Çamaşır makinesinde durulama bölümüne amonyak ve sirke karışımı ekleyerek havlularınızı temiz, yumuşak ve kokusuz hale getirebilirsiniz. Amonyak temizlik için kullanılır ve çamaşır deterjanının kumaşın lifleri arasında kalmasını önler. Beyaz sirke de havluları dezenfekte eder ve yumuşak, ferah kokulu hale getirir.
Sarı lekeleri temizlemek için karbonat da kullanabilirsiniz.
Çeyrek bardak karbonatı sıcak suya batırılmış havluların üzerine serpin. 1 saat kadar beklettikten sonra çamaşır makinesinde soğuk suyla yıkayın. Sararmaların azaldığını belki de yok olduğunu görebilirsiniz.
Düşük sıcaklıkta temizlenen havlular zarar görmez. Bundan dolayı 30 ya da 40 derecede, hassas program seçmeniz önerilir. Bol su ile temizlenenler deformasyona uğramaz ve uzun süre kullanılabilir. Yüksek sıcaklıkta yıkanan havlular ise çabuk sertleşir ve yapısı bozulur.
- Eğer havlularınız çok kirliyse, makineye atmadan önce sıcak su ve beyaz sabun ile elinizde biraz çitileyin daha sonra makinede yıkayın. - Beyaz ve işlemesiz havluları 90-95 derecede, renkli ve işlemesiz havluları da 50-60 derecede yıkayın. - Yıkama işlemi bitince havlularınızı bekletmeden asın.
Peki, bornoz ve havlu yıkanma sıklığı ne olmalı? Bornoz ve vücut havlularını 3-4 kullanımdan sonra, el ve yüz havlularını ise mümkünse her gün ya da 2 günde bir yıkamalısınız. Eğer söz konusu mutfak havluları ise onları da haftada 2 kez yıkayabilirsiniz.
İlgili 18 soru bulundu
Talimatlar. Beyazlatmak istediğiniz her havlu için çamaşır makinesinin ana yıkama bölümüne yarım bardak beyaz sirke ve çeyrek bardak çamaşır deterjanı ekleyin. Soğuk yıkama devrini seçin ve makineyi çalıştırın. Yıkama bittikten sonra havluları açık havada kurutun.
Yani derece farketmeksizin yüksek sıcak su ayarında yıkanabilir. Sıcak su daha iyi temizlik için beyaz ve renkli havluların temizlenmesine yarımcı olur. Koyu renkli havlular ılık su ayarında yıkanmalıdır. Böylece koyu renkli havluların rengi korunmuş olur.
Çamaşır makinelerinde kullanılan şebeke suyu havluların sertleşmesine neden olur. Yıkama programını başlatmadan önce bir miktar sirke ekleyebilir ve şebeke suyunun olumsuz etkisini en aza indirgeyerek daha yumuşak havlulara sahip olabilirsiniz.
Banyo havlusunu cilde sürtmek, mikrop bulaşma riskini arttırıyor. Bu riske karşı alınması gereken önlem ise havluları sık sık yıkamaktır. New York Tıp Okulu'ndan Mikrobiyolog ve Patolog Philip Tierno, bir havlunun üç defadan fazla kullanılmaması gerektiğini söyledi.
Marketlerde satılan çamaşır yumuşatıcısı havlu ve bornozlarınızını daha yumuşak olmasını sağlayacaktır. Beyaz sirke suyun ph değerini dengede tutarken havlularınızı daha yumuşak ve daha hijyenik olmasını sağlayacaktır. Yüksek ısıda ve bol buharla havlu ütülemek bornoz ve havlularınızın yumuşamasını sağlayacaktır.
Islak havlu kokusu, özellikle havluyu bir iki kez kullanımda ortaya çıkan nem nedeniyle bakteri ve virüslerin üremesi sebebiyle oluşuyor. Üstelik bakteri üremeye başlamış bir havluyu kullanmaya devam etmek, sağlığınız için de bazı zararlar ortaya çıkarıyor.
Ölü deri parçaları,kir tabakaları silinen nesneye geçer. çünkü elimizi yıkadığımızda bakterilerin ve kirlerin bir kısmı çıkmıyor sudan dolayı kirler yumuşuyor,havluda beyaz olduğu için elimizi sildiğimiz zaman kirlerin kalanı havluya geçiyor ve zamanla kirleniyor.
Bakır işlerinde çalışan işçilerde bakır partikülleri ter ile birleştiğinde mavi pseudokromhidrozise neden olabilmektedir.
Bunun temel nedeni ise sandıkların uzun bir süre havasız kalmasıdır. Bu doğrultuda kumaş ya da dantele bağlı olarak farklı malzemeler sandık lekesinden kurtulmak adına kullanılabilir.
Lekeli eşyayı ılık suyla akıtın. Ardından az miktarda kalan lekenin üzerine birkaç yemek kaşığı karbonat serpin. Karbonatın üzerine ise bir miktar beyaz sirke damladın. Yarım saat lekeli bölgede kalan karbonatlı-sirkeli karışımı ılık suyla akıtın.
Karbonat, oksijenli su ve tuzkarışımını beyaz kıyafetinizde oluşan sarı lekelerin üzerine sürün. Kıyafetinizi bu şeklide yarım saat bekletin. Daha sonra beyazlarınızı çamaşır makinenizin içine atın. Makineden çıkardığınızda lekenin kaybolduğunu göreceksiniz.
Banyo ve mutfakların olmazsa olmazı havlular, şık desenleri ve yumuşacık dokuları ile kullanışlı ve dekoratif tekstil ürünlerini oluşturur. Ancak bu ürünlerin de bir ömrü vardır ve hijyen açısından 3-4 yılda bir tüm havluların değiştirilmesi önerilir.
Havlunun etiketinde %100 pamuklu ürün olması doğru adreste olduğunuzu gösterir. Pamuklu havlularda bulunan pamuk lifleri hem ağırlığının 25 katı suyu bünyesinde tutar ve suyu mükemmel düzeyde çeker.
El yüz havlusu alırken öncelikle malzemesine dikkat edilmelidir. El yüz havluları genellikle pamuk, bambu ya da mikrofiber gibi malzemelerden yapılır. Pamuk, yumuşak olduğu için en sık tercih edilen malzemedir. Bambu ise yüksek su emiciliği ve antibakteriyel özellikleri nedeniyle tercih edilebilir.
"Deterjanınızla birlikte çamaşır makinenize yarım bardak karbonat ekleyin, ardından havlularınızı tipik bir yıkama programından geçirin. Karbonat, herhangi bir birikmeyi gidermeye ve kokuları ortadan kaldırmaya yardımcı olacaktır."
Ev içi rutinde büyük yer kaplayan havlular, konforun ve hijyenin bir simgesi gibidir. Çok kullanıldığı için sık yıkanan ve bu yüzden kısa sürede yumuşaklığını kaybeden havlular bir süre sonra taş gibi sertleşmeye başlar.
Çamaşır sodası da karbonat gibi sudaki ağır metalleri çöktürerek suyu yumuşatır.
ÇARŞAF VE HAVLULARI NEDEN BİRLİKTE YIKAMAMALIYIZ? Çarşaf ve havlular birlikte yıkandığında, farklı ağırlıklara sahip oldukları için kurutma aşamasında sorun olacaktır. Çarşaflar daha hafif oldukları için havlulardan önce kuruyacak ve havlular kuruyana kadar aşırı kuruma göstererek zamanla yıpranmaya başlayacaktır.
Havlu Kaç Derecede Yıkanır? Havluları yıkamak için en doğru sıcaklık derecesi 60'tır. Çok kirli olduğunu düşünüyorsanız sadece havlularınızı 90 derece sıcaklıkta da yıkayabilirsiniz.
Beyaz kıyafetler (atlet, iç çamaşırı vb.) genellikle 60-90 derece arasında yıkanır. Bu sıcaklık, beyaz kıyafetlerin daha temiz ve daha beyaz görünmesini sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri