Ekşiliği gidermenin bir çözümü var. Hafif ekşimiş yoğurdun içine bir miktar su ekleyin. Ardından yoğurdu ince bir süzgeç yardımıyla süzün. Yoğurdun ekşiliği gidecektir.
Ancak yoğurdun ekşimesi bozulduğunu göstermez. Eğer yoğurdun tadına baktığınızda ekşiliğin yanı sıra keskin ve alkollü bir tat alıyorsanız, yoğurt bozulmaya başlamış demektir. Yoğurdun bozuk olup olmadığını tadına bakarak anlamak istiyorsanız, kaşığın ucuyla tadına bakmanız gerekir.
Ekşi yoğurdumuzu kaseye alıp çok az tuz ekleyip 3 kaşık soğuk süt ekliyoruz ve iyice karıştırıyoruz tadına bakın eğer biraz eksilik varsa çok az daha süt ekleyin ve tekrar karıştırın. Yoğurdunuzu tatlı tatlı yiyin :) Evde yoğurt çalmadan deneyebilirsiniz de tabi ki. Ben bu yaptığımla yoğurdumu yapıyorum ve tutuyor.
Tarihi geçmiş olsa bile yenilebilir ancak yoğurt soğuk isteyen yiyecek olduğu için eğer yoğurt açık ve sıcak ortamda kalmışsa ekşir ve yenmez, ancak ekşi yoğurt olanları genellikle hamur işlerinde daha etkisizdir ve zarar vermez.
Evde ekşiyen yoğurttan yoğurt mayası yapamak için, ekşi yoğurttan bir iki kaşık alıyor ve plastik süzgeç içine koyuyorum. Süzgeci kasenin üzerine koyuyor ve yoğurdu karıştırıyorum. En fazla 2 saat içinde yoğurt suyunu salıyor ve taş gibi oluyor. O taş gibi yoğurdu kullanarak sütü mayalıyor ve yoğurdumu yapıyorum.
İlgili 38 soru bulundu
Ev yoğurdu mayalanırken kullanılan yoğurt kültürü içinde yer alan L. Bulgaricus isimli bir bakterinin fazla olmasıyla yoğurdun tadı daha ekşi olur. Ev yoğurdunun mayalanma sıcaklığının yüksek olması, uzun süre mayalanmak için bekletilmesi gibi nedenler bu bakterinin sayısının artmasına neden olur.
Bunun için yarım çay bardağı un ve yoğurt koyup tekrar karıştırıp kabarmasını bekliyoruz. Bu şekilde mayayı devam ettirip ekşi mayaya dönüştürebiliriz, eşit miktarda un ve su koyup klasik ekşi maya gibi de besleyebilirsiniz.
En sevdiğim tarifle giriş yapmak istedim. 😉 Bu pişi mayalı olana göre ben ve benim gibi mide sorunu olan kişiler için bire bir veeee tadına doyum olmaz😋😋😋 Ben kalan ekşi yoğurdum ile yaptım. Hem daha güzel kabarıyor hemde daha lezzetli oluyor 😊😊 Evet yapımına geçelim.
Her yaştan insanın rahatlıkla tüketebildiği yoğurdun bir faydası daha ortaya çıktı! En az 24 saat mayalanmış yoğurt ve yoğurt suyu tüketiminin, grip başta olmak üzere benzeri solunum yolu enfeksiyonlarından koruduğu belirlendi. Yoğurdun bu özelliğe sahip olması için tadının ekşimtırak bir hal alması ayrıca önemli.
Öncelikle tencereye yoğurt un tuz yumurtayı kırın iyice çırpıcıyla karıştırın ardına pirinç yıkayıp atın ve orta ateşe üzerine istenilen miktarda su ekleyip karıştırmaya başlayın bu arada yoğurdunuzun kıvamına göre su miktarını azaltıp artırabilir yada aynı şekilde yoğurt miktarınızla da oynayabilirsiniz.
Şeker kullanmak, mayayı aktifleştirir ve daha iyi bir kıvam almasını sağlar. Tuz kullanmak ise yoğurdun ekşimesini engeller. Bir tutam tuz kullanmak yeterli olacaktır.
Ev yapımı yoğurdun bozulma nedenlerinin başında mayalama işleminin doğru yapılmaması gelir.
Soğuk zincir bozulduğu zaman sıcağa maruz kaldığında üründe ekşime olabilir.Ya da yoğurtta bulunan yararlı bakteriler yavaş ilerleyen fermantasyon sonucu asitlik unsurları ortaya çıktığı için ekşime görülebilir.
Ekşi yoğurttan ayran olur mu? Ekşi yoğurttan yapılan ayran günümüzde daha zor bulduğumuz ve daha makbul sayılan bir lezzet. Ekşiyen yoğurdunuzu ayran yaparak keyifle tüketebilirsiniz. Biraz tuz, yoğurdun ekşi lezzetini gayet iyi bir kıvama getirebilir.
Kaynamaya başladığında altını en kısık ayara getirip suyunu çekmeye başlamasını bekleyin. Bir tutam tuz birkaç damla limon suyu ve arzuya göre bir kaşık da tereyağı ekleyin. Suyunu tamamen çektiğinde yoğurt artık peynir kıvamına gelerek toparlanmaya başlayacaktır.
-yoğurt: 5 aylıktan sonra az miktarda başlanabilir, genelde ikindi öğünü olarak verilir: (15.30-16.00), ekşi ve süzme yoğurt verilmemelidir.
Yumurtayla şekeri iyice bembeyaz olana kadar çırpın. Sonra yoğurdu ve sıvı yağı ekleyip bir daha güzelce çırpın. Unu, kakaoyu, kabartma tozu ve vanilyayı da koyup bir daha çırpın. Damla çikolata varsa içine onu da koyup biraz karıştırdıktan sonra yağlanmış, unlanmış kek kalıbına keki dökün.
Ev yoğurdu neden sulu oluyor? Yoğurdun sünmemesi ve sulanmaması için mayalama esnasında sütün çok yüksek sıcaklıkta veya düşük sıcaklıkta olmaması gerekmektedir. Sütün düşük ısıda olması yoğurdun sünmesine neden olurken yüksek ısıda olması ise yoğurdun sulanmasına sebep olmaktadır.
Eğer ekşi yoğurtla yaptıysanız mayanız daha çabuk 2 katına çıkacaktır. Normalde mayanın olması yaklaşık 3 gün içinde olabilir. Mayayı kullanmak istersek bir miktarını alıp tekrar mayayı besliyoruz. Bunun için yarım çay bardağı un ve yoğurt koyup tekrar karıştırıp kabarmasını bekliyoruz.
Kabartmatozunu una ekleyin azar azar suya ilave ederek yoğurun ele yapışmayan yumuşak kıvamda hamur elde edene kadar un ilave edip iyice yoğurun hamurunuz ne kadar yumuşak olursa o kadar iyi kabarır.
Karbonatlar, özellikle sıcak yaz aylarında sütlerin kesilmesini engellemek amacıyla kullanılır. En çok kullanılan şekli sodyum bikarbonat olup kabartma tozu olarak bilinmektedir. Halk arasında 'süte soda katmak' olarak ta tanımlanır.
Yoğurt mayası için, yoğurt ve un'u karıştırarak bir kavanozda bekletmek gerekiyor, ara sıra sadece karışması gerekiyor, havalandırmak adına. Ekşi mayanız yok ise ve bir kaç gün içinde kendi mayanız ile ekmek yapmak isterseniz, yoğurt mayalı ekmeği denemelisiniz derim.
Yoğurt mayası nasıl elde edilir diye merak edenler 15 tane nohut ve 1 bardak günlük süt ile tarifi kolaylıkla yapabilir. Derin bir cam kavanoza nohutları yerleştirip üzerine kaynatılmış sütü dökebilirsiniz. Bir gün boyunca bu karışımı bezle sararak veya kapalı fırında bekletebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri