi) na göre çok daha konforludur.
Horlama problemi, kişilerin hayat kalitesini düşürdüğü gibi, uyku apnesi de kişilerde depresyon, sinir, uyku hali, horlama, ağız kokusu ve dikkat bozukluğuna sebebiyet verebilmektedir. Nitekim her bademcik büyümesi, horlama problemi ve uyku apnesine yol açmadığı gibi, bademcik ameliyatı olunmasını da gerektirmez.
Büyük olan bademciklerin küçültülerek normal boyutuna getirildiği ve geniz etinin tamamının alındığı plazma yöntemi ile sağlıklı bademcik dokusu korunarak yalnızca büyük bademcikler küçültülüyor.
Ameliyata engel oluşturacak herhangi bir ciddi sağlık problemi olmayan erişkinlerde de bademcik ameliyat uygulanmaktadır. Solunumu engelleyen geniz et ve bademcikler yaş sınırı olmaksızın alınmaktadır. Sık tekrarlayan enfeksiyonlar nedeniyle planlanan ameliyatların 4 yaşından sonra yapılması tercih edilir.
Bademciğin alınmadığı, sadece küçültüldüğü ameliyatların ardından şiddetli boğaz ağrısı olmaz. Genellikle bu durumlarda yutma ve beslenme bozulmaz. Bu nedenle özellikle küçük çocuklarda ağrısız bir operasyon olduğu için bademcik küçültme ameliyatı çoğu zaman tercih edilir.
Bademcik ameliyatları genel anestezi altında yapılır. Böylece hasta işlem esnasında herhangi bir ağrı duymaz ve işlem cerrah tarafından da daha konforlu bir şekilde gerçekleştirilir. Ameliyat esnasında ağız içerisine yerleştirilen bazı enstrümanlar ile bademcikler tamamen görünür hale getirilir.
Yeterli şekilde alınmamış bademciklerde kalıntıların büyümesi bazen bademciğin büyümesi olarak düşünülür. Yeterli alınan bademcik tekrar büyümez.
Bademcik ameliyatı nasıl yapılır? Geçmişte lokal anestezi ile yapılabilen bademcik ameliyatları günümüzde genel anestezi ile yapılmaktadır. İşlem, ortalama olarak 30-60 dakika sürer ve bademciklerin gömülü oldukları yerden ayrılıp çıkarılması temeline dayanır.
Streptokok adı verilen bakterilerin neden olduğu boğaz enfeksiyonları, bademciklerin büyümesine yol açabilir. Alerjiler: Sürekli maruz kalınan alerjenler, bademciklerin şişmesine neden olabilir. Kronik Enfeksiyonlar: Bademciklerin sık sık enfekte olması, kronik bademcik büyümesine neden olabilir.
Sık tekrarlayan bademcik iltihabı atakları varsa. Yani son 1 yılda 7 kez bademcik iltihabı, son 2 yılda her 5 kez bademcik iltihabı, ve son 3 yılda her yıl 3 kez bademcik enfeksiyon atağı geçiriyorsa bademcikler alınmalıdır.
Bu noktada ameliyatsız bademcik tedavisi olarak bilinen plasma ile 1998 yılında bu yana devam eden bir tedavi yöntemidir. Isı ile yapılan işlemler koter ya da lazer kadar yüksek sıcaklıklarda olmaması birçok hastanın daha rahat bir şekilde bunu tercih etmesine olanak tanıyor.
Bademciklerin sık şişmesi yutma güçlüğünden dolayı çocuğun iştahının kesilmesine ve kilo kaybına neden olmaktadır. Bademciklerin alınması ile iştah normal seviyesine gelmekte, bir miktar kilo artışı iştah artmasına bağlı olarak olabilmektedir.
Bademcik ameliyatı genel anestezi altında yaklaşık 20 sakika süren bir operasyondur. Ameliyat ağız içinden yapıldığı için dikiş kullanılmamaktadır. Bademcik ameliyatı için son dönemde en çok tercih edilen yöntem ''Thermal Welding'' olmaktadır. Thermal Welding yönteminde kanama olmamakta ve dikiş kullanılmamaktadır.
Bademcik ameliyatı zararlı değildir aksine bademciklerin büyük olması; yutma, beslenme ve konuşma problemleri oluşturabildiği için bu ameliyatın tercih edilmesi yararlı bir cerrahi müdahaledir.
Bademcik Ameliyatı Riskleri Nelerdir? Her ameliyatta olduğu gibi bademcik ameliyatında da bir kısım riskler söz konusudur. Ameliyat sırasında genel anestezi için kullanılan ilaçlar mide bulantısı, baş ağrısı, kusma, kas ağrıları vb. sorunlara neden olabilir.
Ameliyat sonrası konuşmanın genizden gelmesi normaldir ve bu durum 3 hafta kadar sürebilir. Sesin oluşumunda boğazdaki hava boşluğunun hacminin rolü vardır bu nedenle ameliyat sonrasında alınan bademciklerin boyutu ile orantılı olarak ses tonunda kalıcı olarak hafif bir değişiklik olabilmektedir.
Ameliyat sonrasında herhangi bir kilo alma durumu yaşanmamaktadır. Bademcik ameliyatının hormonal bir değişimle ilişkisi bulunmamaktadır. Doktorlar genellikle kişinin ihtiyacına göre ağrı kesici ilaçlar reçete eder.
Bademcik ameliyatından sonra hastaların boğaz ağrısı yaşamaları normaldir. Boğaz ağrısı şikayetleri ise yaşa bağlı olarak artmaktadır. Ameliyatların hemen hemen hepsinde yara yeri dikiş ile kapatılır.
Ameliyattan sonra en yaygın şikayet ağrıdır, hastaların ortalama 1 hafta ağrı kesici kullanması gerekir. Ameliyatın ertesi günü çok sıcak su ile olmaması koşuluyla banyo yapmaya başlanabilir. Ameliyat sonrası bademciklerin alındığı alanlardaki açık yara yaklaşık 2 hafta içinde iyileşir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri