Tapu Kayıtlarındaki Olumsuz Durumları Fark Edersiniz Konut değerleme hizmeti (ekspertiz raporu) sayesinde evin tapu kaydı hakkında her detaya ulaşabilirsiniz. Ekspertiz süreci sonucunda, konutun tapu kaydında bulunan şerh, ipotek, haciz gibi kısıtlayıcı ya da engelleyici her türlü işlemden haberdar olursunuz.
Ekspertiz raporu, evinizin gerçek değerini belirlemek için yetkili kişi ya da kurumlar aracılığıyla hazırlanan bir tür analizdir. Bu değer belirlenirken konutun konumu, çevresindeki konutların değeri, büyüklüğü, yaşı ve eğer henüz proje aşamasındaysa inşaatın yüzde kaçının tamamlandığı gibi etkenlere bakılmaktadır.
Otomobilde ekspertiz raporu, bir aracın durumu, mekanik özellikleri ve geçmişi hakkında detaylı bilgi sağlayan bir değerlendirme raporudur. Bu rapor, genellikle ikinci el araç alım satım işlemlerinde kullanılır ve alıcıya aracın mevcut durumu hakkında objektif bir bakış sunar.
Resmi değer ve piyasa değeri
Banka ve resmî kurumların öncelikli olarak dikkate aldıkları gayrimenkulün ekspertiz rapor değeride gayrimenkulün resmi değeri olacaktır. Bu gibi nedenlerle mülk sahibi ve alıcının mutabık kaldıkları satış fiyatı genellikle ekspertiz değerinden daha fazla olmaktadır.
Ekspertiz raporunun hazırlanması ve bankaya teslim edilmesi için en az 2 iş günü geçmesi gerekmektedir. Konut kredisi işlemleri dahilinde son aşama ise ön onay ve ekspertiz sürecinin hemen ardından kredi talebinin yasal olarak onaylanması gelmektedir. Bu süreçte gerekli sözleşmeler ve ipotek işlemleri başlatılır.
İlgili 28 soru bulundu
Ekspertiz ücretini genelde alıcı ödemektedir. Ancak bazı istisnai durumlarda alıcının ekspertiz ücretini ödeme zorunluluğu bulunmayabilir.
2. elde ekspertiz işleminde, araç sahibi ya da alıcının göremeyeceği birçok hasar kolayca tespit edilebilir. Araç ile ilgili tüm bilgiler hem yazılı hem de sunum şeklinde taraflara verilir. Rapor, hem alıcının mağduriyete uğramaması hem de satıcının işlem sonrasında oluşabilen problemler karşısında korunmasını amaçlar.
Ev veya araba alım-satımlarında ekspertiz raporu genellikle 7 iş günü içinde çıkar. Sigorta şirketleri tarafından yönlendirilen sigorta eksperleri ise riskin gerçekleşmesinin hemen ardından hasar tespiti yapar ve raporu hazırlar.
vatandaşı maliklerde web tapu sistemi vatandaş portalı üzerinden veya ALO 181 Çağrı Merkezi üzerinden, Ticaret şirketlerinde web tapu sistemi şirket portalı üzerinden, sol menüde yer alan “Yetki işlemleri” bölümünde bulunan “Değerleme Yetki Onay” bölümü üzerinde onaylaması gerekmektedir.
Konut değerleme, Türkiye'de konut değerleme uzmanları veya gayrimenkul değerleme uzmanları tarafından yapılan bir işlemdir. Bu uzmanlar SPK'dan lisans almış uzmanlardır. Bu kişilerin yanında henüz lisans almamış dört yıllık üniversite mezunları veya iki yıllık üniversite mezunları da görev alabilmektedir.
Hazırlanacak ekspertiz raporunda aracın özellikleri, arıza-hasar durumu ve km bilgilerine yer veriliyor. Boya, kaza, göçük, dolu hasarı şanzıman, motor, fren sistemi vb gibi parçaların durumu raporda yer almakta.
Bir örnekle netleştirmek gerekir ise resmi kurumlardan kaynaklı bir gecikme olmadığı sürece ortalama büyüklükteki bir daire ekspertizi 2-3 gün sürer iken büyük bir otel ekspertizi(değerlemesi) 1 hafta 10 günü bulabilmektedir.
Türkiye genelinde konut değeri hesaplama için 214 aylık kira bedeli hesaplanır. Uzmanlar bu sayıyı İstanbul özelinde 212 ay olarak da kabul ediyor. Satın almayı düşündüğünüz evin aylık kira bedelini 214 ile çarparak evin değerini öğrenebilirsiniz.
Ne Kadar Kredi Alabilirim? En az 1.500 TL olmak üzere, bankamızın belirleyeceği konut bilirkişi değerinin en çok %80'i tutarında kredi kullanabilirsiniz.
Emlak Endeksi Kullanılabilir
Ev alım satımı yapılacak il veya ilçedeki metrekare fiyatlarındaki değişim ve tahmini fiyatları öğrenmek için sahibinden.com'da yer alan Emlak Endeksi hizmetinden faydalanılabilir. İl, ilçe ve mahalle bilgiler girilerek pratik bir şekilde ilgili bölgeye ait emlak endeksine ulaşılabilir.
Ekspertiz raporunun hazırlanması ve bankaya teslim edilmesi için en az 2 iş günü geçmesi gerekmektedir.
İkinci el araç satın alacak kişiler için ise oto ekspertiz süreci oldukça hassas bir süreçtir. Bu sürecin aceleye getirilmemesi gerekir. Gözden kaçacak en ufak bir detay araç satın alacaklar için büyük sorunlara sebebiyet verebilir. Oto ekspertiz ne kadar sürer sorusunun cevabı ise ortalama 45 - 60 dakikadır.
Talep sahibi tarafından, Web Tapu sisteminden kendisine verilen Tahakkuk Numarası ile Ziraat Bankası Şubelerine, Ziraat Bankası İnternet Şubesinden, Ziraat Bankası ATM 'lerinden Değerleme ücretini yatırılabilmektedir.
Bina eğer 10 yıllık veya daha uzun yıllık ise binalarda mevzuatta değişiklik olduğu için krediye uygun olmayabilmektedir. Alınacak evin tapu türü kat ittifakı ya da mülkiyeti olmalıdır. Ayrıca tapuda niteliği mesken olarak geçmek zorundadır. Bu niteliklerden biri eksik olursa bankalar konut kredisi çıkarmaz.
Tapu Kayıtlarındaki Olumsuz Durumları Fark Edersiniz
Konut değerleme hizmeti (ekspertiz raporu) sayesinde evin tapu kaydı hakkında her detaya ulaşabilirsiniz. Ekspertiz süreci sonucunda, konutun tapu kaydında bulunan şerh, ipotek, haciz gibi kısıtlayıcı ya da engelleyici her türlü işlemden haberdar olursunuz.
Emsal teşkil edecek kararla ilgili konuşan Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, bankalardan ev kredisi kullananlarda alınan ekspertiz ve ipotek bedellerinin tüketicilere geri ödenmesi gerektiğini bildirdi.
Oto ekspertiz raporunda dikkat edilmesi gereken unsurlar motor ve taşıyıcı aksam üzerinde hasar olup olmadığı ve kaporta durumunun ne olduğudur. Genellikle kaporta aksamında çürük olması, motor bloğunda sorun olması, yağ eksiltmesi, motorda üfleme gibi unsurlara dikkat edilmelidir.
Kontrol edilen alanda civata ve menteşe renginde herhangi bir farklılık söz konusuysa parçanın sök-tak yapıldığı anlaşılır. Ayrıca sök-tak yapılan parça ön bölümde ise hava yastıklarını ya da aracın şasisini kontrol ettirmenizde fayda var.
Ekspertiz fiyatları, araç gruplarının yanı sıra verilen farklı hizmetlere göre de değişiklik gösteriyor. Bunlar arasında Uzaktan Ekspertiz tutarı, 500,91 TL'den az ve 5.009,05 TL'den fazla olmamak üzere tespit edilen hasar tutarının %1'i şeklinde belirtiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri