Ziraat Bankası şube veznelerine MKK GABİM ödemesi olduğunu belirterek, TCK / Tahakkuk no / Vergi no bilgilerinizi vererek tahakkuk eden ödemeyi yapabilirsiniz.
Değerleme rapor ücreti ödemesi hangi bankaya yapılmalıdır? Değerleme ödemeleri, TADEBİS tarafından oluşturulan referans numarası ile ilgili tarafından Ziraat Bankası'na yapılabilecektir.
Gayrimenkul Ekspertiz Ücreti 2023
Değerleme yapılacak olan gayrimenkulün niteliğine göre 791 TL ile 7 bin 537 TL arasında değişeceği ifade edildi.
vatandaşı maliklerde web tapu sistemi vatandaş portalı üzerinden veya ALO 181 Çağrı Merkezi üzerinden, Ticaret şirketlerinde web tapu sistemi şirket portalı üzerinden, sol menüde yer alan “Yetki işlemleri” bölümünde bulunan “Değerleme Yetki Onay” bölümü üzerinde onaylaması gerekmektedir.
Web tapu başvurusuna https://webtapu.tkgm.gov.tr/ adresinden E-devlet ile giriş yapabilirsiniz. E-devlet ile giriş yaptıktan sonra sol taraftaki menüden Değerlendirme işlemleri > Değerleme Talep Et menüsüne girerek başvuru işlemlerinizi yapabilirsiniz.
İlgili 40 soru bulundu
Diğer kredi masraflarından farklı olarak ekspertiz ücreti kişi krediyi kullanmadan önce peşin olarak alınır ve evin ekspertiz sürecini başlatmak için gereklidir. Kredi sürecinin ilerlemediği durumda banka ödenen bu ücreti iade etmeyecektir.
Alıcı satıcının kusuru dışında kefiyen alımdan vazgeçerse bu durumda satıcıya ekspertiz masrafını ödemesi gerekir. Yine alıcı farklı bir servisten ekspertiz raporu almak isterse bu durumda da masrafları kendisinin karşılaması gerekir. Bu durumlar haricinde sorumluluk tamamen yetkili bayiye aittir.
Bir örnekle netleştirmek gerekir ise resmi kurumlardan kaynaklı bir gecikme olmadığı sürece ortalama büyüklükteki bir daire ekspertizi 2-3 gün sürer iken büyük bir otel ekspertizi(değerlemesi) 1 hafta 10 günü bulabilmektedir.
Ekspertiz raporu, konut değerleme uzmanları ya da gayrimenkul değerleme uzmanları tarafından oluşturulur. Bankalar artık eksper çalıştırmadığı için ekspertiz raporu gayrimenkul değerleme şirketleri tarafından yapılmaktadır.
Ekspertiz raporunda bir ön onay incelemesi gereklidir. Uzman raporu 4 ile 7 iş günü içinde ilgili kuruma gönderilir.
Ekspertiz raporu, evinizin gerçek değerini belirlemek için yetkili kişi ya da kurumlar aracılığıyla hazırlanan bir tür analizdir. Bu değer belirlenirken konutun konumu, çevresindeki konutların değeri, büyüklüğü, yaşı ve eğer henüz proje aşamasındaysa inşaatın yüzde kaçının tamamlandığı gibi etkenlere bakılmaktadır.
Cevap: Ekspertiz kurumları bankalardan bağımsız olarak çalışan kurumlar olduğu için, ödenen ücret geri alınamaz. Ayrıca 2014 yılında çıkan Finansal Tüketiciden Alınacak Ücretler Yönetmeliği ile banka şubeleri ekspertiz ücretlerinden komisyon almaları dahi yasaklandı.
Değerleme Nedir? Bir gayrimenkulün veya gayrimenkul projesinin, pazara hakim uzman kişiler tarafından, alım-satım işlemine konu olduğu andaki gayrimenkule dayalı hak ve faydalarının değerinin, tarafsız olarak tespit edilmesi ile söz konusu kıymet takdirinin rapor haline getirilmesine “Değerleme” adı verilir.
Değerleme (Eksper) Raporu Nereden Alınır ? Webtapu üzerinden alınır. https://webtapu.tkgm.gov.tr/ sayfasında açıklamalar mevcuttur. Değerleme Raporunun Geçerlilik Süresi Var mıdır? 2019/1 sayılı genelge gereği, değerleme raporu düzenleme tarihinden itibaren üç ay geçerlidir.
Arsa değerleme raporu almak için gayrimenkul değerleme firmalarına başvurmalısınız. Talep edilen değerleme raporu SPK Lisanslı eksper tarafından gerekli araştırmalar yapılarak hazırlanır. Son olarak rapor SPK Lisanslı Gayrimenkul değerleme şirketi tarafından kontrol edilerek imzalanır ve tarafınıza ulaştırılır.
Ev veya araba alım-satımlarında ekspertiz raporu genellikle 7 iş günü içinde çıkar. Sigorta şirketleri tarafından yönlendirilen sigorta eksperleri ise riskin gerçekleşmesinin hemen ardından hasar tespiti yapar ve raporu hazırlar.
6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun uyarınca yayımlanan “Konut Finansmanı Sözleşmeleri Yönetmeliği” uyarınca tüketicinin talep etmesi halinde varsa konuta ilişkin ekspertiz raporunun bir örneğinin tüketiciye verilmesi gerekiyor.
Tapu Kayıtlarındaki Olumsuz Durumları Fark Edersiniz
Konut değerleme hizmeti (ekspertiz raporu) sayesinde evin tapu kaydı hakkında her detaya ulaşabilirsiniz. Ekspertiz süreci sonucunda, konutun tapu kaydında bulunan şerh, ipotek, haciz gibi kısıtlayıcı ya da engelleyici her türlü işlemden haberdar olursunuz.
Emsal teşkil edecek kararla ilgili konuşan Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, bankalardan ev kredisi kullananlarda alınan ekspertiz ve ipotek bedellerinin tüketicilere geri ödenmesi gerektiğini bildirdi.
Konut kredisi için bankalar tarafından verilen en yüksek kredi oranı ekspertiz değerinin %90'ı tutarındadır. Burada eksper tarafından belirlenen değerin evin piyasa değerinin altında olabileceğini de göz önünde bulundurmak gerekir.
Ekspertiz raporu, evinizin gerçek değerini belirlemek için yetkili kişi ya da kurumlar aracılığıyla hazırlanan bir tür analizdir. Bu değer belirlenirken konutun konumu, çevresindeki konutların değeri, büyüklüğü, yaşı ve eğer henüz proje aşamasındaysa inşaatın yüzde kaçının tamamlandığı gibi etkenlere bakılmaktadır.
Ekspertiz raporu, araca ekspertiz yaptırılmasını talep eden ve ekspertiz ücretini ödeyen tarafa aittir. Alıcı ekspertiz ücretini ödediyse raporun sahibi olacaktır. Ancak ekspertiz ücretini alıcının ödemediği durumlarda araç sahibi ekspertiz raporunu teslim alabilir.
Ekspertiz fiyatları, araç gruplarının yanı sıra verilen farklı hizmetlere göre de değişiklik gösteriyor. Bunlar arasında Uzaktan Ekspertiz tutarı, 500,91 TL'den az ve 5.009,05 TL'den fazla olmamak üzere tespit edilen hasar tutarının %1'i şeklinde belirtiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri