Eski Ekspertiz Raporunuza Erişin Rapor sorgulama ekranından (https://otorapor.com/Arac/Rapor) eski ekspertiz raporunuza ulaşabilir, satın almayı düşündüğünüz araç daha önce otoraporlandıysa bu aracın eski ekspertiz raporunu sorgulayabilirsiniz. Sorgulama sonucunda aracın raporunu dijital olarak saklayabilirsiniz.
Sigorta Ekspertiz Raporu Sorgulama Nasıl Yapılır? Sigorta sektöründe konut ekspertiz raporu sorgulamak şahsi olarak mümkün değildir. Çünkü raporlar sigorta şirketinin anlaştığı eksperler tarafından hazırlanır ve sigorta şirketine yollanır. Oto ekspertiz raporuna sigorta bilgi merkezi üzerinden ulaşılabilir.
Aracına ilişkin hasar ekspertiz raporunu www.sbm.org.tr adresine girebilir, ilgili alanlara T.C. kimlik numarası, hasara uğrayan aracın plakası ve hasar tarihini girerek alabilirsin. Hasar tarihini hatırlamıyorsan plaka bilgin ile SBM'ye SMS göndererek hasar raporunu görüntüleyebilirsin.
"Şasi No" ile sorgulama
Eksper raporuna göre araçta değişen parça bilgileri sorgusu için PARCA yazıp boşluk bırakarak S yazıp boşluk bırakarak şasi no bilgisini yazıp boşluk bırakarak hasarın oluştuğu tarihi (gg/aa/yyyy) aşağıdaki örnekteki gibi yazıp TURKCELL, TÜRK TELEKOM, VODAFONE 5664'e gönderebilirsiniz.
Ekspertiz raporunun hazırlanması ve bankaya teslim edilmesi için en az 2 iş günü geçmesi gerekmektedir.
İlgili 33 soru bulundu
Kısacası Ekspertiz raporu; Yetkili servislerden, Sanayide yeterlilik belgesi bulunan ustalardan, Oto ekspertiz hizmeti sunan firmalardan alınabilmektedir.
Oto Ekspertiz Raporu Kime Aittir? Ekspertiz raporu, araca ekspertiz yaptırılmasını talep eden ve ekspertiz ücretini ödeyen tarafa aittir. Alıcı ekspertiz ücretini ödediyse raporun sahibi olacaktır.
İkinci El Araç Satışında Yeni Dönem
Bu tarihten itibarense, ikinci el otomobil satışlarında oto ekspertiz raporu olmadan satış yapılamayacak.
Yanlış bir kullanım olsa da “eksper raporu” ya da “exper raporu” olarak da bilinen ekspertiz raporu, alım ve satım işlemlerinden önceki aşamada hasar tespitini ve mallara biçilen değeri, alanında uzman kişiler tarafından yapılan incelemeler sonucunda ortaya koyan bir belgedir.
Bu tür bir işlem için ekspertiz ücret tarifesi 626,13 TL'den az ve 6.261,32 TL'den fazla olmamak üzere tespit edilen hasar tutarının %1'i olarak karşımıza çıkıyor. Tüm bu hizmetlerin yanı sıra değer kaybı için 375,69 TL, kaza tespit tutanağı tanzim ücreti için de 676,23 TL olarak belirleniyor.
Konut Ekspertiz Raporu Kaç Günde Çıkar? Konut kredisi başvurusunun ardından ilgili banka ekspertiz şirketinden değerleme raporu talep eder. Bu talep aynı gün içinde ilgili kuruluşlardan birine iletilir. Konutlar için ekspertiz raporu tamamlama süresi 2 iş gününden fazla sürmez.
Randevu tarihi genellikle kazadan sonraki ilk birkaç gün içinde olabilir. Ekspertiz incelemesi, aracın hasarının boyutuna ve ekspertiz firmasının yoğunluğuna bağlı olarak birkaç saat ile birkaç gün sürebilir.
Hakem eksper tarafından düzenlenen rapor, nihai rapor olduğundan bu raporlara sistem üzerinden itiraz edilememektedir.
Ekspertiz raporu, bir uzman ya da uzman ekibinin, bir konu hakkında detaylı inceleme, analiz ve değerlendirmelerini içeren resmi bir rapordur.
Ekspertiz raporunun hazırlanması ve bankaya teslim edilmesi için en az 2 iş günü geçmesi gerekmektedir. Konut kredisi işlemleri dahilinde son aşama ise ön onay ve ekspertiz sürecinin hemen ardından kredi talebinin yasal olarak onaylanması gelmektedir. Bu süreçte gerekli sözleşmeler ve ipotek işlemleri başlatılır.
Ekspertiz raporu için geçerli süre konusunda ise ortalama süre 6 ay ile 1 yıl arasında değişmekte. Ancak burada bankaların uyguladığı sistemde, kredi kullanımlarında yeni rapor alınıyor. Ancak bu durumda bazı istisnai durumlarda uygulanuyor.
Belirtmemiz gerekir ki araçta ekspertiz raporunda yer almayan bir ayıp ortaya çıkarsa satıcı ve. ekspertiz bundan müteselsil sorumlu olur. Bunun anlamı şudur, alıcı ekspertiz raporunu hatalı veya yanlış düzenleyen ekspere veya satıcıya başvurabilir yahut her ikisine birden başvurabilir.
Ekspertiz raporunun herhangi bir geçerlilik süresi bulunmamaktadır.
1 Nisan 2019 tarihinde yürürlüğe giren uygulama uyarınca, işbu tarihten itibaren yapılacak satış işlemlerinden önce TSE (Türk Standartları Enstitüsü) hizmet yeterlilik belgesine haiz firmalardan araç nezdinde eksper raporu alması gerekmektedir.
keyboard_arrow_downEkspere sokmadan araç alınır mı? 15 Ağustos 2020 tarihli ikinci el araçların ticaretini düzenleyen yönetmelik uyarınca belirli şartlardaki araçların Oto Ekspertize sokulması zorunludur.
Yetki belgesi olsun ya da olmasın ticari faaliyet kapsamında otomobil ve arazi taşıtı satışı yapan herkesin, her bir satıştan en fazla 3 gün önce ekspertiz raporu alma ve bu raporu noter satışı sırasında notere ibraz etme yükümlülüğü bulunacak.
Yanlış bir ekspertiz raporu verilmişse o bedeli ekspertiz firmasından tahsil edebiliriz. Bunun da yöntemi 10 bin 390 liralık alacağa kadar Tüketici Hakem Heyetine başvurmak, üzerinde de Tüketici Mahkemelerine başvurmaktır.
Araçtaki zararı tespit ettiren hak sahibinin bu masrafı yasa ve Yargıtay kararları kapsamında sigorta şirketi tarafından ödenmesi gerekmekte ve araçtaki zararın tespiti amacıyla eksper ataması yapılması da makul olduğu kanaatindeyiz. Eksper Ücreti Tarifesi gereği ödenen eksper ücreti de makul giderlerdendir.
6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun uyarınca yayımlanan “Konut Finansmanı Sözleşmeleri Yönetmeliği” uyarınca tüketicinin talep etmesi halinde varsa konuta ilişkin ekspertiz raporunun bir örneğinin tüketiciye verilmesi gerekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri