Dua ederken elleri kaldırmak sünnettir. Bu konuda tartışma yoktur. Duadan sonra elleri yüze sürmekle alakalı ise sahih bir hadis yoktur ama zayıf da olsa buna işaret eden hadisler vardır. Dolayısıyla da yapılmasında sakınca yoktur.
"Fatiha" denilince Fatiha süresi okunur. Vaaz, dua veya Kur'an-ı Kerim okunduktan sonra ya da taziye evlerinde / yerlerinde "el-Fatiha" dendiği zaman Fatiha suresini okumak şart değildir.
Yatarken Kur'an okumak bile caiz olduğuna göre, Kur'an'dan veya diğer rivayetlerden gelen duaları okumanın da bir sakıncası olmaz. Dua ederken elleri kaldırmak şart değildir.
ellerini kaldırmadan da dua ettiği rivâyet edilmiştir (Ahmed b. Hanbel, el-Müsned, 3/181 [12890]). Dua sırasında normal olarak omuz hizasına kadar kaldırılan ellerin (Buhârî, De'avât, 23 [6341]; Ebû Dâvûd, Tefrî'u ebvâvi'l-vitr, 23 [1489]) arası normal aralıkta tutulur.
İlgili 29 soru bulundu
ALLAH ARACISIZ İŞİTİR
Yani mahlûkatının seslerini, duâlarını, niyazlarını, yalvarışlarını, yakarışlarını harfiyen işiten; herkesin her âhını, her sözünü, her çağrısını, her çığlığını eksiksiz duyandır.
Dua sırasında avuçlar yukarıya gelecek şekilde elleri açık tutmak, istek ve niyazın anlamına uygun bir haldir. Ellerin yukarıya, göğe doğru kaldırılması Allah'ın (CC) gökte, belli bir mekânda oluşundan değil, göklerin yücelik ve azameti temsil etmesi sebebiyledir.
Fatiha suresi, her namazda okunan bir suredir bir gün içerisinde kılınan 40 rekat namazda 40 defa okunur bu nedenle de herkesin ezbere bilmesi gereken bir suredir. Kur'an-ı Kerim'de ilk sırada yer alan sure "Elhamdulillâhi rabbil'alemin" diyerek başlar ve yedi ayetten oluşur.
Taziyeye genelde toplu olarak gelinir. Gelenler arasında hoca veya güzel Kur'an okumasını bilen biri varsa Kur'an'dan bir sure okur ve ardından erkek ise "merhum" kadın ise "merhume" nin ruhu için el Fatiha der, orada bulunanlar fatiha okurlar. EI fatiha diyen kişinin amin demesi ile amin denilerek eller yüze sürülür.
"Velhamdülillahi Rabbil alemin" Saffat suresinin 182. ayetidir. Tesbihatın bitiminde okunan aşirden sonra "Subhane rabbike rabbil izzeti amma yesifun; veselamun alel murselin; vel hamdülil lahi rabbil alemin" (Saffat suresi, 180-181-182. ayetler) okunmakta, sonra "EL FATİHA" denilmektedir.
Bazı âlimler şöyle bir mütâlaada bulunmuştur: "Allah Teâlâ, dua edeni hiçbir zaman boş çevirmeyip, kendisi için kalkan ele bir rahmet ulaştırdığına göre, ondaki rahmetin en şerefli ve tekrime en elyak organ olan yüze sirâyet ettirilmesi münâsiptir."
Bizlere her konuda en güzel örnek olan Efendimiz, duadaki edep ve inceliklerle ilgili dikkat edilmesi gereken hususları da açıklamıştır: Dua ederken Allah Teâlâ'ya hamd ü senâ, Efendimiz'e de salat ü selam ile başlamak gerekir.
1. Duaya Eûzü Besmele, Allah'a Hamd ve Peygambere Salât İle Başlanmalı Dua öncesinde Müslüman, rûhen ve bedenen duaya hazır hâle gelmeli, mümkünse abdest alıp kıbleye dönülmelidir. (İbn Mâce, Dua, 13) Her hayırlı işte olduğu gibi duaya da eûzü ve besmele çekerek iki rekat namaz kıldıktan sonra başlanmalıdır.
Cevap: Gece veya gündüz mezarlıktan geçerken Fatiha Suresi okunmaz! Mezarlığa giden kişide, Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in dediği gibi selam verir.
Namazda her rekâtta Fatiha okuyor, yapılan her duayı “el-Fatiha” diye bitiriyoruz. Ölmüşlerin ruhlarına Fatiha gönderiyor, mezar taşlarına “Ruhuna el-Fatiha” ifadesini yazıyoruz.
Her gün 100 defa fatiha okuyanın duaları kabul olur.Malı-Mülkü artar. Fatiha suresi her derde devadır. Tüm istekleriniz için bu sureyi okuyabilirsiniz. Hasta olan bir bardak suya 40 Fatiha okuyup da içerse şifa bulur.
Resûlullah (s.a.v) Efendimiz başta olmak üzere, Sahabe-i Kiram ve Sadat-ı Kirama hediye eder. Fatihaları hediye usulü şöyledir: Okunan her bir Fatiha önce Hz. Resûlullah (s.a.v) Efendimizin, onun Ehl-i Beytinin ve ashabının ruhlarına hediye edilir.
Cenaze evinde kimse gülmez, televizyon, radyo açılmaz, banyo yapılmaz, çamaşır yıkanmaz, yemek pişirilmez.
Namazdayken Fatiha Süresinden önce iki tane dua okuyabiliriz. 1. Subhaneke duası : Sübhânekellâhümme ve bi hamdik ve tebârekesmük ve teâlâ ceddük ve lâ ilâhe ğayrük.
Her gün Sabah namazının farzı ile sünneti arasında 41 defa Fatiha okuyan kişi; makam ve mevki sahibi olur. Fakirlik görmez, hastaysa şifa, zayıfsa kuvvet bulur.
Önce Euzu besmele çekerek üç defa İhlas Sûresi okunur ardından bir defa Fatiha Suresi okunur.
Sâmit şöyle demiştir; “Hz. Peygamber şöyle dedi: “Namazda Fatiha sûresini okumayan kimsenin namazı geçerli değildir.” (Buhârî, 1422: I, 151). Hanefî fakihlere göre, namazda Fatiha sûresinin okunması farz değil vaciptir.
Öyle ki Peygamber Efendimiz (SAV), "Allah (c.c.), aksırmayı sever fakat esnemeyi sevmez. Bir kimse aksırıp "Elhamdülillâh" derse, bunu işiten Müslümanların, "Yerhamükellah " diye karşılık vermesi gerekir. Esneme ise, şeytandandır. Bunun için, esneme ihtiyacı duyan kişi mümkün olduğu kadar buna mani olsun.
Hadis-i şerifte; (Duanın kabul olması için, iki şey lazımdır: Birincisi, duayı ihlas ile yapmalıdır. İkincisi, yediği ve giydiği helalden olmalıdır. Müminin odasında, haramdan bir iplik varsa, bu odada yaptığı duası, hiç kabul olmaz) buyuruldu.
Rabbenâ âtinâ duası okunurken bazı kimseler ellerini ters çeviriyorlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri