Öncellikle kahvaltılarda tüketilen dil peyniri, hem farklı peynirler ile karıştırılarak hem de tek başına tost yapılır. Kolay eridiği için ev yapımı pizzalarda kullanılır ve pastırmanın yanında yenir. Bunun yanında taze fesleğen ve zeytinyağı ile uyumlu bir tada sahiptir.
Tost yaparken ekmeğin arasında eridiğini fark edeceksiniz. Pizza yaparken de fırında iyi derecede eridiğini görebilirsiniz. Ayrıca dil peynirini kuymak yaparken de değerlendirebilirsiniz. Tatlı yiyeceklerde de tercih edilen dil peyniri künefe ya da kadayıf gibi sevilen tatlıların eriyen bir peyniri olarak dikkat çeker.
Dilimlediğiniz peynirleri önce una, sonra yumurtaya, sonra galeta unu karışımına bulayarak az yağda kızartın.
Dil peyniri suda bekletilir mi? Su en iyi çözücüdür. Bu sebeple tuz oranı çok fazla olan peynir, yeterli genişlikte bir kaba su koyularak bu suyun içerisinde bekletilebilir. Ancak bu işlemin günlük olarak yapılması gerekir.
Tat olarak kaşar peynirine yakın olan dil peyniri, yapı olarak kaşar peynirinden daha yumuşaktır ve süt aromasını daha yoğun hissettirmektedir. Künefe yapımında alternatif bir peynir olan dil peyniri, kimi zaman koyun sütüyle de üretilmektedir.
İlgili 35 soru bulundu
Peynir olarak Hatay peyniri, lor peyniri, Antep peyniri, Urfa peyniri gibi çiğ süte daha yakın, taze peynirler kullanılır. Künefe peyniri olarak dil peyniri de tercih edilebilir.
SAKLAMA KOŞULLARI
Peynirler, oda sıcaklığında ya da derin dondurucuda değil +2°C- +4°C ısıya sahip buzdolaplarında muhafaza edilmelidir.
Tulum, mihaliç, eski kaşar ve hellim gibi sert yapıda peynirler hava almadığından emin olduğumuz sürece, sıkıca sarılı olarak 3-4 hafta buzdolabında saklanabilir. Taze kaşar, dil peyniri gibi yumuşak yapılı peynirler, paket açıldıktan sonra 3 hafta kadar dayanabilir.
Dil peyniri buzdolabının içinde hava alan bölmede saklanmalıdır. Ancak buzdolabında saklanmadan önce pamuklu bir beze sarılırsa daha uzun süre taze kalır. Beze sarıldıktan sonra hava alacak bir saklama kabına konan dil peyniri, birkaç gün arayla kontrol edilip 10 güne kadar saklanabilir.
Kaşar peyniri, dil peyniri, mozerella peyniri, çedar peyniri, civil peyniri ya da çeçil peyniri gibi uzama özelliği yüksek peynirler bu nedenle pizza tariflerinde sıklıkla tercih edilmektedir.
Kızartmak için şu aşamaları izleyebilirsiniz: Dil peynirlerini dilediğiniz boyutta kesin. Önce çırpılmış yumurtaya sonra da galeta ununa batırın ve kızgın yağda birkaç dakika kızartın. Sıcak sıcak yediğinizde yumuşacık bir kızarmış peynir lezzetinin tadını alabilirsiniz.
Kars ve Erzurum yöresinde üretilir. Genellikle inek sütünden üretilse de koyun sütü ile de üretilebilir. Tam yağlı bir peynir çeşididir. Lifli, tel tel ayrılan bir peynirdir.Tadı kaşar peynirine benzer fakat kaşar peynirine göre daha yumuşaktır.
Ardahan yöremize ait bir peynir olan dil peyniri, Çeçil Peynirine benzer bir peynirdir. Dil peyniri, Çeçil peynirine benzer şekilde lifli bir yapıya sahiptir ve tam yağlı koyun sütünden veya inek sütünden yapılır. Şekil olarak Çeçil peynirine benzese de Çeçil peynirinden çok daha tuzsuzdur.
Mıhlamaya su katacağınız zaman da karıştırmaya devam edin. Böylelikle su ve diğer malzemeler birbirine iyice geçecek ve daha hoş bir kıvam oluşturacaktır. Eğer peyniriniz Trabzon peyniri değil ise, dil peynirini de kullanabilirsiniz.
Dil peyniri, tuzsuz, tel tel yapısıyla kilo kontrolünün olduğu diyetlerde kullanılabilir. Light dil peyniri tercih etmek kilo kontrolü açısından daha iyi olacaktır. Kalori değeri taze kaşara göre daha azdır.
Olavidia adlı peynir, beş kıtada 40'tan fazla ülkeden 4 bin 79 oy içerisinde 103 oy alarak alarak birinci oldu. Dünyanın en güzel peynirinin seçildiği yarışmada, İspanya'dan yumuşak bir keçi peyniri 'en iyi peynir' ödülünü kazandı.
Peynirin rengi sarıya dönmüşse ve kokusu tazeliğini kaybetmişse peynir bozulmuş demektir. Aynı şekilde görüntüsüne bakarak da tazeliğini tespit etmeniz mümkün. Özellikle yumuşak ve yağlı peynirler iyi korunmazsa kolaylıkla sertleşmeye başlar. Hatta sertleşen yerler küflenmeye dönebilir.
En ideal peynir saklama koşulları
Peyniri cam, metal veya seramik bir kap içerisinde saklamalısınız. Derin dondurucuda muhafaza edilmemelidir. Peynir hemen tüketilmeyecek ise, kendi ambalajında saklanmalıdır. Ambalajı açıldıktan sonra ise mutlaka saklama kabında veya ambalaj malzemelerine sararak korunmalıdır.
🔅Vakum ambalajındaki peynirlerimiz 6 ay süre içerisinde tüketilmesi tavsiye edilir. Vakum ambalajı açılmış ürünlerin maksimum 1 ay içerisinde tüketilmesi gerekmektedir. Derin dondurucuda 1 seneye kadar saklanabilir. 🔅Beyaz peynir dışındaki peynirler yıkanmaz.
Genel olarak beyaz peynirler ambalajı açıldıktan sonra buzdolabında 1-2 hafta dayanmaktadır.
Dondurulmuş besinler sadece bir kerede çözdürülüp kullanılmalıdır. Çözdürülmüş olan bir besin kesinlikle tekrar dondurulmamalıdır.
PEYNİR BUZDOLABINDA SAKLANMALI, DONDURULMAMALI
Beyaz peynir, iki hafta içerisinde tazeliğini ve lezzetini kaybeder. Kaşar peyniri veya tulum gibi sert peynirlerde birkaç hafta dayanıklıdır. Gravyer gibi oldukça sert peynirler ise bir aya kadar dayanıklılık göstermektedir.
Özellikle kahvaltıda az tuzlu peynir tüketebilmek için, tüketilecek miktardaki peynirin geceden suda bekletilmesi gerekir. Eğer peynir dilimlenirse, su ile temas eden yüzey artacağından peynir tuzu daha etkili şekilde suya geçer.
Peynirlerinizi peynir bezine ya da temiz bir tülbente alıp sularının süzülmesi için 3-4 saat kadar bekletin.
En ideal peynir saklama koşulları
-Peyniri cam, metal veya seramik bir kap içerisinde saklamalısınız. - Derin dondurucuda muhafaza edilmemelidir. - Peynir hemen tüketilmeyecek ise, kendi ambalajında saklanmalıdır. Ambalajı açıldıktan sonra ise mutlaka saklama kabında veya ambalaj malzemelerine sararak korunmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri