İç kasların zayıflığından veya dış kasların fazla çalışmasından dolayı oluşabilir. Aralıklı olarak oluşabilir veya sabit kaymalar şeklinde olabilir. 1-2 yaştan sonra ara sıra kaymalar görülmeye başlar. Çok tipik olarak bebek/çocuk güneşe veya ışıklı bir yere çıktığında tek gözünü kısar/kapar.
Ekzotropya Nasıl Geçer? Ekzotropya bulunduğu evreye ve bu duruma neden olan temel nedene göre farklı şekillerde iyileştirilebilir. Gözlük tedavileri ekzotropya tedavisinde başvurulan ilk yöntemdir. Gözlük tedavisi ile iyileşme sağlanamadığı noktada cerrahi müdahaleler ile ekzotropya düzeltilebilir.
Gözlerin birbirinden uzaklaşmasına (dışarı doğru) diverjans denilmektedir. Yakına bakarken gözler birbirine yaklaşırken (konverjans), uzağa bakarken gözler birbirinden uzaklaşır. Bu uzaklaşma yeteri kadar olmadığında uzakta içe kayma ve çift görme ortaya çıkar.
Ekzotropya Gözlükle Düzelir mi? Ekzotropyanın bulunduğu evreye bağlı olarak ilk tedavi planlamasında gözlüklere başvurulabilir. Gözlük tedavisinin başarılı olabilmesi için göz kayması erken teşhis edilmiş olmalıdır.
Hipermetropiye Bağlı İçe Göz Kayması (Akomodatif Ezotropya)
Çocuklarda en sık rastladığımız bu içe kayma türünde gözlükler ile kaymayı tamamen kontrol etmek genelde mümkündür. Uygun hastalarda akomodatif ezotropya problemini; kontakt lensler ve lazer ameliyatı ile de tedavi edebiliyoruz.
İlgili 22 soru bulundu
Gerçekte, tedavi edilmezse şaşılık daha da kötüleşebilir. Gözler düzgün şekilde hizalanmazsa, aşağıdakiler ortaya çıkabilir: Dönen gözde tembel göz (ambliyopi) veya kalıcı görme bozukluğu.
Ekzotropya gözlerin tek veya eşit iki taraflı dışa kayması durumudur. İç kasların zayıflığından veya dış kasların fazla çalışmasından dolayı oluşabilir. Aralıklı olarak oluşabilir veya sabit kaymalar şeklinde olabilir. 1-2 yaştan sonra ara sıra kaymalar görülmeye başlar.
Göz kaymasını engellemek her zaman mümkün değildir. Bazı kayma tiplerinde egzersiz veya gözlüklerle kayma kontrol altına alınabilir, bazı kayma tiplerinde ise tek çare gözde kayma ameliyatı gerekir.
Sonradan ortaya çıkan bir göz kayması, travma veya görme kaybı nedeniyle olmaktadır. Örneğin; 50-60 yaş civarında sık gördüğümüz Altıncı Sinir Felci durumu, gözün dışa hareket edememesi şeklinde görülmektedir. Altıncı sinir felci yaşa bağlı olduğu gibi kafa travmalarından sonra da görülebilmektedir.
Ekzotropya olarak bilinen gözün dışa doğru kayması, göz kaymasının çocuklarda en sık görülen türüdür fakat erişkinlerde de görülebilmektedir. Genelde zaman zaman ortaya çıkar (intermitan), önceleri azdır fakat zaman içerisinde artış gösterir.
Göz sinirleri hücrelerinin tamamen işlevini kaybetmesi sonucunda yenilenmesi mümkün değildir. Ölen hücrelerin canlanması için mevcut olan bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Kaybın tam anlamıyla gerçekleşmediği durumlarda ilk olarak göz siniri kurumasının sebepleri teşhis edilmesi gerekmektedir.
İçe Doğru Göz Kayması Nasıl Düzelir? İçe doğru göz kayması, erken teşhis ve doğru gözlük tedavisiyle düzelebilen bir durumdur. Gözlük derecesi hastanın tam ihtiyacı olacak şekilde belirlenmeli ve gözlük düzenli kullanılmalıdır. Bazı durumlarda gözlük tedavisi damla tedavisi ile desteklenir.
Yetişkinlerde Şaşılık Tedavisi Seçenekleri
Görme fonksiyonlarında bozukluğa bağlı gelişmesi halinde gözlük ve göz bandı tedavisine başvurulabilir. Çeşitli göz egzersizleri ile gözün kayma derecesinin küçültülmesi hedeflenir.
Özellikle felce bağlı geniş açılı göz kayması oluşmadıysa prizmatik gözlükler ile çift görmetamamen düzelebilir. 6 aylık tedavi sonrası kayma düzelmezse ameliyat gündeme alınır. Ayrıca bu 6 aylık bekleme döneminde Botulinum Toksin iğnesi yapılarak ameliyat başarısı artırılabilir ve çift görme azaltılabilir.
Gözlerde büyüme “Ekzoftalmi” ve göz etrafında şişlik genelde Graves hastalarında (tiroid bezi fazla çalışan veya zehirli guatrı olan hastalarda) ortaya çıkan tabloya “Graves oftalmopatisi” denir.
Gözde bulgular üst göz kapağında açılma, göz çıkıklığı (ekzoftalmus), çift görme, göz siniri tutulumu ve körlük izlenebilir. Göz çıkıklığı nedeniyle gece uyurken ve daha ileri dönemlerde gün içinde de gözün kapanamaması nedeniyle gözde kuruma ve korneada erimeler izlenebilir.
Sadece bir gözde gerçekleşen ani göz kayması durumlarında en sık karşılaşılan sebep o gözde önceden var olan bir görme kaybıdır. Diğer sebepler arasında yaşanan travmalar ve nörolojik sorunlar sayılabilir. Buna ek olarak göz kaymaları gözde veya kafa içinde gelişen bir kitlenin belirtisi de olabilir.
Çocukluk Döneminde Şaşılık Tedavisi
Şaşılık asla kendi kendine ve zamanla düzelmez. Bazı şaşılık tiplerinde gözlük kullanımı ile tamamen tedavi sağlanabilmektedir.
Göz Kayması Egzersizle Geçer Mi? Göz kayması, temelinde yatan nedene bağlı olarak geçici olabilir. Erken teşhis edilen şaşılık probleminde de egzersiz ve gözlük tedavisi ile iyileşme sağlanabilir. Etkili bir tedavi için doktorunuzun önerilerine uymalı ve tedavi aksatılmadan yapılmalıdır.
Ancak evde göz kayması testi olarak da uygulanabilir. Burundan belirli uzaklıktaki bir mesafeye kalem tutulur. Her iki göz ile de kalemin takip edilmesi istenir. Göze yaklaştırılırken gözlerden birinde kayma olması halinde göz kaymasından şüphelenilebilir.
Göz kayması tedavisinde lazer gibi cihazlar kullanılmaz, bu nedenle kısa süren işlemler değildir.
Çok telefona bakmak göz yorgunluğuna sebebiyet verebilir bunu hepimiz biliyoruz. Bazı durumlarda ise özellikle yoğun kullanımlarda şaşılığa neden olabildiğini gözlemliyoruz. Özellikle günlük 4 saati aşan kullanımlarda ani gelişen içe göz kayması veya var olan gizli kaymaların artması ortaya çıkabiliyor.
Gözde kayma; göz hastalıkları biliminde strabismus olarak adlandırılır. Gözde içe kayma EZOTROPYA iken, gözde dışa kayma EKZOTROPYA olarak adlandırılır. 4.sinir felci ise genellikle bir gözde yukarı kayma yani HİPERTROPYA'ya neden olur.
Nörolojik göz kayması, kısaca gözlerin aynı hizada olmayıp başka yönlere bakmasıdır. Senkronik göz hareketlerinde paralelliğin bozulması durumu olarak da tanımlanabilir.
Astigmatta yaygın görülen belirtiler şunları içerir: Tüm mesafelerde bulanık veya bozuk görme. Baş ağrısı Gözlerde aşırı kayma.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri