Ulukışla, Niğde iline bağlı bir ilçedir. Ulukışla, yüzölçümü itibarıyla Niğde'nin en büyük, ilçe merkezi ve toplam nüfus açısından ise Niğde'nin Bor'dan sonra ikinci büyük ilçesidir.
İlçe Merkezi Orta Torosların parçalarından Medetsiz ve Bolkar Dağları arasındaki geniş bölümün ağzında, iç Anadolu Bölgesi, Orta Kızılırmak bölümünde yer alır. Yüz ölçümü 1502 km2, deniz seviyesinde yüksekliği 1427 m dir. İlçe 34-30-16 Doğu Boylamı, 36-58.5 kuzey Enlemi arasında bulunmaktadır.
Bugün Ulukışla Niğde'ye bağlı bir ilçedir.
topraklarını doğuda Adana ilinin Pozantı, güneyde Mersin ilinin Tarsus, batıda Konya ilinin Ereğli, Kuzeyde Niğde ilinin Bor ve Çamardı ilçeleri çevirir. Çevre dağlarının ormansız oluşu nedeniyle karların erimesi ve bahar yağmurlarına bağlı olarak taşkın olayları görülür.
Ulukışla'nın Bitki Örtüsü
Özellikle ilçe merkezi ve kuzey kesimlerinde görülen bozkır örtüsü içinde tek yıllık otlar, san ot, keven, tespih çalısı, sumak, kadıntuzluğu, kekik, yavşan otu, gelincik, böğürtlen, eğrelti otu, funda ve dikenler dikkat çekmektedir.
İlgili 24 soru bulundu
Ulukışla Niğde'de yer almaktadır. Ulukışla'da ne yenir? İç Anadolu bölgesinin eşsiz lezzetlerini sunan Ulukışla'da Niğde tava, söğürme, ayva boranası ve mangır çorbasını tadabilirsiniz.
Niğde ili Anadolu'nun buğday ambarı sayılan 10 il arasında yer alır. Türkiye'de en çok elma bu ilde yetişir.
Ankara - Ulukışla arası toplam 344 kilometre.
Şekerpınarı ve Akköprü Adana-Niğde il sınırında, Adana-Ankara karayolu üzerinde yer almaktadır. Pozantı İlçe merkezine uzaklığı 6 km, Adana şehir merkezine uzaklığı ise 106 km'dir.
Ecemiş Suyu, Ulu Irmak önemli akarsulardır. Niğde ilinin Merkez ilçe, Altunhisar, Bor, Çamardı, Çiftlik ve Ulukışla olmak üzere 6 ilçesi mevcuttur.
Bu tarihten sonra Niğde, Osmanlıların yıkılışına kadar Karaman eyaletine bağlı bir Osmanlı sancak şehri olarak varlığını sürdürmüştür. II. Mahmud döneminde 1831 tarihinde, Osmanlı ülkesinde ilk kez nüfus sayımı yapılmış, Niğde merkezinde 1.661 hanenin bulunduğu belirlenmiştir.
Coğrafi konumu itibariyle İç Anadolu'nun güneyinde yer alan Bor'un yüzölçümü 1.432 km²'dir. Kuzeydoğusunda Niğde, doğuda Çamardı, batıda Ereğli ve Karapınar, güneyde Ulukışla, kuzeyde ise Aksaray ve Altunhisar ile çevrilidir. Kuzeybatısında Hasan Dağı, Okçu Dağları; doğusunda Aladağlar ve Demirkazık Tepesi yükselir.
Niğde'ye bağlı 6 ilçe, bu ilçelere bağlı 23 belde ve 132 köy bulunmaktadır.
Ulukışla - Karaman arası toplam 193 kilometre. İki konum arasındaki otobüs yolculuğu 3 saat sürüyor.
Konya - Niğde arası en uygun fiyatlı otobüs biletini bulun
İki şehir arasındaki mesafe 253 km km'dir ve seyahat etmek yaklaşık 3 saat 45 dakika saat kadar sürer.
İlçe merkezi Orta Toroslar'ın parçalarından Medetsiz ve Bolkar Dağları arasındaki geniş bölümün ağzında, Akdeniz Bölgesi ile İç Anadolu Bölgesinin kesiştiği yerdedir. Yüzölçümü 1502 km², deniz seviyesinden yüksekliği 1427 metredir. İlçe 34°30"16' Doğu boylamı, 36°58"5' Kuzey enlemi arasında bulunmaktadır.
Niğde - Ankara arası yaklaşık olarak 316 km'dir. Kamil Koç ile Niğde - Ankara seyahatiniz tahmini olarak en az 2 saat 30 dakika saat sürer.
Ankara - Niğde arası otobüs yolculuğu ortalama olarak 3 saat 36 dakika sürmektedir.
Ankara-Niğde Otoyolu; 275 km ana gövde, 55 km bağlantı yolu olmak üzere toplam 330 km uzunluğundadır.
Oldukça kalabalık bir malzeme listesine sahip olan tatlılardan olan kaymak tatlısı, Niğde'nin en özel lezzetlerinden. Hamurundan şerbetine dek her şeyinin el emeği göz nuru olduğu bu tatlı, iç harcında bulunan pirinç, süt, şeker ve yumurta ile de merak uyandırıyor. Yolunuz Niğde'ye düşerse, denemeden dönmeyin deriz.
Alışveriş / Ne Alınır
Organik bal ve pekmezlerin yanı sıra, Niğde gazozu, misket elması, kiraz ve tahinli ekmek gibi yöresel lezzetleri ile de ünlü şehirde bu yöresel ürünler en çok satılan hediyelik eşyalar arasında.
Niğde ilinde tarım yapılan alanların % 47,01'inde sulu tarım yapılmaktadır. 2022 Yılı TÜİK verilerine göre Niğde üretim miktarı bakımından ülkemizde; Kuru fasulyede 58 bin ton ile birinci, (Türkiye'nin % 21'i) Patateste 679 bin ton ile birinci, (Türkiye'nin % 13'ü)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri