Kimsenin haberi olmadan, gizlice.“Parayı el altından verdi.”
EL ALTINDAN KELİMESİNİN ANLAMI
Gizlice anlamında kullanılan el altından kelimesi bitişik yazılarak hata yapılır ancak ayrı yazılması gerekir. Bu kelime genellikle elaltından şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı el altından şeklinde olmalıdır.
Eli altında olmak TDK sözlük anlamı şu şekildedir: bir şey buyruğunda olmak, istediği anda o şeyden yararlanabilmek.
El almak deyimi yapılan işi öğreten kişiden almak ve yapmaya devam etmek demektir.
Ele almak 1. deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır. Bu deyimin anlamı ile ilgili bilgi sahibi olmak önemlidir; çünkü anlamını bilmeden doğru bir kullanım yapılamaz.
İlgili 43 soru bulundu
Ele Almak kelimesi ile ilgili arattırılan sıkça sorulan sorulara haberin detayından ulaşabilirsiniz.
DEYİMİ AÇIKLAMASI. İstediği anda ele alıp kullanabileceği bir yerde bulunmak.
Türk Dil Kurumu üzerinden bakıldığı vakit eli uzun deyimi, 'Hırsız, fırsat buldukça bir şeyler aşırmaktan geri kalmayan,' şeklinde ifade edilmektedir. Aynı zamanda Türkçede her yere ulaşabilen ve birçok tanıdığı olan kişi olarak da öne çıkmaktadır.
Eylem. Bir kimseye çok saygı ve sevgi göstermek ve onu çok sevmek.
Aynı zamanda yasaklanmamış bir ürün de olsa, etik ve ticaret yasalarına aykırı şekilde piyasada bulunmayan bir malın gizlice, el altından çok yüksek fiyatla alınıp satılması işi de karaborsa oluşturur.
gaziantep esnaf jargonunda çıraklıktan kalfalığa geçişteki ara rütbe. iş yerinde birkaç yıl çıraklık yapıp iyice tozunu yuttuktan sonra beceri gerektiren işleri ufaktan yapmaya başlanan süreç.
- Üstüne konmak. - Zorla almak. - Herhangi bir işin sorumluluğunu almak. Birçok farklı anlamı üzerinden kullanılan el koymak deyimi TDK açısından genel olarak herhangi bir şirket veya bir eşyayı yasal yükümlülükler doğrultusunda zorla almak şekilde ifade edilir.
Kavgacı, şirret, edepsiz.
[1] Uysallaşmak. [2] Kabahatini bilerek ses çıkarmamak. [3] Bir köşede sessizce oturmak.
Ağırbaşlı olmak nerede nasıl davranılacağını, nasıl konuşulacağını bilmek, büyüklerine hürmet etmek ve toplumun belirlediği kurallara uymak demektir.
bir yere alışılandan daha kısa sürede gidip gelen.
Kulağı delik, gelişmelerden çabuk haberi olan ve bazı bilgilere çabuk ulaşan kişi anlamına gelmektedir. TDK ise kulağı delik, olup bitenlerden çabuk haberi olan kişi veya kişiler olarak geçmektedir.
Eli çabuk DEYİMİ AÇIKLAMASI
Süratli iş gören. “Eli çabuk adamlara ihtiyacımız var.”
Türkiye Türkçesinde de “gözleri parlamak” deyimi “yüzünde, gözlerinde sevinç belirtileri oluşmak, çok sevindiğini gözleriyle belli etmek” anlamında Çuvaş Türkçesindeki “kuesem ieĩ” deyimi ile kuruluş bakımından da anlam bakımından da birebir örtüşmektedir.
DEYİMİ AÇIKLAMASI. Korku, heyecan ve üzüntüden ne yapacağını bilemez duruma gelmek, donup kalmak.
Eli ayağı tutmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
: İş yapabilecek güçte olmak, bedenî gücü var olmak.“Çok şükür şimdilik elimiz ayağımız tutuyor.”
[1] Yönetimi eline geçirmek. [2] İdareyi kendisi üstlenmek.
Yüzünün derisi kalın TDK sözlük anlamı şu şekildedir: utanması, arlanması olmayan.
Ele geçirmek deyimi başkasının varlığını haksız yöntemler kullanarak sahip olmak anlamına gelmektedir. Karşısındakinin isteklerini göz ardı ederek kendi amaçları doğrultusunda işler yapmak için kullanılmaktadır.
Bir kimseyi tanır gibi hissedilen durumlar için oldukça kullanışlı bir deyim vardır. Bu deyim gözü ısırmak deyimi olarak bilinir. Yani gözü ısırmak denildiği zaman o kişiyi veya o yeri hatırlama anlamı çıkar. Doğal olarak kişinin bir yeri veya kişiyi gözü ısırması sıkça karşılaşılan bir durumdur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri