Gönye Seçenekleri Nelerdir? Gönyeler, kullanım amaçlarına ve alanlarına bağlı olarak farklı tip seçeneklere ayrılır. Kıl gönyeler, şapkalı gönyeler, sabit açılı gönyeler, üniversal açı gönyeler, saatli açı gönyeler, ayarlı açı gönyeler gibi farklı tasarımlara sahip modeller bulunmaktadır.
Gönye; dik üçgen şeklinde, özellikle mühendislik ve teknik çizimde yaygın olarak kullanılan bir araç. İki çizgi veya yüzeyin birbirine göre dik açı (90°) yapmasını sağlamakta veya dik açıları ölçmekte kullanılır.
5.2.1.1.YÜZEY GÖNYELERİ – KIL GÖNYE –
Sadece yüzeylerin düzlemsel olup olmadığını kontrol etmede kullanılırlar. Kıl gönye de denir.
Kıl gönyeler iş parçalarının, yüzeylerin düzgünlüklerinin ve dikliklerinin kontrolünde kullanılır. Gönyelerin uç kısımları konik (keskin) olduğundan bu isim verilmiş olup, bu özelliği sayesinde de kontrollerin hassas bir şekilde yapılmasını sağlar. Paslanmaz çelik malzemeden imal edilmiştir.
Hassas Üniversal açı gönyesinde verniye bölüntüsü bulunur, verniyeli açı gönyesi de denir. Bu gönye markalama, açı iletim ve hassas kontrol işlerinde kullanılır.
İlgili 31 soru bulundu
Dereceli gönye bir tarafı açı ölçer şekilde diğer tarafı ise uzun bir şekilde bulunduğu için ölçüm veya ölçülen bir alanda kontrol yapılırken kullanım olarak da oldukça pratik bir şekilde yer alır. Deneylerde, laboratuvar ortamında, mühendislik alanında ve buna benzer birçok alanda kullanılmaktadır.
Açılı çizimlerde 0-180 dereceye kadar açıları gösteren iletkilerle birlikte kullanılabilen gönyeler ile 180 dereceye kadar tüm açılı çizimler yapılabilir. Ancak tek başına gönye, 30, 45, 60 ve 90 derecelik açıya sahip çizim yapılabilmesine izin verir.
90 derecelik açılı alanlarda birleştirme işlemlerinde kullanılır. Şekli gereği köşebent veya mobilyaların alt kısımlarının ölçümünde de yine gönye şapkalı kullanılır. 90 derecelik açının kontrol edilme işleminde de mobilyacı ustalarının tercih ettiği bir alettir.
Ermo Düz Gönye, dolap, raf ve mobilya üreticilerinin köşe kısımları birleştirilmesinde, sunta, tahta yada mdf yüzeyine çakılarak sabitleme işlemi amacı ile kullanılan mobilya bağlantı parçasıdır.
Standart gönyeler ile çizilemeyen 0° ile 360° arasındaki açıların ölçüm ve işaretlenmesinde kullanılır.
Özellikle teknik alanlarda kullanılan iletki pergel ikilisi, projelerin çiziminde kullanılır. Profesyonel kullanıcılar için geliştirilen modelleri bulunan bu tarz aletler, hayatın her aşamasında karşınıza çıkabilir.
Açılı Gönye
Bir cetvel üzerinde bulunan açıölçeri sayesinde, istediğimiz bir ölçü noktasından itibaren açı ölçmemizi sağlayan bu ürün sayesinde, aynı anda hem de cetvel kullanmaya gerek duymayız. Ayrıca diğer ürünler gibi 90 derece açıya değil 180 derece açıya sahip bir gönyeye sahiptirler.
Gönye, bir açının dik açı olup olmadığını kontrol etmeye veya dik açı çizmeye yarayan (dik açı çizimi gerektiren durumlar; bir doğruya dikme çizme ya da bir üçgenin veya paralelkenarın yüksekliğini çizme olabilir) bir geometrik çizim aletidir.
Gönye yapilmasinin amacı, kenetlenme boyu dedigimiz Lb boyunun saglanmasidir.
Gönye Yardımıyla Altıgen Çizimi
Çember çizilir. 2. 30o-60o lik gönyeyle merkezden geçer şekilde çemberi kesen doğrular çizilip altıgene ait A, B, C ve D noktaları bulunur. 3. 30o-60o lik gönyeyle bu noktalar birleştirilip altıgen çizimi tamamlanır.
Açı ölçer gönye, birçok farklı uygulama için kullanılan bir ölçüm aracıdır. Genellikle marangozlar, inşaat işçileri ve DIY meraklıları tarafından kullanılır. Bu araç, bir açının ölçülmesi veya bir açıyı kesmek için doğru açıyı belirlemek için kullanılır.
Lu Ban için keskin tereste beraberinde, aşılabilen teknik sorunları getirdi, örneğin tahtanın yüzeyinin nasıl dümdüz hale getirileceği. Lu Ban yine birçok deneme yaptıktan sonra rende, ayrıca ayarlı gönye icat etti, "Lu Ban Gönyesi" olarak da bilinen ayarlı gönye günümüzde hala kullanılıyor.
Trabzon-Batum ile Çıldır-Kars güzergâhı üzerinde yer almaktadır.28 Bu tarihte Gönye mutasarrıfları aynı zamanda FaĢ muhafazasında görevlendirilmiĢtir.29 Sancak statüsündeki Gönye, Temmuz 1745‟te FaĢ muhafazası Ģartı ile malikâne olarak kaydedilmiĢtir.
%16 indirimle Rox Wood Abs Plastik 8'' 20 cm Marangoz Gönyesi 145 TL'ye, %18 indirimle BTS BTS12101 0-180 Derece Açı Ölçer 65 TL'ye, %8 indirimle Valkyrie Mıknatıslı Manyetik Gönye Kaynak Tutucu 4'lü Set 224 TL'ye, %30 indirimle Sgs 1701 300 Mm Profesyonel Alüminyum Gönye 104 TL'ye sahip olabilirsiniz.
Teknik çizim yapan mühendisler tarafından sıkça kullanılır. Mimarlar ise bazı durumlarda teknik çizimleri için gönye kullanır. Örneğin evin dış hattını doğru şekilde çizebilmek için gönye kullanabilirler. Okullarda ise öğrenciler tarafından özellikle geometri ve matematik dersinde kullanılır.
Pisagor teoremindeki 3-4-5 kuralı sayesinde 90 derecelik dik köşelerin oluşturulması.
İletki ya da açıölçer, açıları ölçmeye yarayan alet.
Geometri ve trigonometride, bir dik açı, bir çeyrek dönüşe tam olarak 90° (derece) bir açıdır. Bir ışın, uç noktası bir doğru üzerinde olacak şekilde yerleştirilirse ve bitişik açılar eşitse, o zaman bunlar dik açılardır.
Doğru açı: Ölçüsü tam olarak 180 derece olan açılara doğru açı denmektedir.
Teknik çizimin boyutuna göre ebatları değişen ürünler, açılı çizimlerde 0-180 dereceye kadar açıları gösterirken; tek başına gönyeler 30, 45, 60 ve 90 derecelik açıya sahiptir. Ebatları 21 cm ile 32 cm arasında değişen Hatas gönye çeşitleri, kullanım alanlarına göre değişiklik gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri