Aynı yönetmeliği 10.maddesinde de ''Taşınır ve taşınmazlara ilişkin rehin, ipotek ve ekspertiz işlemlerinde yalnızca üçüncü kişilere ödenen ücretler alınabilir.'' şeklinde düzenlenmiştir. Bu düzenlemelere göre ekspertiz ücreti tüketiciden alınabilecek ücretlerdendir.
Cevap: Ekspertiz kurumları bankalardan bağımsız olarak çalışan kurumlar olduğu için, ödenen ücret geri alınamaz. Ayrıca 2014 yılında çıkan Finansal Tüketiciden Alınacak Ücretler Yönetmeliği ile banka şubeleri ekspertiz ücretlerinden komisyon almaları dahi yasaklandı.
Ekspertiz ücretini genellikle alıcılar ödüyor
Eğer satıcının ekspertiz ücretini ödemesini istiyorsanız, bunu öncesinde satıcı ile konuşmalısınız. Bazı durumlarda, ekspertiz bedelini alıcı ve satıcı ortak da ödemektedir.
Ekspertiz raporunun ücreti, satış işleminin alıcıdan kaynaklanan bir nedenle gerçekleşmemesi durumunda alıcı, diğer hallerde yetki belgesine sahip işletme tarafından ödenir.
Ekspertiz Ücreti
Diğer kredi masraflarından farklı olarak ekspertiz ücreti kişi krediyi kullanmadan önce peşin olarak alınır ve evin ekspertiz sürecini başlatmak için gereklidir. Kredi sürecinin ilerlemediği durumda banka ödenen bu ücreti iade etmeyecektir.
İlgili 35 soru bulundu
Bu tür bir işlem için ekspertiz ücret tarifesi 626,13 TL'den az ve 6.261,32 TL'den fazla olmamak üzere tespit edilen hasar tutarının %1'i olarak karşımıza çıkıyor. Tüm bu hizmetlerin yanı sıra değer kaybı için 375,69 TL, kaza tespit tutanağı tanzim ücreti için de 676,23 TL olarak belirleniyor.
Oto Ekspertiz Raporu
Ayrıca alıcı ve satıcı arasında farklı bir anlaşma olmadıkça ekspertiz ücretini araç alıcısı öder.
Oto Ekspertiz Zorunluluğu
İkinci el araç satış sürecinde, alıcı ve satıcı tarafların mağduriyetini önlemek için birtakım düzenlemeler yapıldı. Bu düzenleme çerçevesinde 8 yaşını geçmemiş ve 160 bin kilometrenin altındaki araçlar için ekspertiz raporu zorunlu hale getirildi.
Konut ekspertiz ücretleri belirlenirken göz önünde bulundurulan en temel iki etken o gayrimenkulün niteliği ve fiziki büyüklüğüdür.Bazı durumlarda gayrimenkul bağlı bulunduğu il merkezine olan uzaklığı veya gayrimenkule ulaşımda yaşanacak sorunlarda gayrimenkul için belirlenen değerleme ücretlerini etkilemektedir.
Alacağın tespiti amacıyla yaptırılan ekspertiz için ekspere ödenen ücret yargılama gideri değildir. Bu nedenle, hakem kararında kabul edilen eksper ücretinin yargılama giderleri arasından çıkartılarak, başvuru eda hükmü içerisinde değerlendirilmesi ve karara bağlanması gerekmektedir.
Açık ve net bir ifadeyle; ekspertiz hatalı, yanlış veya hileli rapor vermiş olmalıdır. Bu noktada araçta çıkan ayıptan satıcı ile hatalı ve eksik ekspertiz raporu veren ekspertiz müteselsilen sorumlu olduğu belirtmemde fayda vardır.
MADDE 11 – (1) (Mülga ibare:RG-25/3/2020-31079) (…) ekspertiz ücreti, taban ekspertiz ücret tarifesinden az olmamak üzere taraflar arasında serbestçe belirlenir. (2) 6 ncı madde uyarınca atanan eksperin/eksperlerin ücreti, sigorta şirketi tarafından ödenir.
Ekspertiz raporunda bulunan gayrimenkulün piyasa değeri genellikle satış fiyatına yakin olmakla birlikte, banka ve kurumlar tarafından dikkate alınmamaktadır ve bu değer sadece raporu ısmarlayan kişiye/kuruma bildirilmektedir.
Ekspertiz raporu ücreti, satış işleminin alıcıdan kaynaklanan bir nedenle gerçekleşmemesi durumunda alıcı, diğer hallerde satıcı işletme tarafından ödenir.
Yani kaza ve sürüşten/kullanımdan, yol durumundan veya doğa koşullarından kaynaklanan etkilere her daim maruz kalmaktadır. Bu yüzden oto ekspertiz hizmeti aracın o anki durumunu gösterdiğinden ve test merkezinden ayrıldıktan sonra bu etkilere maruz kalabileceğinden dolayı raporun garantisi bulunmamaktadır.
keyboard_arrow_downEkspere sokmadan araç alınır mı? 15 Ağustos 2020 tarihli ikinci el araçların ticaretini düzenleyen yönetmelik uyarınca belirli şartlardaki araçların Oto Ekspertize sokulması zorunludur.
Noterlerin, satış sırasında ekspertiz raporundaki kilometre bilgisine satış sözleşmesinde yer verme, satış sırasında notere ekspertiz raporu ibraz edilmemesi durumunda ise alıcı ve satıcının taşıtın kilometre bilgisine ilişkin beyanına yer verme yükümlülüğü olacak.
İkinci El Araç Satışında Yeni Dönem
Bu tarihten itibarense, ikinci el otomobil satışlarında oto ekspertiz raporu olmadan satış yapılamayacak.
Anahtar teslim oto ekspertiz açma maliyeti 200 Bin TL ile 500 Bin TL arasında değişiklik gösterecektir. Sizlere verilecek olan reklam desteği, bölgesel koruma, personel eğitimi, cihaz servis desteği, mimari tasarım zenginliği ve kurumsal marka imajı maliyeti etkileyecek detaylar arasındadır.
Merhaba , Varsa kasko firmanıza , yoksa trafik sigortası firmasına şikayet ettikten sonra Türkiye eksperler derneği ve hazine bakanlığı sigortacılık genel müdürlüğüne şikayet edebilirsiniz.
Oto ekspertiz raporunda dikkat edilmesi gereken unsurlar motor ve taşıyıcı aksam üzerinde hasar olup olmadığı ve kaporta durumunun ne olduğudur. Genellikle kaporta aksamında çürük olması, motor bloğunda sorun olması, yağ eksiltmesi, motorda üfleme gibi unsurlara dikkat edilmelidir.
Trink sat! sürecinde yapılan ekspertiz işleminin ücreti arabam.com tarafından karşılanır ve siz herhangi bir ücret ödemezsiniz.
Tıpkı ikinci el araç alım satımda olduğu gibi sıfır araç ticareti öncesinde de ekspertiz yapılması önerilir. Araçların durumu hakkında fikir almak, bayiden almadan önce herhangi bir kusuru var ise farkında olmak için oldukça önemlidir. Genellikle bayiler tarafından da bu hizmet verilmektedir.
Standart bir aracın ekspertiz süresi 20 dakika ile 1 saat arasında değişmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri