Elleri dua için göğe açmak Sümerler'de de vardı. Asur Kralı 2. Sargon sefere çıkmadan önce Ay Tanrısı Sin'e el açıp dua eder, dua sonunda elini yüzüne sürerdi. El açmanın nedeni; ay ışığını avuçlarına doldurup, ışık içindeki koruyucu olduğu düşünülen güçleri yüzüne aktarmaktı.
Allah mekandan münezzehtir; onun için mekân olarak herhangi bir yer düşünülemez. Ancak, nasılki namazın kıblesi Kâbe ise duanın kıblesi de semadır. Bu bakımdan dua ederken ellerimizi gökyüzüne doğru açmaktayız...
Ellerin yukarıya, göğe doğru kaldırılması Allah'ın (CC) gökte, belli bir mekânda oluşundan değil, göklerin yücelik ve azameti temsil etmesi sebebiyledir. Peygamber Efendimiz (SAS) dua ederken bazen koltuklarının beyazlığı görünecek kadar ellerini kaldırırdı (Buhârî).
Ayrıca rüyada ellerini açarak dua etmek kişinin inançlı birisi olduğunu gösterir. Bu kişi içtenlikle ettiği duanın karşılığını gerçek hayatta mutlaka alacaktır. Rüyada elleri açarak dua edildiği zaman hayırlı bir haber alınması mümkündür. Edilen duaya göre kişinin hayatında hayırlı işler olması mümkündür.
İshak bin İbrahim diyor ki: "Ebû Abdullah ile birlikte camiye giderken Kehf sûresini okuduğunu işittim." Yatarken Kur'an okumak bile caiz olduğuna göre, Kur'an'dan veya diğer rivayetlerden gelen duaları okumanın da bir sakıncası olmaz. Dua ederken elleri kaldırmak şart değildir.
İlgili 20 soru bulundu
ALLAH ARACISIZ İŞİTİR
Yani mahlûkatının seslerini, duâlarını, niyazlarını, yalvarışlarını, yakarışlarını harfiyen işiten; herkesin her âhını, her sözünü, her çağrısını, her çığlığını eksiksiz duyandır.
Yatarak dua etmekte bir sakınca var mıdır? Ayakta, oturarak veya yatarak Allah'ı anmakta, dua edilmesinde bir sakınca yoktur. Kur'ân-ı Kerîm'de, “Onlar ayakta iken, otururken ve yanları üzerine yatarken Allah'ı anarlar.” (Âl-i İmrân, 3/191) buyrulmaktadır.
Dua sırasında avuçlar yukarıya gelecek şekilde elleri açık tutmak, istek ve niyazın anlamına uygun bir haldir. Ellerin yukarıya, göğe doğru kaldırılması Allah'ın gökte, belli bir mekânda oluşundan değil, göklerin yücelik ve azameti temsil etmesi sebebiyledir.
Rabbenâ âtinâ duası okunurken bazı kimseler ellerini ters çeviriyorlar. (Ve qınâ azâbe'n-nâr derken) Bununla ilgili sahih bir rivayet var mı?
Duanın adabı olarak avret yerlerinin kapalı olması daha iyi olmakla beraber, şart değildir; sözü edilen yerler açıkken de dua edilebilir.
Bazı âlimler şöyle bir mütâlaada bulunmuştur: "Allah Teâlâ, dua edeni hiçbir zaman boş çevirmeyip, kendisi için kalkan ele bir rahmet ulaştırdığına göre, ondaki rahmetin en şerefli ve tekrime en elyak organ olan yüze sirâyet ettirilmesi münâsiptir."
Hadis-i şerifte; (Duanın kabul olması için, iki şey lazımdır: Birincisi, duayı ihlas ile yapmalıdır. İkincisi, yediği ve giydiği helalden olmalıdır. Müminin odasında, haramdan bir iplik varsa, bu odada yaptığı duası, hiç kabul olmaz) buyuruldu.
(Müslim, Salât, 215) Duada avuçlar yukarıya gelecek şekilde elleri açmak, istek ve niyazın anlamına uygun bir hâldir. Ellerin yukarıya, göğe doğru kaldırılması Allah'ın gökte oluşundan değil, göklerin yücelik ve azameti temsil etmesi sebebiyledir.
Bir şeyi çok istiyorsun, Allah'ım bu iş olsun diye temenni ediyorsun, dua ediyorsun, yüce Allah'a yöneliyorsun bu dinen sakıncalı değildir. Yani kişinin bir şeyi çok arzu etmesi onun imanına onun ameline onun Müslümanlığına zarar vermez.
l Sen isteyen insan, başvurduğun kapı ise Allah'ın kapısı. O halde o kapıya bir şey istemek için başvurduğunda önce bütün övgünü, hamdini, senanı O'na yönelt. Yönelt ki başvurun, “İlk defa sana işim düşüyor” ya da “Senden ilk defa bir şey istiyorum” anlamına gelmesin. Çünkü zaten her şeyini O'na borçlusun.
Muaviye b.Ebu Süfyan'dan rivayet olunmuştur. Rasûlullah(s.a.v)'tan şöyle buyurduğunu nakletmiştir: “Kim şu beş kelime ile Allah'a duâda bulunursa, Allah istediğini mutlaka o kimseye verir."
Peygamber Efendimiz (Sav) dua ederken ellerini açmış ve duadan sonra yüzüne sürmüştür. Dua ederken eller yukarıya açık olarak, eller birleştirişmeden ayrı br şekilde tutulur. Avuç içleri semaya bakacak şekilde olmalıdır. Eller göğüs hizasında tutulmalıdır.
Ayakta, oturarak veya yatarak Allah'ı anmakta, dua edilmesinde bir sakınca yoktur. Kur'an-ı Kerim'de, “Onlar ayakta iken, otururken ve yanları üzerine yatarken Allah'ı anarlar.” (Âl-i İmrân, 3/191) buyurulmaktadır.
İbnu'l-Müneyyir şöyle demiştir: "Doğrusu bu hadisler arasında bir çelişki söz konusu değildir. Parmakların birbirine geçirilmesi, abes bir görüntü oluşturması durumunda yasaklanmıştır.
Sual: Dua ederken göğe bakmakta mahzur var mı? Dua ederken başı yukarı kaldırmak doğru değildir. Allahü teâlâ mekandan münezzehtir.
Bir hadîs-i şerîflerinde şöyle buyurmuşlardır: “Allah katında, kulun şöyle demesinden daha sevimli bir duâ yoktur:«Allâh'ım! Ümmet-i Muhammed'e umûmî bir rahmet ile merhamet eyle!»”
Cevap: Resûlullah Efendimizi hayatta iken de, vefatından sonra da, vesile ederek dua etmek sahihtir ve caizdir. Bunun gibi, evliyayı, salihleri vesile ederek dua etmenin caiz olduğunu hadis-i şerifler göstermektedir.
Tıpkı namaz kılarken olduğu gibi abdest almanın zorunluluk olduğu durumların haricinde yani dua ederken ya da tesbih çekerken abdestli olunmak zorunlu değildir. Daha faziletli bir ibadet gerçekleştirmek istiyor ve edebe uygun davranmak istiyorsanız abdestli olarak tesbih çekmek daha uygundur.
Ezberden okumak da bir sakınca yoktur. Ancak abdestsiz Muhsaf-ı Şerif'e dokunmak caiz değildir. Fakat tabletlerde, bilgisayarlarda ve telefonlar bizim maaruf olan bildiğimizm mushaf olmadığı için Kur'an-ı Kerim okurken elimizde cep telefonu varsa buna dokunabilriiz. Burada bir sakınca yoktur.
Uyumadan önce sabah ve akşam zikirleri her zaman için düzenli okunmalıdır. Okunuşu; Allahümme eslemtü nefsi ileyke ve veccehtehü vechi ileyke ve fevvadtü emri ileyke ve elce'tü zahri ileyke,rağbeten ve rehbeten ileyke,la melcee ve la menca minke illa ileyke.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri