Hakem eksper tarafından düzenlenen rapor, nihai rapor olduğundan bu raporlara sistem üzerinden itiraz edilememektedir.
Konut değerleme hizmeti (ekspertiz raporu) sayesinde evin tapu kaydı hakkında her detaya ulaşabilirsiniz. Ekspertiz süreci sonucunda, konutun tapu kaydında bulunan şerh, ipotek, haciz gibi kısıtlayıcı ya da engelleyici her türlü işlemden haberdar olursunuz. Ekspertiz raporu olmadan bu bilgilere ulaşmanız çok zordur.
Hasar anında sigorta şirketi tarafından eksper raporuna ihtiyaç duyulsa da eksper raporunun tazminat tutarının belirlenmesi konusunda bir bağlayıcılığı yoktur. Yani eksper raporu sadece, bir bilirkişiden hasar ile ilgili görüş bildirimi alma ve değer belirleme yapılması amacıyla kullanılır.
Belirtmemiz gerekir ki araçta ekspertiz raporunda yer almayan bir ayıp ortaya çıkarsa satıcı ve. ekspertiz bundan müteselsil sorumlu olur. Bunun anlamı şudur, alıcı ekspertiz raporunu hatalı veya yanlış düzenleyen ekspere veya satıcıya başvurabilir yahut her ikisine birden başvurabilir.
İlgili 15 soru bulundu
Artık ikinci el araç satışında expertiz raporu alınması artık çok yaygın bir uygulama. İkinci el araç satışında satıcının sorumluluğu, alınan expertiz raporundaki eksiklikler bakımından kalkar. Yani expertiz raporunda yer alan hasarlardan alıcı haberdar olarak kabul edilir.
Yanlış bir ekspertiz raporu verilmişse o bedeli ekspertiz firmasından tahsil edebiliriz. Bunun da yöntemi 10 bin 390 liralık alacağa kadar Tüketici Hakem Heyetine başvurmak, üzerinde de Tüketici Mahkemelerine başvurmaktır.
Kusur oranına itiraz nasıl yapılır? Kusur oranına itirazda eğer iki tarafında sigorta şirketleri aynı ise 5 iş günü içinde SBM ye başvurarak, sigorta şirketleri farklı ise Sigorta Tahkim komisyonuna, Trafik Mahkemesien ya da Asliye Hukuk mahkemelerine başvuru ile yapılır.
Yeni yönetmeliğe göre yaptırdığınız ekspertiz sonrasında verilen raporun resmi belge olarak kullanım süresi en fazla 3 gündür. Araç satın almadan önce yaptırılmış bir ekspertiz raporu eğer 4 gün önceye aitse belge niteliği taşımamaktadır.
Kaza ekspertiz raporu, bir trafik kazası sonucunda aracın hasarının tespiti ve onarım maliyetlerinin belirlenmesi amacıyla uzman bir ekspertiz tarafından hazırlanan resmi bir rapordur. Bu rapor, kazaya karışan aracın mevcut durumu, hasarın büyüklüğü, onarım maliyetleri ve diğer teknik detaylar hakkında bilgi içerir.
Ekspertiz raporunun hazırlanması ve bankaya teslim edilmesi için en az 2 iş günü geçmesi gerekmektedir. Konut kredisi işlemleri dahilinde son aşama ise ön onay ve ekspertiz sürecinin hemen ardından kredi talebinin yasal olarak onaylanması gelmektedir. Bu süreçte gerekli sözleşmeler ve ipotek işlemleri başlatılır.
Oto ekspertiz raporunda dikkat edilmesi gereken unsurlar motor ve taşıyıcı aksam üzerinde hasar olup olmadığı ve kaporta durumunun ne olduğudur. Genellikle kaporta aksamında çürük olması, motor bloğunda sorun olması, yağ eksiltmesi, motorda üfleme gibi unsurlara dikkat edilmelidir.
Noterlerin, satış sırasında ekspertiz raporundaki kilometre bilgisine satış sözleşmesinde yer verme, satış sırasında notere ekspertiz raporu ibraz edilmemesi durumunda ise alıcı ve satıcının taşıtın kilometre bilgisine ilişkin beyanına yer verme yükümlülüğü olacak.
Cevap: Ekspertiz kurumları bankalardan bağımsız olarak çalışan kurumlar olduğu için, ödenen ücret geri alınamaz. Ayrıca 2014 yılında çıkan Finansal Tüketiciden Alınacak Ücretler Yönetmeliği ile banka şubeleri ekspertiz ücretlerinden komisyon almaları dahi yasaklandı.
Bu başvuru üzerine sigorta şirketleri bu Genelgede tanımlanan usul çerçevesinde 3 iş günü içerisinde kusur oranlarına yönelik yeniden değerlendirmede bulunur.
Değer Kaybını Kim Hesaplar
Karayolları Mali Sorumluluk Sigortası Genel Şartları'na göre değer kaybı sadece alanında ruhsatlı sigorta eksperi tarafından hesaplanabilir.
Her ne kadar ikinci el ticareti ile uğraşanlara eksper raporu alındırılması zorunlu kılınmış olsa dahi yönetmelikte, 8 yaş üstü ve 160.000 km üzerindeki araçlar için ekspertiz raporunun alındırılması zorunluluğu şart kılınmamıştır.
Oto Ekspertiz Raporu Kime Aittir? Ekspertiz raporu, araca ekspertiz yaptırılmasını talep eden ve ekspertiz ücretini ödeyen tarafa aittir. Alıcı ekspertiz ücretini ödediyse raporun sahibi olacaktır.
Araç Değer kaybı tespiti, Hazine Müsteşarlığı tarafından ruhsatlandırılan Bağımsız Sigorta Eksperleri tarafından tarafsızca yapılmaktadır. Kara araçları branşında sigorta eksperliği ruhsatnamesi bulunan bir sigorta eksperine başvurarak aracınız ile ilgili araç değer kaybı raporu yazmasını talep edebilirsiniz.
MADDE 26 – (1) Eksperlerin tüm faaliyetleri Müsteşarlıkça denetlenir.
Komisyon, 3 iş günü içerisinde ilgili dosyayı sonuçlandırır. Eğer sigorta şirketinden veya taraflardan birinden karara itiraz gelmezse belirlenen oranlar doğrultusunda tazminat ödemeleri yapılır. Sonuçlanan kusur oranlarına itiraz etmek isteyen sigortalılar için yasal süre 5 gündür.
Trafik Kazası Yüzde 50 Kusur Ne Demek? Trafik kazasında %50 kusur, kazaya karışan iki tarafın da %50 oranında hatalı olması anlamına gelmektedir. Araçta meydana gelen hasar masraflarının yarısı karşı tarafın trafik sigortası tarafından karşılanmaktadır.
Faturanın tasdik edilmemesi durumunda sadece tetkik ücreti alınır. *Bu ücret 1.341,45.-TL den az, 6.707,25.-TL'den fazla olmamaktadır. Faturanın KDV'siz tutarı üzerinden hesaplanır. Piyasadan araştırma ya da komite kararı dışında eksper marifetiyle onaylanması durumunda özel imalat koşulları uygulanır.
Alıcı satıcının kusuru dışında kefiyen alımdan vazgeçerse bu durumda satıcıya ekspertiz masrafını ödemesi gerekir. Yine alıcı farklı bir servisten ekspertiz raporu almak isterse bu durumda da masrafları kendisinin karşılaması gerekir. Bu durumlar haricinde sorumluluk tamamen yetkili bayiye aittir.
Aracına ilişkin hasar ekspertiz raporunu www.sbm.org.tr adresine girebilir, ilgili alanlara T.C. kimlik numarası, hasara uğrayan aracın plakası ve hasar tarihini girerek alabilirsin. Hasar tarihini hatırlamıyorsan plaka bilgin ile SBM'ye SMS göndererek hasar raporunu görüntüleyebilirsin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri