Ekspertiz raporu, konut değerleme uzmanları ya da gayrimenkul değerleme uzmanları tarafından oluşturulur. Bankalar artık eksper çalıştırmadığı için ekspertiz raporu gayrimenkul değerleme şirketleri tarafından yapılmaktadır.
Ekspertiz raporunu hazırlayan kişiler konut değerleme uzmanları veya gayrimenkul değerleme uzmanlarıdır. Bu hizmeti özel olarak gayrimenkul değerleme şirketleri verir. Bu rapor, evin tüm özelliklerini detaylı bir şekilde içerir.
Ticaret/Sanayi Odası Internet adreslerininden temin edilen ekspertiz raporu talep formu ile söz konusu formda istenen evrak ile birlikte Ticari Belgelendirme Koordinatörlüğü'ne başvurulur.
Ekspertiz raporu, evinizin gerçek değerini belirlemek için yetkili kişi ya da kurumlar aracılığıyla hazırlanan bir tür analizdir. Bu değer belirlenirken konutun konumu, çevresindeki konutların değeri, büyüklüğü, yaşı ve eğer henüz proje aşamasındaysa inşaatın yüzde kaçının tamamlandığı gibi etkenlere bakılmaktadır.
İlgili 24 soru bulundu
Belirtmemiz gerekir ki araçta ekspertiz raporunda yer almayan bir ayıp ortaya çıkarsa satıcı ve. ekspertiz bundan müteselsil sorumlu olur. Bunun anlamı şudur, alıcı ekspertiz raporunu hatalı veya yanlış düzenleyen ekspere veya satıcıya başvurabilir yahut her ikisine birden başvurabilir.
Oto ekspertiz ne kadar sürer sorusunun cevabı ise ortalama 45 - 60 dakikadır. Bu süre zarfında araçlar en ince ayrıntılarına kadar incelenir ve ekspertiz raporu araç sahibine sunulur.
MADDE 5 – (1) Sigorta eksperi, sigortacı, sigortalı veya sigorta ettiren ya da sigorta sözleşmesinden menfaat sağlayan kişiler tarafından atanabilir. (2) Müsteşarlık, eksper atamalarının güvenli ve bizatihi ilgili kişi tarafından yapılmasını sağlamak için gerekli tedbirleri alır.
Ekspertiz Uzmanı Ne Demek? Ekspertiz uzmanı; sigorta kuruluşlarının karşılayabileceği, hasar veya başka sebeplerle zarar gören bir malın veya anlaşmazlıkların tespitini ve uzlaşmayı sağlayan kimsedir. Ekspertiz uzmanı nedir sorusuna karşılık gelen cevap, hasar tespiti yapan kişidir.
Oto ekspertiz raporunda dikkat edilmesi gereken unsurlar motor ve taşıyıcı aksam üzerinde hasar olup olmadığı ve kaporta durumunun ne olduğudur. Genellikle kaporta aksamında çürük olması, motor bloğunda sorun olması, yağ eksiltmesi, motorda üfleme gibi unsurlara dikkat edilmelidir.
Aracına ilişkin hasar ekspertiz raporunu www.sbm.org.tr adresine girebilir, ilgili alanlara T.C. kimlik numarası, hasara uğrayan aracın plakası ve hasar tarihini girerek alabilirsin. Hasar tarihini hatırlamıyorsan plaka bilgin ile SBM'ye SMS göndererek hasar raporunu görüntüleyebilirsin.
6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun uyarınca yayımlanan “Konut Finansmanı Sözleşmeleri Yönetmeliği” uyarınca tüketicinin talep etmesi halinde varsa konuta ilişkin ekspertiz raporunun bir örneğinin tüketiciye verilmesi gerekiyor.
Bu tür bir işlem için ekspertiz ücret tarifesi 626,13 TL'den az ve 6.261,32 TL'den fazla olmamak üzere tespit edilen hasar tutarının %1'i olarak karşımıza çıkıyor. Tüm bu hizmetlerin yanı sıra değer kaybı için 375,69 TL, kaza tespit tutanağı tanzim ücreti için de 676,23 TL olarak belirleniyor.
Sigorta Eksperleri - Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK)
İkinci El Araba Satışlarında Ekspertiz Raporu ve Satış Yetkisi. Yönetmelik kapsamında, otoekspertiz raporunun bir kopyasının notere ibraz edilmesi gerekiyor. 8 yaşın veya 160 bin kilometrenin üzerindeki ikinci el araba satışları ise rapor zorunluluğundan muaf tutuluyor.
Faturanın tasdik edilmemesi durumunda sadece tetkik ücreti alınır. *Bu ücret 1.341,45.-TL den az, 6.707,25.-TL'den fazla olmamaktadır. Faturanın KDV'siz tutarı üzerinden hesaplanır. Piyasadan araştırma ya da komite kararı dışında eksper marifetiyle onaylanması durumunda özel imalat koşulları uygulanır.
MADDE 26 – (1) Eksperlerin tüm faaliyetleri Müsteşarlıkça denetlenir.
Ekspertiz raporunun ücreti, satış işleminin alıcıdan kaynaklanan bir nedenle gerçekleşmemesi durumunda alıcı, diğer hallerde yetki belgesine sahip işletme tarafından ödenir.
Ekspertiz raporu, sigortaya tabi araçların ve gayrimenkullerin maddi değerinin tespitini gerçekleştiren ve söz konusu varlıkları kapsamlı bir şekilde analiz eden raporun adı. Ekspertiz raporlarının, kurumsal ekspertiz firmaları tarafından profesyonel eksperler eliyle hazırlanması gerekiyor.
Ülkemizde sigorta eksperi olabilmek için, Hazine Müsteşarlığının açtığı eksperlik kurslarına katılmak ve kursu başarı ile tamamlamak gerekir. Üç ay süren kursu tamamlayan ve başarılı bulunan kursiyerler, başvurdukları branşta eksperlik sertifikası almaya hak kazanır.
Hak sahibi veya Sigorta Şirketi tarafından yapılan eksper atamalarına ilişkin atanan eksper tarafından düzenlenen rapora, raporun tamamlandığına dair yapılan e-Posta ve SMS bildiriminden itibaren 3 iş günü içerisinde https://online.sbm.org.tr/htm-eksist/public/talep/sorgu.sbm linki üzerinden hak sahibi itiraz edebilir.
Eksper olmak için üniversitenin hangi bölümünde okuduğunun bir önemi yoktur. Ancak lisans mı yoksa ön lisans mı okuduğun sigorta eksperliği branşını etkileyebilir Oto eksperliği için en az 2 yıllık meslek yüksek okulunu tamamlamak yeterli iken diğer branşlarda ise 4 yıllık lisans bölümünden mezun olma şartı aranır.
Alıcı satıcının kusuru dışında kefiyen alımdan vazgeçerse bu durumda satıcıya ekspertiz masrafını ödemesi gerekir. Yine alıcı farklı bir servisten ekspertiz raporu almak isterse bu durumda da masrafları kendisinin karşılaması gerekir. Bu durumlar haricinde sorumluluk tamamen yetkili bayiye aittir.
Ev veya araba alım-satımlarında ekspertiz raporu genellikle 7 iş günü içinde çıkar.
Ekspertiz raporunun hazırlanması ve bankaya teslim edilmesi için en az 2 iş günü geçmesi gerekmektedir. Konut kredisi işlemleri dahilinde son aşama ise ön onay ve ekspertiz sürecinin hemen ardından kredi talebinin yasal olarak onaylanması gelmektedir. Bu süreçte gerekli sözleşmeler ve ipotek işlemleri başlatılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri