Ancak bazı araştırmacılara göre Börteçin, söz konusu demirden dağı eritip delen demircinin değil, Türklere Ergenekon'dan çıkmaları için yol gösteren dişi kurdu (Asena) takip eden komutanın adıdır. Bazı diğer kaynaklara göre ise Ergenekon'dan çıkarken Türkler'in takip ettiği dişi kurtun adıdır.
[2] Börteçine (Kız adı olarak kullanılmaktadır.) Cengiz Han'ın eşi Börte Ujin den gelmektedir. Dişi kurt manasına gelmektedir.
Tarihi eserlerde Ergenekon Destanı
Ergenekon'dan çıktıkları zaman yol göstericilerinin Börteçine olduğu düşünülmektedir.
Börte bir Moğol kızı.
türk destanlarındaki mavi kurdun adıdır. bir kız ismi olarak da kullanıldığını bildiğim kurt adı. bir kız adı olarak da tüketenler mevcut. göktürk destanları'ndan ergenekon destanı'nda, halkı ergenekondan çıkaran komutan * * ın adı. kelime anlamı kurt olduğu için kurtla özdeşleştirilmiş.
İlgili 28 soru bulundu
BÖRÜ=KURT. Oğuz boylarından başka eski ve yeni bütün Türk lehçelerinde herkesin bildiği bu yırtıcı yaratığın adı börü ~ böri olduğu halde Oğuzlar neden buna kurt demişlerdir? Halbuki Oğuzların da bu hayvana börü dahi dediklerini Oğuz özel adların- dan, meselâ Alp Arslanın oğlu Börübars gibi adlardan anlamak mümkündür.
Destandaki mavi kurdun adı olan Börteçine, ülkemizde kız çocuklarına verilen isimlerden biridir.
Ergenekon Destanı, Göktürklere ait olan en önemli destanların başında gelir. Göktürklerin türeyişi anlatan bu destanının ise, kısaca özeti ise şu şekildedir. Savaşta yenilen Türkler Ergenekon adı verilen bir bölgeye yerleşerek burada 400 yıl boyunca yaşar.
Cengiz Han'ın birçok eşi ve bu eşlerinden dünyaya gelen çocukları vardır. İlk eşi Börte Üçin'den dört erkek, beş kızı olmuştur. Cengiz Han'ın Börte Üçin'den doğan kızlarının en büyüğü Koçin Begi adı ile bilinmektedir.
ERGENEKON DESTANI KİME, HANGİ DEVLETE AİTTİR? Ergenekon Destanı, Göktürkler'e ait bir Türk destanıdır. İslamiyet'in kabulünden önce olan bir Türk destanı olan Ergenekon Destanı, Göktürkler'in yeniden doğuşunu konu almaktadır.
Reşideddin Fazlullah bin Ebu'l Hayr bin Ali'nin(1245-1318) tespit ettiği Ergenekon Destanı, onun cihan tarihi olarak tasarladığı Camiü't-Tevarih adlı eserinde yer almaktadır. Reşideddin, bu eserini Türk ve Moğol geleneklerinden yararlanarak kaleme almış ve 1312'de bitirerek Olcayto Han'a sunmuştur.
Yüklü bir deve geçecek kadar yer açılınca, yeniden güçlenmiş olarak eski yurtlarına dönen Türkler atalarının intikamını alırlar. Türkler arasındaki yaygın inanışa göre Nevruz, Türklerin Ergenekon'dan çıktıkları, özgürlüklerini ve bağımsızlıklarını kazandıkları gündür.
Börteçin isminin anlamı TDK'da yer alan bilgilere göre şu şekilde: Eski tarihçilere göre Türkleri Ergenekondan kurtaran demircinin adı.
Börteçine: Erkek kurt demektir. Erkeklere verilen isim. Ergenekon destanında Türklere yurtları Ergenekon'dan çıkması için yol gösteren erkek kurdun (bozkurt) adı.
Göktürk Kağanlığının Eski hükümdarlarının mensubu olduğu Aşina, Zena, Asen veya Şunnu adı verilen sülale, efsaneye göre bu dişi kurttan türediği inanılır. Aslı Açina kelimesinden gelmektedir.
Kubilay (Moğolca, Moğol Kiril alfabesi: Хубулай « Servet »), Cengiz Han'ın Çelme, Jebe, Subutay ile birlikte "Dört Vahşi Köpeğinden" biri olan bir Moğol generali idi.
Orijinal Soru: Cengiz Han türk mü moğol mu? Türk değil Moğoldur. Timuçin (Cengiz Han) 21 Ocak 1155 yılında Doğu Sibirya topraklarından geçen Onon nehrinin sağ kıyısında yer alan Deli-ün Boldok'ta doğdu. Babası Moğollar'ın reisi Yesügay Bahadır, annesi Houlen Ece'dir.
Camuka ((Moğolca: Жамуха) veya Gür Han ö. 1206), asker, politikacı ve Moğol Cacirat kabilesinin şefi, sonraları Cengiz Han olarak anılacak olan Temuçin'in kan kardeşi (anda) ve rakibidir.
Ergenekon Destanının Özeti
Moğol ilinde Oğuz Kağan soyundan İl Han'ın hükümranlığı sırasında Tatar Türklerinin hükümdarı Sevinç Han Moğol ülkesine savaş ilan etti. İl Han'ın idaresindeki orduyu Kırgızlar ve diğer boylardan da yardım alarak bozguna uğrattı. İl Han'ın ülkesindeki tüm insanları öldürdüler.
Ergenekon Destanı, Türk mitolojisinin önemli bir parçasıdır ve Türk kültüründe bugün bile hatırlanır ve kutlanır.Ergenekon Destanı'nın bazı önemli yönleri: Direniş ve yeniden doğuş: Ergenekon Destanı, Türk milletinin zorlu koşullar altında direniş gösterme ve yeniden doğuşunu simgeler.
Ayrıca, Ergenekon Destanı'nın ana motiflerinden biri, Demirci'dir. Destanda demirci, dağda demir madeni bulur ve Türkler bu demir madenini eriterek Bozkurt'un önderliğinde Ergenekon'dan çıkarlar.
Türkçe kökenli isimler arasında yer alan Burçin isminin anlamı geyik ve dişi geyik olarak geçiyor. Türkiye'de sıkça kullanılan isimler arasında yerini almıştır.
- Kardan yapılmış herhangi bir nesne ya da kimse. - Kar gibi tertemiz ve bembeyaz olan kişi. Berfin Ne Demek? Berfin isminde olan kişiler; plancı, titiz ve detaycı bir kişiliğe sahiptir.
Barlas isminin anlamı: Savaşçı, kahraman erkek. B harfi ile başlayan isimler için isim rehberimizi ziyaret edebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri