Rondela, cıvata bağlantılarında, cıvata başının, bağlandığı yüzey üzerinde tahribat yapmasını, temas yüzeyini genişleterek engellemeye yarayan parça. Cıvatanın kolay gevşemesini, sürtünmeyle engeller. Diğer bir adı da pul olarak geçer.
Özellikle Traktör ve tüm tarım makineleri imalatında, gövde aksamlarının bağlantılarında kullanılan düz rondela ve yaylı rondelaların titreşim ve soğurma özellikleri ön plandadır. Sadece Tarım Makineleri Sektöründe değil diğer tüm motorlu taşıt sektörlerinde de yaylı rondelalar geniş kullanım alanı bulmaktadır.
Bu pul halka şeklindedir ve yay çeliğinden üretilmektedir. Yay gerilimi nedeniyle uçları hafifçe yukarı ve aşağı kaldırılır. B tipi yaylı rondela çeşitleri, somun veya cıvatanın üstüne ya da altında konumlanarak her iki uç birbirine bakana kadar sıkılarak kullanılmaktadır.
Rondela, sıkıştırılacak parçayla somun-cıvata arasına konulan, bağlantının kendiliğinden gevşemesini, sıkılan parçanın yüzeyinin deforme olmasını engellemek için tırtıklı rondela pul çeşidi kullanılmaktadır.
İlgili 33 soru bulundu
Rondela, bir cıvata veya somunun altına yerleştirilerek yüzey üzerindeki yükü dağıtmak veya birleşimi desteklemek için kullanılmaktadır. Rondelalar, genellikle iki ana tipte gelir: düz rondela ve yaylı rondela. Düz rondelalar, yüzeye baskı uygulayarak birleşimin sıkılığını artırmak ve yükü yaymak için kullanılmaktadır.
Öncelikle imalat sırasında hammadde tabaka halinde kesilmektedir. Sonrasında belirli ölçülerde hazırlanmış olan kalıplar oranlarına göre yüksek tonajlı eksantrik presler ile basım işlemi tamamlanır. Devamında kontrol yapılarak eleme, vibrasyon testi, parlatma ve paketleme aşamalarıyla imalat tamamlanmaktadır.
Rondela, cıvata bağlantılarında, cıvata başının, bağlandığı yüzey üzerinde tahribat yapmasını, temas yüzeyini genişleterek engellemeye yarayan parça. Cıvatanın kolay gevşemesini, sürtünmeyle engeller.
Rondela Pullar aynı zamanda çeşitli malzeme türleri olan yumuşak çelik, pirinç, bakır, alüminyum ve kurşun olarak üretilebilmektedir. Birden fazla malzeme türü ile üretilmesindeki sebep ise makine parçasından daha yumuşak olması gerektiğindendir.
Rondela; makine parçalarının, somun, civata vb vidalı elemanların birbirine bağlanmaları esnasında, oturma yerindeki yüzeylerin zedelenmesini önleyen ve bağlantının kısmende olsa kendiliğinden gevşemesine engel olan, ortası delik metal makine elemanıdır.
Düz rondela civataların takıldığı yüzey üzerinde hasar oluşmaması için kullanılan bir araçtır. Bu alanın genişlemesine yardımcı olarak deforme olmasını engeller. Ayrıca civata sökülmek istendiği zaman düz rondela sayesinde rahat ve kolay bir şekilde sökülmesi sağlanır. Rondela ismi aynı zamanda pul olarak da anılır.
Kilitleme Rondelası: Kilitleme rondelaları, birleşim noktasındaki gevşemeyi önlemek için tasarlanmıştır. Genellikle dişli veya pürüzlü bir yüzeye sahiptir ve somunların veya cıvataların dönmesini ve gevşemesini engeller. Kilitleme rondelaları, genellikle dışarıya doğru çıkıntılı veya dişli yapılıdır.
Yaylı rondelalar ile birlikte kuvvetin eşit eşit olarak dağıtılması ve civata ile diş arasındaki sürtünme kuvvetinden doğacak aşınmaları minimize etmek için kullanılır ve etkili şekilde engeller. Yaylı Rondela, civata ve malzeme arasına girerek somunun frenlemesini sağlamaktadır.
Vida, cıvata benzeri bağlantı elemanlarının içinden geçirilip baş kısmının temas yüzeyini genişletip, bu sayede hasarı engelleyen, ortası delik metal halkalara vida pulu denir. Diğer ismi rondela olarak geçer. Cıvatanın rahat bir şekilde gevşemesini sağlar.
Pvc Rondela; pvc membran, geomembran ürünlerinin uygulaması sırasında özellikle tünel yalıtım uygulamalarında keçe montajı yapılırken tamamlayıcı/yardımcı ürün olarak kullanılır. – Keçe ile membran arasına sabitlenen yüksek yapışma kapasitesine sahip PVC Rondela.
Vida pulu, civata bağlantılarında, civata başının bağlandığı yüzey üzerinde tahribat yapmasını, temas yüzeyini genişleterek engellemeye yarayan parçadır. Civatanın kolay gevşemesini, sürtünmeyle engeller. Diğer bir adı da rondela olarak geçer.
Posta pulu, posta gönderilerinde posta ücretinin ödendiğini göstermek amacı ile kullanılan bir tarafı yapışkanlı, diğer tarafı çoğunlukla resimli ve yazılı kâğıt etiket. Posta pulları geçmişte gönderinin posta ücretini ödemenin en çok kullanılan şekliydi.
Sac kullanılarak tasarlanan pul makine parçalarının somun, cıvata ve benzeri vidalı bağlantı elemanlarıyla birbirine bağlanmaları sırasında kullanılır. Pulun görevi bağlantı elemanlarının oturma yerindeki yüzeylerin zedelenmesine engel olmak ve bağlantının bazı yönlerinin kendiliğinden gevşemesini önlemektir.
- Yaylı trapez somunları esas olarak, boşluğu yok etme,sessizlik ve titreşim önleyici işlevlerin ortadan kaldırılmasıyla birlikte yüksek iletim hassas iletim ekipmanları için kullanılır.
Pul, posta gönderilerinin ve posta ücretinin ödendiğini göstermek amacı ile kullanılan ön yüzünde çeşitli resim, şekil veya motiflerin basılı olduğu, arka yüzü yapışkanlı, genellikle kare ve dikdörtgen şeklinde olan ayrıca üçgen, daire ve altıgen şeklinde de hazırlanabilen değerli kâğıt etiketlerdir (Frewer, 2002:2; ...
Dayanma yüzeyindeki sürtünme, somun veya vidanın çözülmesini önler. Darbe ve sarsıntılar cıvataların ve somunların çözülmesine sebebiyet verdiğinden emniyet saclarına ihtiyaç duyulur ve kullanılır.
Pul ve Somun Nedir? Pul, bir civatanın veya somunun altına yerleştirilen ve basınç dağılımını sağlamak için kullanılır. Düz veya şekilli metal parçadır. Somun ise, bir cıvatanın ucuna sıkıştırılarak bağlantıyı sabitleyen dişli bir parçadır.
Fiberli somun ürününün kullanımı oldukça pratiktir. İki parçalı yapıya sahip olan bağlantı elemanına cıvata sıkılır ve cıvatanın yiv kısmına fiberli somun anahtar ile sıkılır. Sıkıldıktan sonra cıvatanın üzerine plastik kısmı geçeceği için fiberli somun işlevini görmeye başlayacaktır.
Cıvata, genellikle metal ve ahşap parçaları birbirine bağlamak için kullanılan; birbirine bağlanacak parçaların üzerinde cıvata büyüklüğünde delik açılarak kullanılan iri başlı ekipmanlara verilen isimdir. Cıvatalar, tek başlarına kullanılmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri