El blenderi ile kek karışımları hazırlanabilir ve lezzetli tatlılar elde edilebilir. Un yaparken el ile yoğurma işlemi büyük bir yer tutar. Malzeme karıştırma aşamasında el blenderi kullanılabilir. Ancak bıçağın körelmemesi ve motorun zorlanmaması da önemlidir.
Havuçlu Tarçınlı Cevizli Nefis Kek Tarifi Nasıl Yapılır? Bir kabın içine yumurtaları, toz şekeri koyalım ve blender ile köpük köpük olana kadar çırpalım. İçine sıvı yağı, sütü, vanilyayı koyalım ve çırpmaya devam edelim. Daha sonra unu, kabartma tozunu ilave edelim ve blender ile 1-2 dakika daha karıştıralım.
Kesinlikle mixer gerekmiyor. Çırpma teli kullanıldığında karışımın içine hava girmiş oluyor kekin kabarmasını ve yumuşacık olmasını sağlıyor. Ayrı bir kabın içinde kuru malzemeler karıştırılıyor. Kuru malzemeler elek yardımıyla sıvı karışıma yavaş yavaş çırpılarak ekleniyor.
Kek piştikten sonra rondodan geçirilir. Krem şanti 1 bardak süt ile hazırlanır, rondodan geçen kekin içine katılır, iyice yoğurduktan sonra top şekli verilir.
İlk etapta eklenen sıvı malzemelerin yüksek hızda çırpılması gerekirken kabartma tozu ve un gibi kuru malzemeler eklendikten sonra kek hamuru daha yavaş ve özenli bir biçimde karıştırılmalıdır. Özellikle un eklendikten sonra mikser ya da çırpıcı yerine tahta kaşık kullanmak son derece yerinde bir seçim olacaktır.
İlgili 31 soru bulundu
Aynı zamanda, tarifinize biraz süt veya yoğurt ilave etmek, daha fazla kabaran ve ağızda dağılan bir kek yapmanıza yardımcı olabilir.
Son olarak: kabartma tozu kekin kabarmasında oldukça önemlidir. Elinizde kabartma tozu yoksa bir tatlı kaşığı kadar karbonata limon suyu dökerek, aktif hale getirebilir ve kekinizin hamuruna ekleyebilirsiniz.
Kabartma tozu eklediğinizde daha aktif hale gelmesi için birkaç damla limon sıkın, soda kullanın. Bu şekilde daha güzel kabaracaktır.
Şeker ve yumurtanın az çırpılması kabarmasını olumsuz etkilerken şeker erimediği için kekin içindeki şekerin çıtır çıtır ağzınıza gelmesine neden olabilir. Yumurtanın fazla çırpılması ise içine olması gerekenden daha fazla hava girmesine, bu nedenler nemini kaybetmesine ve pişerken kekin çökmesine neden olur.
Kuru malzemeler elenir. Üstüne şeker, tuz, yumurta, süt, sıvı yağ eklenir ve tel çırpıcıyla çırpılır. En son kaynar suda kahve çözdürülür ve kek karışımına yavaş yavaş eklenip karıştırılır. Kalıba dökülüp pişirilir.
3. Çırpma İşlemi. Şekeri ve yumurtaları en az 5 dakika çırpın. Hatta yumurta akı ile sarısını ayırarak çırpıp birbirine ilave edebilirsiniz. Yumurtanın çırpılmasıyla ortaya çıkan hava kabarcıkları kekinizin daha çok kabarmasını sağlar.
Yumurta ve şekeri en az 10 dakika çırpıyoruz, iyice kabarıp şekeri eriyene kadar. Ardından 1 su bardağı sıvı yağı sonrasında sütü ilave edip 1 kez çırpıyoruz, 2 paket kabartma tozu elenmiş un ve vanilyayı da ekleyip pürüzsüz bir hamur elde edene dek çırpıyoruz maximum 1 dk olacaktır bu süre.
Kekte kullandığınız maden suyu kekinizin güzel bir şekilde kabarmasını ve yumuşak olmasını sağlayacaktır. Dilerseniz içerisine limon kabuğu rendesi ekleyerek limonlu maden sulu kek de yapabilirsiniz.
Birbirinden farklı ve lezzetli binlerce kendi tarifinizi oluşturabilir ve bunları sunuma hazırlayabilirsiniz. El blenderi kullanım alanları aperatifler, sıcaklar, soslar ve birçok soğuk içecek hazırlama işlemlerinde kullanılabilir.
Tersi de kötü: Dondurulmuş gıdalar
Yüksek güçlü blenderlarda sorun çıkarmıyor olabilir ama standart blenderlar çok sert gıdaları öğütmekte zorluk yaşayabilir. Mesela buz kalıpları tam olarak ezilmeyebilir, dondurulmuş meyveler kalıp kalıp kalabilir ve bu yüksek basınçta blenderın doğrayıcı bıçakları zarar görebilir.
- Blender'ın bıçağına saplanmış katı bir madde olmadığından emin olun. - Blenderla çok sert gıdaları kırmamaya özen gösterin. - Blender'i sürekli olarak çalıştırmak yerine kısa sürelerle ara vererek çalıştırın. - Blenderları mutlaka her kullanımdan sonra temizleyin.
Kısaca üzerinden geçecek olursak; baharatlı ya da sade, puf puf kabaran ve daha az şekerli kekler için süt, yoğun ve nemli kıvamlı, şerbet ya da sos kullanacağınız, içerisine aroma ilave edeceğiniz kekler için ise yoğurt kullanmanızı öneririz.
- Öncelikle kek tarifi konusunda malzemeler eksik olursa kek kabarmayabilir. - Ayrıca malzemelerin soğuk kullanılması kekin kabarmasını önler. - Kek kalıbı margarin ile yağlanmadığı takdirde kabarmaz. - Kek malzemeleri sırasıyla eklenmediği takdirde kabarma sorunu yaşanabilir.
Genel olarak baktığımızda kek tariflerindeki yumurta sayısının değiştirilmesi kekin özelliklerini değiştirir. Çok az yumurta aşırı yoğun ve dağılan bir kek olacaktır. Çok fazla yumurta süngerimsi ve lastiksi arası bir karmaşa sizi bekleyecektir.
Unu eleyerek koymakta kekin kabarmasını sağlar. Un, kabartma tozu, şekerli vanilin gibi kuru malzemeleri mutlaka elekten eleyerek ekleyin. Elemek, unun havalanmasını sağlıyor. Böylelikle diğer malzemelerle daha kolay bütünleşiyor!
Keki pişirmek için fırın derecesi 180'e getirilmelidir. Bu ısıda kek istenilen kıvamı yakalar ve harika bir dolgunluk ile güzel bir lezzet sunar. Bu ısı ile beraber kek genel olarak 35-40 derece içerisinde pişer. Tabii yine de kek pişerken 20 ya da 25 dakikalar içerisinde kürdan testi yapmak önemlidir.
Çok soğuk kullanılan malzemeler kekin yapısında sorunlar yaratabiliyor. Kekiniz çok kabarmayabiliyor ya da çok kabarsa da iç kısmı tam kıvamında pişmediği için fırından aldığınızda sönebiliyor. Bunun önüne geçmek için kek yapmaya başlamadan önce kek malzemelerinizi tezgaha çıkarın ve ılınmaya bırakın.
Keki yumuşak veya kuru yapan, tarifte kullanılan sıvı malzemelerdir. Kekin yumuşacık olması için tarifte verilen yağ oranına dikkat edilmesi gerekir. Ayrıca pişirme süresi de uygun olacak şekilde ayarlanmalıdır. Kekin yağı az gelirse, olması gerekenden daha kuru ve sert olacaktır.
Kekinizi fırından almadan önce fırının kapağını hafif aralayın. Fırını kapatın ve ısının yavaş yavaş değişmesini sağlayın. Kek piştikten sonra bir süre kekinizi fırında bırakın. Sonra alıp oda sıcaklığında dinlendirin.
Ayrıca ılıyana kadar kesinlikle keki kesmeyin. Mutlaka ılık olsun. Hem rahat dilimlenecek hem de hazır kek gibi pürüzsüz olacak. Sıcakken keserseniz hem parçalanır hem ufalanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri