Hasar anında sigorta şirketi tarafından eksper raporuna ihtiyaç duyulsa da eksper raporunun tazminat tutarının belirlenmesi konusunda bir bağlayıcılığı yoktur.
Ekspertiz raporları, bu uzmanlık ve bilgi birikimi sayesinde daha doğru ve güvenilir sonuçlar sunar. Bu nedenle, mahkemelerde veya anlaşmazlık durumlarında delil olarak kabul edilirler.
Artık ikinci el araç satışında expertiz raporu alınması artık çok yaygın bir uygulama. İkinci el araç satışında satıcının sorumluluğu, alınan expertiz raporundaki eksiklikler bakımından kalkar. Yani expertiz raporunda yer alan hasarlardan alıcı haberdar olarak kabul edilir.
Belirtmemiz gerekir ki araçta ekspertiz raporunda yer almayan bir ayıp ortaya çıkarsa satıcı ve. ekspertiz bundan müteselsil sorumlu olur. Bunun anlamı şudur, alıcı ekspertiz raporunu hatalı veya yanlış düzenleyen ekspere veya satıcıya başvurabilir yahut her ikisine birden başvurabilir.
Hakem eksper tarafından düzenlenen rapor, nihai rapor olduğundan bu raporlara sistem üzerinden itiraz edilememektedir.
İlgili 26 soru bulundu
Ekspertiz raporu bu aşamada araç hakkında detaylı bilgiye sahip olmanızı sağlayacak güvenilir bir belgedir. Aracın özellikle gözle görünmeyen hasarlarını ortaya çıkardığı için daha güvenli bir şekilde araç alımı yapmanızı sağlayan bir aşamadır.
Yanlış bir ekspertiz raporu verilmişse o bedeli ekspertiz firmasından tahsil edebiliriz. Bunun da yöntemi 10 bin 390 liralık alacağa kadar Tüketici Hakem Heyetine başvurmak, üzerinde de Tüketici Mahkemelerine başvurmaktır.
Ekspertiz raporunun herhangi bir geçerlilik süresi bulunmamaktadır.
Her ne kadar ikinci el ticareti ile uğraşanlara eksper raporu alındırılması zorunlu kılınmış olsa dahi yönetmelikte, 8 yaş üstü ve 160.000 km üzerindeki araçlar için ekspertiz raporunun alındırılması zorunluluğu şart kılınmamıştır.
Yeni yönetmeliğe göre yaptırdığınız ekspertiz sonrasında verilen raporun resmi belge olarak kullanım süresi en fazla 3 gündür. Araç satın almadan önce yaptırılmış bir ekspertiz raporu eğer 4 gün önceye aitse belge niteliği taşımamaktadır.
Örneğin aldığınız ikinciel araç pert kayıtlı çıkmışsa, motoru arızalı çıkmışsa burada satıcı doğrudan sorumludur. Tüketici olarak yasal haklar en iyi şekliyle öğrenilmeli ve böyle bir mağduriyet yaşamışsanız gecikmeden profesyonel hukuki desteğinizi alarak yasal sürecin başlatılmasını önermekteyiz.
Kusur oranına itiraz nasıl yapılır? Kusur oranına itirazda eğer iki tarafında sigorta şirketleri aynı ise 5 iş günü içinde SBM ye başvurarak, sigorta şirketleri farklı ise Sigorta Tahkim komisyonuna, Trafik Mahkemesien ya da Asliye Hukuk mahkemelerine başvuru ile yapılır.
Alıcının kusurlu araç iadesini isteme hakkı bulunmaktadır. Bu durumda alıcı ayıplı aracı iade etmeye hazır olduğunu satıcıya bildirerek sözleşmeden dönmelidir. Ayıp oranında bedelde indirim talep edebilir. Aracın satıcı tarafından ücretsiz onarılmasını isteyebilir.
Müsteşarlığın Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği/Sigortacılık Müdürlüğü'ne hitaben gönderdiği 5.10.2012 tarih ve 16199 sayılı yazıda, “5684 sayılı Sigortacılık Kanununun 22. Maddesinin on dokuzuncu fıkrasına göre, sözleşmede aksine hüküm yoksa ekspertiz ücretleri sigortacıya aittir.
Oto ekspertiz raporunda dikkat edilmesi gereken unsurlar motor ve taşıyıcı aksam üzerinde hasar olup olmadığı ve kaporta durumunun ne olduğudur. Genellikle kaporta aksamında çürük olması, motor bloğunda sorun olması, yağ eksiltmesi, motorda üfleme gibi unsurlara dikkat edilmelidir.
Oto Ekspertiz Raporu
Burada eksperler aracın hasar kaydına ulaşırlar. Profesyonel ekipmanlarıyla aracı muayene eder; motor parçalarının performansından arabanın yaşına, kilometre değerine ve aracın boyasının durumuna kadar her türlü ayrıntıyı inceleyip nihai bir karara vararak aracın değerini belirlerler.
keyboard_arrow_downEkspere sokmadan araç alınır mı? 15 Ağustos 2020 tarihli ikinci el araçların ticaretini düzenleyen yönetmelik uyarınca belirli şartlardaki araçların Oto Ekspertize sokulması zorunludur.
Noterlerin, satış sırasında ekspertiz raporundaki kilometre bilgisine satış sözleşmesinde yer verme, satış sırasında notere ekspertiz raporu ibraz edilmemesi durumunda ise alıcı ve satıcının taşıtın kilometre bilgisine ilişkin beyanına yer verme yükümlülüğü olacak.
İkinci El Araç Satışında Yeni Dönem
Bu tarihten itibarense, ikinci el otomobil satışlarında oto ekspertiz raporu olmadan satış yapılamayacak.
Yani aracın oto ekspertize girmesini isteyen taraf oto ekspertiz ücretini ödemekle yükümlüdür.
Bayinin satıştan önce arabayı ekspertize sokup raporun bir kopyasını da alıcıya vermesi beklenir. Alıcı satıcının kusuru dışında kefiyen alımdan vazgeçerse bu durumda satıcıya ekspertiz masrafını ödemesi gerekir.
Ticari faaliyet olarak gerçekleşen araç satışlarında ekspertiz raporu zorunlu tutulacak. Rapor, aracın satışından en az 3 gün önce hazırlanacak. Araçlar 6 ay veya 6.000 kilometre sınırını geçmeden satılamayacak.
Bu tür bir işlem için ekspertiz ücret tarifesi 626,13 TL'den az ve 6.261,32 TL'den fazla olmamak üzere tespit edilen hasar tutarının %1'i olarak karşımıza çıkıyor. Tüm bu hizmetlerin yanı sıra değer kaybı için 375,69 TL, kaza tespit tutanağı tanzim ücreti için de 676,23 TL olarak belirleniyor.
Cevap: Ekspertiz kurumları bankalardan bağımsız olarak çalışan kurumlar olduğu için, ödenen ücret geri alınamaz. Ayrıca 2014 yılında çıkan Finansal Tüketiciden Alınacak Ücretler Yönetmeliği ile banka şubeleri ekspertiz ücretlerinden komisyon almaları dahi yasaklandı.
Anahtar teslim oto ekspertiz açma maliyeti 200 Bin TL ile 500 Bin TL arasında değişiklik gösterecektir. Sizlere verilecek olan reklam desteği, bölgesel koruma, personel eğitimi, cihaz servis desteği, mimari tasarım zenginliği ve kurumsal marka imajı maliyeti etkileyecek detaylar arasındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri