Lazımlığın herhangi bir yerde değil tuvalette durması gerekir. Lazımlık kullanılırken çocuğun ayaklarının yere basması, çocukta güven oluşturduğu için eğitime lazımlık ile başlanması önerilmektedir.
Tuvalet eğitimine geçmeden önce evinde şunların olması gerekir: Lazımlık ya da adaptör, Tek kullanımlık ve geleneksel tuvalet eğitimi alıştırma külodu.
Tuvalet eğitimi için ilk olarak lazımlık kullanmak daha uygundur. Tuvalet eğitimine başlamadan önce tercihan çocuğun seçeceği bir lazımlık alın ve odasına koyun. Giyinik olarak lazımlığa oturmasına izin verin.
Bu nedenle tuvalet eğitiminin başlarında gece belirli aralıklarla çocuğunu tuvalete kaldırman faydalı olabilir. Bu nedenle özellikle ilk günlerde “Çocuğu gece çişe kaldırmak doğru mu?” sorusuna evet cevabı verebiliriz.
Çocuk 1-2 saatte bir tuvalete götürülür, bu esnada, çocuğun kas kontrolünü kazanması açısından uyanık ve bilinçli olması gerekmektedir. Gece eğitiminde tuvalete götürme sıklığı, tuvalet ihtiyacının zaman aralıkları anlaşıldıktan sonra azalacaktır.
İlgili 44 soru bulundu
Özellikle yemeklerden sonra çocukları tuvalete götürerek 2-3 dakika bekleyip kakasını yapmasını sağlayabilirsiniz. Lazımlığa oturmaya başlatılan çocuğa çişini ve kakasını oraya yapabileceğini anlatılabilir. Çocuğunuza tuvaletini yaptığında övgü de bulunulmalı, fakat aşırıya kaçılmamalıdır.
Tuvalet eğitimi kaç gün sürer sorusu ebeveynlerin en sık sorduğu sorulardan bir diğeridir. Verilecek eğitim genellikle 3-6 ay aralığında bir süreç gerektirir. Bu süreç bazı çocuklar için daha kısa veya daha uzun olabilir.
Alıştırma külodu ve lazımlık, hem kullanım olanakları hem de tuvalete alıştırmaya yardımcı olmaları bakımından çok kullanışlıdır. Bebekler için tuvalet eğitimi ile ilgili ürünler kullanmak bu süreci çok kolaylaştıracaktır!
Gece bez takılmamalıdır çünkü bez olursa çocuk beze güvenir ve çişini tutma ihtiyacı duymaz. O yüzden geceleri çocuğun çarşafının altına yatak koruyucu takılmalı ve yatağın ıslanmasına karşı tedbir alınmalıdır.
Gece tuvalet eğitimine başlama zamanı, çocuğun gece boyunca kuru kaldığını fark ettiğimiz ve gece bezlerinin birçoğunu ıslatılmamış bulduğumuz zamandır. Gece eğer bezler ıslanırsa değiştirilmeli ve çocuğa büyüdüğünde geceleri bezlememek gerektiği öğretilmelidir.
Her çocuğun gelişimi farklı oluyor ancak 18 ila 30 ay arası, çocukları lazımlığa alıştırmanın en doğru zamanı. Bu süreç uzun ve zorlu olacağından doğru aylar arasında ne kadar çabuk başlarsanız çocuk ve sizin için o kadar iyi olur. Çocuğunuzun lazımlık eğitimi için hazır olduğunu düşünüyor mu düşünüyorsunuz?
Eğitim sırasında bez alışkanlığını tamamen bırakmak gerekir. Bu nedenle en azından eğitime başlanan ilk 2-3 gün dışarı çıkmamak faydalı olacaktır. Çocuğunuz gündüzleri tuvaletini yapmaya, haber vermeye başladıysa gece tuvalet eğitimine de başlamak gerekir.
Yapılan araştırmalar, klozet kapağını açık bırakarak sifonu çektiğinizde sifonunuz, idrar veya dışkınızdaki bol miktardaki bakterinin, sifonunuzun gücüne bağlı olarak tuvaletten 25 santimetre ile 5 metre arasında değişen bir mesafeye fırlamasına neden olduğunu gösteriyor.
Buna karşın tuvalet eğitiminin 2.5 - 3 yaşından sonra yani geç başlaması da birtakım sakıncalara yol açabilir. Kasları üzerinde kontrol kurmaya başlamış bir çocuğa tuvalet eğitimi kazandırılmazsa, çocuk tuvaletini beze yapmanın normal bir şey olduğuna inanmaya başlar. Bu durumda tuvalet eğitimi daha da zorlaşır.
Çocuğun tuvalet yapma ile olumsuz duyguları eşleştirmesine yol açabilir, bu durumda tuvalet eğitiminin verilmesini güçleştirir. Asla ceza olarak lazımlık/tuvalette oturmayı kullanmayın.
Tuvalet eğitiminin başlayacağı gün, çocuğa bağlanacak bez ıslaklığı dışarı sızdıran bir bez olmalıdır. Çocuk ıslaklığın verdiği rahatsızlığı hissetmeli, bu yeni durumu fark ederek idrar yolları kaslarını adım adım kullanmaya kendi içinde çaba hissetmelidir. İkinci gün, bez tamamen çıkarılmalı.
Gece kuruluğunu sağlamak için çocuk uyumadan 2 saat öncesinde sıvı alımı kısıtlanmalıdır. Çocuk uyumadan önce tuvalete götürülmeli. Gece uyku sırasındayken de 2-3 saatlik aralarla uyandırılıp bilinci tam açıkken tuvalete gitmesi sağlanmalıdır.
TUVALET EĞİTİMİNE LAZIMLIKLA MI YOKSA KLOZET ADAPTÖRÜ ALIP KLOZETLE Mİ BAŞLAMAK DAHA KOLAY OLUR? KARARSIZ KALDIM... Merhaba, genelde başlangıç için önerilen lazımlık. Eğitimin başında ayaklarının yere sağlam basması gerekiyormuş, alıştıktan sonra klozet adaptörüne hemen geçiş yapabilirsiniz.
Tuvalet eğitiminin üç yaşa kadar öğrenilmesinin normal olduğunu belirten uzmanlar, çocuğun altını ıslatması ya da kirletmesi halinde ceza vermenin, korkutmanın, şiddet uygulamanın, tehdit etmenin çocukta kekemelikten depresyona kadar çok pek çok soruna neden olabileceği uyarısında bulundu.
Bebek alıştırma külotları tuvalet eğitiminde mutlaka kullanılması gereken ürünlerdir. Bu külotlar yıkanabilir özelliklere sahip olduğundan normal bezlere göre daha ekonomiktir. Aynı zamanda giydirilmesi ve çıkarılması da son derece pratik olduğundan bebeğin tuvalet eğitimin hızlı almasını sağlar.
Yıkanıp tekrar kullanılabilir seçenekler dışında kullan at alıştırma külodu gibi seçenekleriniz de bulunur. Kendi kullanım sıklığınız ve tercihinize göre size uygun olan modeli seçebilirsiniz. Ayrıca bu ürünü sadece tuvalet eğitimi sürecinde değil, sonrasında da kullanabilirsiniz.
Kendi kendine rahatlıkla alıştırma tuvaletine oturup, tuvaletini yapmak için yeterli süre oturup, kendisi kalkabiliyorsa, Kendi kendine pantolonunu ve kilodunu indirip, giyebiliyorsa, Tuvalet kullanmayı merak ediyor ve istediğini gösteriyorsa tuvalet eğitimine başlamanın zamanı gelmiş demektir.
Genel olarak bakıldığında çoğu çocuk 18 ila 24 aylar arasında tuvalet eğitimine hazır olur. Ancak bu tüm çocukların bu yaşlarda tuvalet eğitimine hazır olacağı anlamına gelmez, bu aylardan daha önce veya daha da sonra eğitime hazır olacak çocuklar da olacaktır.
Sabırla ve anlayışla geçirilen tuvalet eğitimi süreci genellikle 3 ile 6 ay kadar sürer. Ancak bu sürenin her çocuk özelinde farklılık gösterdiği ve bazı çocukların daha uzun bir zamana ihtiyaç duyabileceği unutulmamalıdır. Bunun yanında çocukların gece kuru kalması da aylar hatta uzun yıllar sürebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri