El freni çekili uzun süre yol yapılırsa araçta yangın çıkabilir. El freninin ömrü kısalır. Lastikler aşınarak yıpranır. Yakıt tüketimi artar.
El freninizin ömrü kısalacaktır. Balatanın ömrü kısalır. Araçlar bu şekilde çalıştığında daha çok yakıt harcayacaktır. Aracınızın lastikleri aşınır ve bu sebeple de ömrü azalır.
El frenini indirmeyi unuttuğunuzda aracınızın yol almasında sıkıntı yaşarsınız ve balatalardan koku gelmeye başlar. Bu koku aşınmayla birlikte dumana dönüşürken aracın yanma ihtimalini devreye sokabilir.
araçların kullanma kılavuzuna bakıldığnda, aracın aylık periodlarla el freni çekik olarak 100m kadar kullanılması önerilmektedir. yeni nesil otomobillerde ise 10m'lik hareket sonrası sesli uyarı da gelmekte *.
şanzımana bir zararı yoktur.
İlgili 16 soru bulundu
Freni patlayan araba durmak için gerekli etkilere tepki vermekte zorlanıyorsa el freni yöntemi gerekli yavaşlamayı sağlayabilir. Dikkat etmemiz gereken nokta el freni sonuna kadar çekmeyeceğimiz olmalıdır. Sonuna kadar çekmemiz tekerleklerin kitlenmesine ve sonrasında kaymasına neden olur.
Toprakta el freni çekmek ekstra olarak lastiklere daha fazla zarar verir. Bir anda lastikler yarılabilir, parçalanabilir, yanaktan kesilebilir ya da dişlerde kopukluk olabilir.
El freni teli değişimi ne kadar sorusuna verilecek net bir yanıt bulunamamaktadır. Ancak ortalama 50-150 TL arasında bir fiyata aracınızın el freni teli değişim işleminizi gerçekleştirmeniz mümkün olacaktır.
– El freni çekilir. Önce debriyaj sonra fren bırakılır. ( Önce freni bırakmak aracın güvencesi sadece el freni teline kalmıştır.)
Arabayı park ettikten sonra el frenini çekip, vitesi boşa almak gerekir. Ayağınızı da frenden çektikten sonra araba sadece el freni ile duruyorsa o anda uygun vitese takmanız gerekmekte.Otomatik vitesli araçlarda da aynı işlem uygulanmalı. Park edildikten sonra vites N konumuna getirilmeli ve el freni çekilmeli.
El freniniz az tutuyor ya da hiç tutmuyor, normal yolda tutuyor ama eğimli bir yerde tutmuyor, el frenini çektikten sonra araç kolaylıkla hareket ediyor ise, el ferni sisteminde bir sorun vardır demektir.
Marş çevriminin ardından sağ ayak ile frene basarak vites D konumuna getirilmelidir. Daha sonrasında el freni indirilmeli ve yine sağ ayak ile gaz pedalına hafifçe basılmalıdır.
Çekerken üzerindeki düğmesine basmadan sesini duyarak çekilmesi gerekir. Ama indirirken üzerindeki düğmeye mutlaka basılıp el freninin indirilmesi gereklidir. Eğer bu düğmeye basılmaz ise fren üzerindeki çelik tele bir süre sonra hasar verebilir.
Düz vites araçlarda; vites birde veya geri viteste takılı el freni çekili bırakmaktır. Otomatik vitesli araçlarda; vites p seçeneğinde ve el freni çekili bırakmaktır. Düz yerde takmanın bir manası yok ama eğimde el frenine bir şey olması ihtimaline karşı takılmalıdır. Ayrıca el freni çekiliyken şanzımana yük binmez.
El freni, araç park edildiğinde ve durdurulduğunda mutlaka çekilmelidir.
Debriyaja basıldıktan ve vites boşa alındıktan sonra aracın kontağı çevrilmelidir. Daha sonra aynı anda frene basılmalıdır. Ayağın frene basılmasının ardından el freni indirilmeli ve vitesi geri ise R, ileri ise 1'e alıp yavaş bir şekilde debriyaj ve gaz ilişkisi kurulmalıdır.
Debriyaja basmadan vites değiştirmek motora zarar vermez. Zaten deneyim kazandığınız da birinci vites hariç diğer viteslerde debriyaja hafifçe dokunursunuz sonuna kadar Çekmezsiniz.
Debriyaj araçlarda vites değiştirme imkânı sunar. Çünkü debriyaj vites kutusu ile motor arasındaki bağlantıyı keser. Aracı ilk hareket ettirdiğinde debriyajı kullanırsın. Debriyajdan ayağını yavaşça çekerken hafifçe gaza basman rahat bir şekilde aracını hareket ettirmeni sağlar.
Debriyaj, motorla vites kutusu arasındaki irtibatı keserek vites değiştirme olanağı sağlayan güç aktarma organlarından biridir. Ayrıca aracın kalkışı ve vitesteyken basılınca durmasını sağlar. Araç kalkarken debriyajdan yavaşça ayak çekilerek belli bir devirde araç kalkmalıdır.
Frenden ses gelmesi durumunun en temel sebebi, balatalardan ses gelmesidir. Balatalar bittiğinde, aracınızın frenlerinden ıslığa benzer bir ses gelecektir. Sertleşen balatalar, diske baskı uyguladığı için bir ses çıkacaktır. Bu balataların tekrar kullanılabileceğini söyleyebiliriz.
Fren ve Göz Muayenesi
Aracın şasi bilgilerinde ABS sistemi yazdığı halde çalışmıyorsa, El freninin tutmaması, Fren disklerinde veya balatalarda çatlak varsa ya da aşınma sınırlarına ulaştılarsa bu durumlar ağır kusurlular içerisinde yer alırlar.
El fren teli koparsa ne olur? El freni telinin kopması durumunda aracınız sabit kalamayacaktır. Aynı zamanda kullanımında eski sert sistem mekanizması yerine daha yumuşak bir sistem mekanizması olduğu kullanımda hissedilecektir. Böyle bir durumda aracınızı kullanmamanız gerekmektedir.
Kışın özellikle 0 C derecenin altındaki soğuklarda el freni teli dolup kendini salmayabilir. Balata diske veya kampanaya yapışıp bırakmayabilir. Düz bir yerdeyse sorun yok viteste araç durur. Eğim varsa da taş veya takozla aracı emniyete alabilirsiniz.
Karayollarında herhangi bir zorunluluk olmaksızın halk arasında "spin" ya da "drift" denilen, el freni çekmek suretiyle aracı kendi etrafında döndüren sürücüler, 5 bin 10 lira idari cezaya çarptırılacak.
El frenini en tepe noktaya kadar çekmemeye çalışın. Kilitlendiği zaman indirirken dişlileri ve teli zorluyor. El frenini indirirken de her zaman öncelikle düğmeye basmadan yarım tık el frenini yukarı kaldırıp, boşluğunu alıp düğmeye basıp öyle indirmek daha makbuldür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri