Arapça al ال “harf-i tarif, definite article” sözcüğünden alıntıdır.
il - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe il “devlet” sözcüğünden evrilmiştir. Daha fazla bilgi için el² maddesine bakınız. Aynı sözcük Türkiye Türkçesi konuşma dilinde el şeklini alırken, idari dilde arkaizm olan il korunmuştur.
İlk kez Eski Uygurcada tanıklanan il- fiilinin hem tarihî hem de yaşayan Türk lehçelerinde işlek bir kullanıma sahip olduğu bilinmektedir. Bununla birlikte il- fiili hem fonetik hem anlam açısından èlt- ve ilen- fiilleriyle benzerlik göstermekte, dolayısıyla bu kelimelerin menşei de bir köke dayanmaktadır.
El, insanın çeşitli nesneleri tutmasını ve kaldırmasını sağlayan uzuvdur. Beş parmaktan oluşan elin iç kısmına avuç ya da aya denir. Bu kelime, uzun yıllardan beri yabancı ve gurbet anlamında kullanılmıştır.
Doğrulanmış Cevap
Eş sesli kelime anlamı olarak; yazılışları ve okunuşları aynı fakat anlamları farklı olan kelimelere denir. El kelimesinin gerçek anlamı: İnsan vücudunda yer alan, kolun, bilekten parmak uçlarına kadar olan, tutmaya ve iş yapmaya yarayan kısma el denir.
İlgili 31 soru bulundu
Bir vali tarafından yönetilen vilayetlere il ya da şehir denir. Bu kelime eskiden ülke ve memleket anlamında da kullanılmaktaydı. Örneğin ''il il gezmek'' deyimi ülke ülke gezmek anlamına gelir.
Üçüncü hali için elin eş anlamlısı ilk anlamında il kelimesidir.
El İngilizcede 'hand' şeklinde yazılmaktadır. El Kelimesinin İngilizcesi Nedir? El kelimesinin İngilizcesi 'hand' dir.
de {edat} an {ed.}
El kelimesinin 3 anlamı vardır.
Bunların birincisi vücudumuzda tutmaya ve iş yapmaya yarayan bir organ olan el , ikinci anlamı ise tanıdıklarımız dışından biri, yakınlar dışında kalan kimse, yabancı anlamında kullanılan el dir, üçüncü anlamı ise kez, defa, sefer anlamında kullanılmaktadır.
İl kelimesinin kökü Orhon yazıtlarındaki “ilig/illig”dir. “Ülkesi, yurdu olan, devletlü = hükümdar” anlamına gelen kelime Mani dini mensuplarınca kağan yerine kullanılır. Kutadgu Bilig'de de “hükümdar” anlamında sık sık geçer. Karahanlılar'da sultanların çoğu bu unvanı da kullanmıştır.
Vilayet kelimesinin yönetim birimi anlamında kullanımı Osmanlılara dayanmaktadır. Vilayet, 19. ve 20. yüzyıllarda, Osmanlı Devleti'ndeki en büyük taşra yönetim birimiydi. Günümüzde, çeşitli ülkelerde farklı adlarla ifade edilen yönetim birimleri, Türkçede vilayet veya il tabiri ile ifade edilir.
ʼĒl (aynı zamanda ' Il, Ugaritikʾil ; Fenike dili ʾil ; İbranice: אֵל -ʾēl ; Süryaniceʾyl ; Arapça ʾīl veyaʾilāh ; Akad ile aynı kökten), "tanrı" veya " ilah " anlamına gelen, birçok büyük antik Yakın Doğu tanrısından herhangi birine atıfta bulunan Kuzeybatı Semitik bir kelimedir.
Devlet anlamında kullanılan "il" kelimesi, memleket, ülke, vatan, devlet düzeni anlamına (Ergin 1970) kullanmıştır. Göktürk ve Uygur çağında "il" kelimesi yine 'devlet' anlamına kullanılırken (Ögel 1988) İslamiyetle birlikte "devlet" kelimesi kullanılmaya başlanmıştır (Niyazi 1996).
Aymak: Uygurcada eskiden il anlamında kullanılırdı.
İl, Türkiye Cumhuriyeti'nin taşra teşkilatlanmasında en büyük mülkî yönetim birimi. Osmanlı Devleti'nde uygulanan vilayet sisteminin Türkiye'de ilkin sistem olarak, 1960'ta da isim olarak güncellenmesi ile bu şekli ve ismi almıştır. İl, merkezî idarenin taşra birimlerinin en büyüğüdür.
ali {sıfat}
erhaben {sıf.} hoch {sıf.}
var {fiil}
es gibt [ör.]
"ilk isim" teriminin İngilizce Türkçe Sözlükte anlamları : 1 sonuç forename i.
esl (english as a second language) kısalt.
"elif" teriminin İngilizce Türkçe Sözlükte anlamları : 3 sonuç the first letter of the arabic alphabet i. aleph i. alif i.
Elin zıt anlamlısı olan sözcükleri detayları ile derledik. El kelimesinin zıt anlamlısı Yakın, Tanıdık, Yerli ve Yaren kelimeleridir. El kelimesinin zıt anlamlısı olarak Yaren, Yerli, Tanıdık ve Yakın kelimelerini kullanmak mümkündür.
EL'İN EŞ SESLİSİ : Bir: Organımız olan el vardır. Elimi sürekli yaralarım. İki: Yabancı anlamına gelir.
Doğrulanmış Cevap
"Al" kelimesi "kırmızı" anlamına gelir ve al kelimesinin zıt anlamlısı olan bir kelime yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri