Tahta veya ahşap olan paletin fırın içinde belli bir sıcaklığa getirilmesi sonucunda oluşan yeni palete ısıl işlem palet adı verilmektedir. Isıl işlem aşamaları; 56 derece sıcaklıktaki fırına palet alınarak yarım saat bekletilir. Böylece ahşap içindeki haşere ve larvaları yok edilmektedir.
Eğer bir palet ısıl işlemden geçmişse, onun üzerinde IPPC damgası bulunur. Bu damga, paletin uygun bir biçimde mevzuat ve kuralları baz alarak üretildiğini göstermektedir. Eğer Euro palet satın alınacaksa, IPPC damgasının yanı sıra EUR damgası da aranmalıdır.
Hem Ahşap Malzemenin Saklandığı Ortamdaki Bağıl Nem Yüksek, Hem de Ahşabın Kendi Nemi Yüksek ise; Küf Mantarlarının Yaşaması ve Çoğalması için İdeal Bir Ortam Oluştuğundan Küflenme Kaçılmazdır.
Bir fırın içerisinde ahşap malzemelerin iç ısısının en az 30 dakika boyunca 56 santigrat derecede tutulması ile gerçekleştirilir. Bu standart, Uluslararası Bitki Koruma Konvansiyonu (IPPC) tarafından düzenlenmiştir. Bu uygulamaya tabi tutulmuş paletlere ISPM 15 palet denir.
Asıl boya katmanına geçmeden astar uygulaması yapmalı ve palette boşluk olan kısımları dolgu malzemesi ile doldurmalısınız. Paletin yüzeyini tamamen astarladıktan sonra 24 saat boyunca astarın kurumasını beklemelisiniz. Yağ bazlı ya da su bazlı bir boya türü seçerek rulo ile boyamaya geçmelisiniz.
İlgili 40 soru bulundu
Ahşabı başarıyla zımparalamak için, daha iri taneliden daha ince taneliye doğru giden farklı boyutlarda kum taşlı zımpara kağıtları kullanmalısınız. İri kum taneli olan ahşaptaki büyük pürüzlerden kurtulmanızı sağlarken, ince kum taneli olan ise daha pürüzsüz bir sonuç elde etmenizi sağlar.
Ahşap boyamada tercih edilen boya çeşitleri farklıdır. Akrilik boyalar, yağlı boya ve sprey boya çeşitleri boyamada kullanılabilir. Su bazlı ahşap boyası akrilik olarak da adlandırılır ve çevreye karşı duyarlı, sağlıklı bir boya olduğu için çoğu yüzeye uygundur.
Tahta veya ahşap olan paletin fırın içinde belli bir sıcaklığa getirilmesi sonucunda oluşan yeni palete ısıl işlem palet adı verilmektedir. Isıl işlem aşamaları; 56 derece sıcaklıktaki fırına palet alınarak yarım saat bekletilir. Böylece ahşap içindeki haşere ve larvaları yok edilmektedir.
CP1 paletler kimya endüstrisinde kullanılmak üzere üretilmiş olanlardır. Genel standartlara göre sonrası 1000 mm X 1200 mm boyutlarında üretilmektedir. Kaldırabileceği maksimum ağırlık ise 1.200 – 1.500 kg arasındadır. Genellikle ilaçların paket hallerini ya da kimyasal ürünlerin taşınması sırasında kullanılmaktadır.
Isıl işlem fırını ile Isıtma ( HT ) Ahşap paletlerin, Ahşap sandıkların veya diğer ambalaj malzemelerinin, ambalajların, kuru fırınlar, buhar fırınlarında, ahşap içi ( özü ) sıcaklığının minimum 56 °C'lik sıcaklığa ulaşmasından sonra minimum 30 dakika 56 °C veya üzerindeki bir ısıya maruz bırakılması işlemidir.
Levhalar stoklama yerinde veya taşıma ve işlemler esnasında ıslanırsa, montajdan önce tamamen kuruması beklenmelidir. Aksi halde ıslak veya nemli levhalar, montaj sonrası boyutsal harekete; derz aralıklarında değişime, özellikle levhaların kenar ve köşe sabitleme noktalarında çatlamaya sebep olabilir.
Fermente sucuk ısıl işlem görmüş sucuğa nazaran daha uzun sürelerde elde edilir. Isıl işlem görmüş sucukta olgunlaşma işlemi için ısıdan faydalanılır. Fermente sucukta mikroorganizma ve bakterilerden faydalanılır. Isıl işlem görmüş sucuk daha az zahmetle üretildiğinden fermente sucuğa oranla daha ekonomiktir.
Isıl işlem görmüş et ürünlerinde renk koruyucu ve antibakteriyel olarak kullanılan nitratlar ısı etkisiyle form değiştirerek nitrit ve nitröz asitlere dönüşür. Nitröz asitler ise vücutta kanser ve tümör hücrelerinin oluşumunu tetiklemektedir.
1.1.ISPM 15
Uluslararası Bitki Sağlığı Konvansiyonu (IPPC) tarafından, bitki sağlığı önlemleri için belirlenen, zararlı organizmaların ihracatta kullanılan ahşap ambalaj malzemeleri ile taşınması ve yayılmasını önlemek üzere, uluslararası ticarete konu ahşap ambalaj malzemeler hakkındaki standarttır.
Işıl işlem görmüş sucuklar da aynı koşullarda hazırlanır fakat fermentasyon işlemini hızlandırma ısı yardımı ile yapılır. Sucuklara uygulanan ısı ile olgunlaşmaları hızlandırılır. Bu işlem kanatlı hayvanların da şarküteri ürünlerinde kullanılmaya başlaması sebebi ile hijyen koşulları açısından tercih edilmektedir.
Euro Palet
80×120 cm ebadındaki paletlerdir. Bazı kaynaklarda EPAL olarak da adlandırılır. Euro palet adı altında farklı ebatta paletler var fakat Euro palet ile kastedilen 80×120 cm ebatındakilerdir.
Cm ve Cp 2 yeterlilik değeri demek o dağılımda 2 adet normal dağılım eğrisini üst ve alt tolerans arasına rahatça yerleştiriyoruz demek.
Dokuz farklı boyutlarda olan Cp palet arasında bulunan CP3 Palet ; Avrupa Kimya ve Plastik Endüstrisi tarafından kullanılmak üzere geliştirilen ve endüstri standartlarına uyumlu hale getirilen palet'lerdir.
Isıl işlem, çeliğin, genellikle, oda sıcaklığının üzerindeki sıcaklık aralığında (100-1300oC) faz dönüşümlerini/yeni faz oluşumlarını içeren maksatlı ısıtma/soğutma peryotlarıdır.
Ahşap boyama boyaları arasında akrilik boya ve yağlı boya, öne çıkan ilk boya çeşitleridir. Yağlı boya oldukça köklü bir tarihe sahip olan eski bir boya türüdür. Ancak akrilik ahşap boyası nispeten daha yakın bir tarihte geliştirilmiş olup yağlı boyaya göre daha rahat kullanılabilen bir boyadır.
Ahşap hangi boya ile boyanır? Su bazlı olmayan tüm boyalar ile vernikli ve verniksiz olarak ahşap boyaması yapabilirsin.
En İyi Ahşap Boyası Hangisi? Ahşap boyama yapmak için kullanabileceğiniz en iyi boya türü Cadence Multisurface Akrilik Boya çeşitidir. Cadence Multisurface Akrilik Boya, ahşap yüzeyler dahil her türlü yüzeyde kolayca kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri