Hazırlanacak ekspertiz raporunda aracın özellikleri, arıza-hasar durumu ve km bilgilerine yer veriliyor. Boya, kaza, göçük, dolu hasarı şanzıman, motor, fren sistemi vb gibi parçaların durumu raporda yer almakta.
Şanzımanı, boyası, değişen parçaları, fren sistemleri ve daha birçok bölüme ait tüm detaylar ekspertiz raporunda çıkar. Araçların trafikte güvenli bir şekilde kullanılabilmesi ve alıcı tarafın mağdur olmaması için ikinci el araçların alım satım işlemlerinde ekspertiz raporunun alınması zorunludur.
Testte motor gücü, tekerlek gücü, tork değeri, şanzıman aralık ölçümü gibi işlemler incelenir. Bu işlemlerin yanı sıra akü, motor ve radyatörde bulunan yağ oranlarına bakılır. Aracın kayıp güç ölçümü yapılır. Ölçülen değerler sonucunda araçta hasar tespiti olup olmadığı belirlenir ve bir sonraki aşamaya geçilir.
Bu rapor ile alıcı dolandırılması problemi ortadan kaldırılması amaçlanmıştır. Dürüst bir alım satım işlemi gerçekleşmesine imkan tanımıştır. İkinci el alım satım işlemlerinde alıcının göremeyeceği birçok hasar vardır ve bu rapor sayesinde kolayca tespit edilir.
İlgili 23 soru bulundu
Değişen parçanın olmaması, aracın hasar kaydı olmadığını göstermez. Örneğin, bir aracın herhangi bir bölgesi arızalanmış, ardından değiştirilmek yerine tamir ettirilmişse bu durumda bu araç değişensiz ağır hasarlı araç olarak kayıtlara geçer.
Tutar yazmıyorsa sizin sigortanız karşı tarafın masrafını ödemiş demektir. Yani sizin aracınız için bir durum yok.
Ekspertiz raporu, evinizin gerçek değerini belirlemek için yetkili kişi ya da kurumlar aracılığıyla hazırlanan bir tür analizdir. Bu değer belirlenirken konutun konumu, çevresindeki konutların değeri, büyüklüğü, yaşı ve eğer henüz proje aşamasındaysa inşaatın yüzde kaçının tamamlandığı gibi etkenlere bakılmaktadır.
Oto ekspertiz sürecinde pek çok farklı kavramla karşılaşabilirsiniz. Yeni karşılaşanlara farklı gelebilecek kavramlar arasında; değişen, çıkma değişen, sök-tak gibi örnekler yer alıyor. Oto ekspertizdeki sök-tak kavramı ise aracın ilgili parçasının yerinden çıkarıldığını ve yeniden monte edildiğini ifade ediyor.
Belirtmemiz gerekir ki araçta ekspertiz raporunda yer almayan bir ayıp ortaya çıkarsa satıcı ve. ekspertiz bundan müteselsil sorumlu olur. Bunun anlamı şudur, alıcı ekspertiz raporunu hatalı veya yanlış düzenleyen ekspere veya satıcıya başvurabilir yahut her ikisine birden başvurabilir.
Ev veya araba alım-satımlarında ekspertiz raporu genellikle 7 iş günü içinde çıkar.
Boya cihazı ile boya kalınlık ölçümünden ziyade motor veya aracın alt kısmından şase ve direklerde düzeltme olup olmadığının kontrolü aracın büyük bir kazaya karışıp karışmadığı ile ilgili en önemli belirtileri ortaya koyar. Ekspertiz için ödenen ücret arttıkça araçta kontrol edilen parça sayısı da artacaktır.
Bu tür bir işlem için ekspertiz ücret tarifesi 626,13 TL'den az ve 6.261,32 TL'den fazla olmamak üzere tespit edilen hasar tutarının %1'i olarak karşımıza çıkıyor. Tüm bu hizmetlerin yanı sıra değer kaybı için 375,69 TL, kaza tespit tutanağı tanzim ücreti için de 676,23 TL olarak belirleniyor.
Oto ekspertiz ne kadar sürer sorusunun cevabı ise ortalama 45 - 60 dakikadır. Bu süre zarfında araçlar en ince ayrıntılarına kadar incelenir ve ekspertiz raporu araç sahibine sunulur.
Oto ekspertiz işleminin süresi, seçilen paketlere göre 20 ile 60 dakika arasında değişebilir. Rapor işlemin bitmesi ardından hazır olur ve tarafınıza sunulur.
Ekspertiz ücretini genellikle alıcılar ödüyor
Eğer satıcının ekspertiz ücretini ödemesini istiyorsanız, bunu öncesinde satıcı ile konuşmalısınız. Bazı durumlarda, ekspertiz bedelini alıcı ve satıcı ortak da ödemektedir.
Aracın kullanılmaz hale gelen parçasının yeni bir parça ile değiştirilmesine sök tak denir. Sök tak işleminde orijinalin yanı sıra sahte parçalar da kullanılabilir. Sahte parçaların kullanımı sürüş performansını ve araç değerini düşürebilir.
Aracın plakası ya da şasi numarası ile kullanabileceğiniz hizmet, hasar kayıtlarına sigorta şirketinin verdiği bilgiler üzerinden ulaştığı için, size en doğru bilgiyi sunar. Yetkili servis üzerinden servis kaydı sorgulama da araçta değişen parça sorgulama işlemi için kullanılan bir yöntemdir.
Buda parçadaki somunlarda görülecek anahtar iziyle anlaşılır. Sök tak ta bir işlem yapmak için kolay çalışma adına parça sökülebileceği gibi pert olmuş parça çıkma olarakta takılabilinir. Buda parçadaki somunlarda görülecek anahtar iziyle anlaşılır.
Ekspertiz raporu, evinizin gerçek değerini belirlemek için yetkili kişi ya da kurumlar aracılığıyla hazırlanan bir tür analizdir. Bu değer belirlenirken konutun konumu, çevresindeki konutların değeri, büyüklüğü, yaşı ve eğer henüz proje aşamasındaysa inşaatın yüzde kaçının tamamlandığı gibi etkenlere bakılmaktadır.
Yapı Kredi Bankası'nda satın alacağınız konutun ekspertiz raporunda belirlenen değerinin %80'ine kadar konut kredisi kullanabilirsiniz.
Ekspertiz raporu ön onay incelemesi de gerektirmektedir. Bu süreçten sonra uzman incelemesi doğrultusunda eksper raporu 4 ile 7 iş günü içerisinde ilgili kuruma teslim edilir.
Hasar kayıtları içerisinde ağır hasar kaydı veya pert kaydı gibi iki farklı sistem bulunabilir. Eğer araç tamamıyla hasar almış durumdaysa hasar kaydı, pert kaydı olarak işlenmiştir. Eğer kaskosu bulunan bir araç sigorta değerinde bir hasar almış ise bu araç ağır hasar kayıtlı olarak nitelendirilir.
Yalnızca araç plaka bilgisi ile aracın ağır hasar kayıtlı araç olup olmadığını öğrenebiliyorsunuz. Satın almak istediğiniz araç için kaza bilgisi sorgulama yapmak istiyorsanız da işlem çok basit. KAZA yazıp boşluk bırakarak aracın plakasını yazıyorsunuz ve 5664'e kısa mesaj gönderiyorsunuz.
Eğer bir araçta ağır hasar kaydı tespit edildiyse, araç öncelikle trafikten men edilir; ardından da sürücü, aracı eski haline getirmek ve yenilemek için gerekli masrafların yapılmasını, böylece aracın yeniden trafiğe katılmasını sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri