Atel: Özellikle gece yatarken kullanılacak olan el-bilek ateli, bileği sabit hale getirerek ödemin azalmasına yardımcı olur. 2-3 haftalık bir kullanım yeterli olur. Egzersiz: Ağrılar ve diğer yakınmalar azalınca basit germe egzersizleri kullanılabilir.
Atel Ne Zaman Kullanılır? Özellikle kemik kırıkları yaşandığı zaman alçıyla birlikte atel kullanımı tercih edilir. Bununla birlikte ortopedik cerrahi sonrasında da kullanılan atel, yaralanma sonrası etkilenen bölgenin şişmesi durumlarında da acil ihtiyaç olarak takılır.
El bilek ateli, hasar görmüş bileğin hareketsiz kalmasını sağlayarak bilek yapısında meydana gelen ağrıları azaltarak, hastanın iyileşme sürecinin hızlanmasında yardımcı olabilir.
Alçı ve atel aynı amaca hizmet etse de, aralarındaki fark hasarın enflamasyonu ile alakalıdır. Eğer enflamasyon varsa, atel en iyi seçenektir. Bunun sebebi atelin, daha rahat olması için yeterince ayarlanabilir olmasıdır ve aynı zamanda ağrıyı artıracak herhangi bir dolaşım probleminden de kaçınmanızı sağlar.
İlgili 18 soru bulundu
Köprücük Kemiği Kırıkları
Kırık taraftaki kol askıya alınır, kırık iki tarafta da var ise o zaman 2 kolda askıya alınır, Kesinlikle atel kullanılmaz.
Genel olarak ayak bileği kırıklarının iyileşme süresi 6-12 hafta arasında değişkenlik gösterir. Opere edilmeden alçı ya da atel ile tedavisi gerçekleştirilen kırıkların iyileşme süresi genellikle 6 haftalık bir zaman dilimini kapsar.
Bilek ağrısı karpal tünel sendromundan kaynaklanıyorsa sıcak ya da soğuk uygulamalar, bileklik kullanımı, ödem azaltıcı ya da ağrı kesici ilaçlar, lokal enjeksiyon ve fizik tedavi yöntemlerine başvurulabilir. Ağrının kireçlenmeden kaynaklandığı durumlarda fizik tedavi uygulamaları ve el bileği egzersizi uygulanabilir.
İlk olarak ağrı kesici ve ödem giderici ilaç tedavisinin yanında, istirahat amaçlı el bilek atellerinin kullanılması önerilir. Buna buz tedavisinin eklenmesi çoğunlukla yeterli gelmektedir. Bu hastaların özellikle çalışma sırasında zaman zaman mola vermeleri ve ellerini dinlendirmeleri tavsiye edilmelidir.
Bileklik kullanımı ya da bilek splintleme uyurken bireyin bileğini sabit tutan bir ateldir. Bu gece karıncalanma ve uyuşma belirtilerini hafifletmeye yardımcı olabilir. Atel sadece geceleri kullanılsa bile gündüz semptomlarını önlemeye yardımcı olabilir.
El ve kolunuzda ise ayaktayken mutlaka kol boyun askısı kullanarak, yatarken de kolunuz ile göğsünüz arasına yastık koyarak kalp seviyesinden yukarıda tutabilirsiniz.
Atel tedavisi bacakta veya kolda bir travma meydana geldiğinde geçici veya kalıcı tedavi olarak kullanılan bir yöntemdir buna yarım alçı tedavisi denir. Atel tedavisi diğer adı yarım alçı tedavisidir. Yarım alçı denmesinin sebebi alçının kısa veya uzun olması ile ilgili bir durum değildir.
Kırığın kaynaması 4–8 hafta arasındadır. El bileği kırıkları eklem içi kırıklar olduğu için, bazı hastalarda hareket kısıtlığı, kireçlenme ve ara sıra kırık bölgesinde ağrı görülebilir.
Hafif burkulmalar, olumsuz bir sonuç olmaksızın 2 ila 3 hafta içinde iyileşir. Buna karşın, yırtık ve kırıkların tamamen iyileşmesi 6 aya kadar sürebilir. Daha ciddi el bileği yaralanmaları ise, kalıcı hareket kısıtlamalarına, artroza veya bilekte kalıcı dengesizliğe neden olabilir.
Özellikle el kol uyuşması, sinir sıkışma egzersizleri ile önemli ölçüde azaltılabilir. Bilekte sinir sıkışması olan durumlarda ise egzersiz ile birlikte bilek korsesi de doktorlar tarafından önerilmektedir.
El bileği burkulmalarında ağrı semptomunu belirgindir. Ağrı dışında hassasiyet, morarma, şişlik ve yaralanan bölgede ısı artışının meydana gelebileceği için dikkatli olunması gerekir.
Gerilme ve Zorlanmalar
Kas ve tendonların aşırı kullanımı ve kuvvet uygulanması sonucunda hasar görmesi durumudur. Kas ve tendonlarda oluşan gerilme ve zorlanmalar karşısında dinlenme, buz, kompresyon ve yüksekte tutma tedavisi uygulanır.
Buz: Her seferinde 20-30 dk arası buz uygulaması yapın. Bunu günde 3-4 kere tekrarlayın. Sarın: El ya da ayak bileğini bir bandaj ile sarın. Yüksekte tutun: kırılan ya da incinen yeri kalp seviyenizden mümkün olduğu kadar yukarda tutun.
Ayak Bileği Burkulması Ne Zaman Geçer? Ayak bileği bağ yaralanmalarında yaklaşık 2 hafta içerisinde şikâyetler geriler. Kişi bileğini rahatça oynatabilir ve günlük yaşamına dönebilir. Ancak ağrı ve ödemin devam etmesi, ayak üzerine basılamaması durumunda mutlaka bir ortopedi uzmanına başvurmak gerekir.
El bileği kırık, çıkık ya da bağ yaralanmaları ilk önce ağrı olarak kendini gösterir. Şişmeler ve morarmada olabilecek belirtiler olarak sayabiliriz. Bu gibi rahatsızlıklarda el ve bilekte hareket kısıtlığı, güçsüzlük hissederiz.
El bileği üst tarafında hassasiyet saptanır. Özellkle el bileğinin yukarı hareketlerinde ağrı artar ve bir cimin itilmesi veya el bileğinin bir yere dayanarak zorlanmasında ağrı oluşumu görülür.. Bazen el bileği hareketleri sırasında anormal sesler mevcuttur.
- "Artık alçı yok"
Kırığı olan bir hasta artık yürüyebilir, denize girebilir ve günlük ihtiyaçlarını fazla zorlanmadan yapabilir yani hastaya ciddi bir konfor sağlıyor.
Sahada Atel Uygulamasında Genel Prensipler
Kırık şüphesi olan kemiğin bir üst ve bir alt ekle- mini içerecek şekilde atel yapılır. Atelleme yapılırken yaralı alan en az hareket et- tirilecek şekilde desteklenir. Kırık bölgesinde ciddi deformite var ise kibarca uzuv ekseni boyunca traksiyon yapılır.
Atel ve alçı ayrıca tenosinovit, artritler, gut hastalığı, eklem üzeri yaralanmalar, hayvan ısırması gibi yaralanmalar, eklem çıkık- ları redüksiyonu sonrası, bağ ve tendon yaralan- maları, yumuşak doku hasarları gibi durumlarda kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri