E-imza almak için yetkili Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcı'lara (ESHS) başvuruda bulunmak gerekir. Gerekli olan Nitelikli Elektronik Sertifikalar için başvurulacak bu hizmet sağlayıcılar, 5070 Sayılı Elektronik İmza Kanunu uyarınca Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'na bildirim yapmış durumda olmalıdır.
e-İmza Başvuru İşlemleri
e-İmza işlemlerinizi gerçekleştirebilmek için size en yakın PTT Müdürlüğümüze https://pttkep.gov.tr/basvuru-merkezleri-2/ adresinden “Merkez”leri filtreleyerek ulaşabilirsiniz.
E-devlet mobil imza almak için e-devlet kapısı e-imza uygulamasını bilgisayarınıza indirmeniz gerekir. Ardından e-devlet şifreniz ile sisteme giriş yaptıktan sonra sitenin sizi yönlendirmesiyle e-imzanızı zahmetsizce alabilirsiniz. E-imza uygulamasını bir kere indirmeniz yeterli olacaktır.
E-devlet üzerinden doğrudan e-imza almak mümkün değildir. Ancak e-imza başvurusunu hızlı ve kolay bir şekilde tamamlayabilmek için online başvuru yöntemini kullanabilirsiniz.
İlgili 15 soru bulundu
e-Devlet Kapısında mobil imza kullanmak için herhangi bir ücret talep edilmez.
Mobil elektronik imza, mobil bir cihaz kullanılarak oluşturulan elektronik imza olarak tanımlanabilir. Mobil elektronik imzanın, elektronik imzadan tek farkı elektronik imza oluşturma aracı olarak mobil bir cihaz içerisine konulan SIM kartın kullanılmasıdır.
İlk adım olarak güvenilir bir e-imza sağlayıcısı seçmektir. Daha sonra online başvuru formunu doldurabilir ve gerekli belgeleri e-imza sağlayıcısına gönderebilirsiniz. TÜRKTRUST ile kolayca e-İmza alarak belgelerinizi elektronik ortamda daha hızlı ve güvenli bir şekilde onaylayabilirsiniz.
T.C. Kimlik Kartına e-İmza yükleme işlemi Nüfusmatikler aracılığıyla yapılmakta olup Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü vatandaşlardan herhangi bir ad altında ücret talep etmemektedir.
Kimliğinizle herhangi bir başvuru merkezimize ulaştığınızda, başvurunuzun tamamlanması sadece 15 dakika gibi kısa bir süre içinde gerçekleştirilir ve size hemen kullanıma hazır bir e-imza teslim edilir. Bu hızlı ve pratik hizmet sayesinde dijital işlemlerinizi güvenli bir şekilde başlatmaya başlayabilirsiniz.
Bireysel elektronik imza başvurunuzu dilerseniz en yakın PTT merkezini ziyaret ederek gerçekleştirebilirsiniz.
e-İmza veya elektronik imza, başka bir elektronik veriye eklenerek, belgenin imzalanmasına ve doğrulanmasına olanak tanıyan bir elektronik veridir. İmzalanan belgelerin bütünlüğünü, doğruluğunu, kimlik doğrulamasını ve dijital belgelerin ıslak imzalı kağıt belgelerle eşdeğer hale gelmesini sağlar.
Başvuru ve Alım: E-imza, isteyen herkes tarafından başvurarak alınabilir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmanız gerekmez. Pasaport, izin belgeleri, çalışma izinleri veya kimlikler gibi Türkiye'de yetkilendirilmiş kurumlar tarafından verilen belgelerle başvurularınızı tamamlayabilirsiniz.
Daha önce cep telefonu numaranızı www.turkiye.gov.tr'ye kaydedip, doğruladıysanız, PTT'ye gitmeden yeni bir şifre oluşturabilirsiniz. Mobil imza veya elektronik imza kullanıcısı iseniz bunlardan biri ile de sisteme giriş yapabilir, dilerseniz şifre oluşturabilirsiniz.
Mobil imza (m-imza), cep telefonu ve GSM SIM kart kullanılarak 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu ve ilgili yasal mevzuata uygun olarak ıslak imza niteliğinde güvenli bir biçimde elektronik imza işlemi yapılmasına imkan sağlayan uygulamadır.
“Elektronik imza nasıl alınır?” olduğu hakkındaki süreç Bir E İmza ile elektronik imza almak istediğinizde oldukça pratik bir şekilde online olarak gerçekleşir. Teslimat noktalarından aynı gün içerisinde gerçekleşmesi mümkün olan e imza teslimatı sadece şirket sahibi kişilere yapılmaktadır.
*Mobil İmza Servisi sadece Mobil İmza Uyumlu SIM Kartlar ile kullanılabilir. Mobil İmza kullanmak isteyen abonelerimiz SIM kartlarını başvuruları sırasında Vodafona Shoplardan temin edebilirler. *Mobil İmza Servisi ile e-devlet, internet bankacılığı ve benzeri dijital ortamlarda işlem yapabilirsiniz.
Bireysel başvurularda başvurduğunuz bayinin Türk Telekom arşiv merkezine uzaklığı ve kargo teslim süresine bağlı olarak bir hafta içerisinde mobil imza aktivasyonuz gerçekleştirilecektir.
Üretilen sertifikalar kuruma faturalandırılır. Kurum yasal süreç içerisinde Kamu SM Vakıfbank ve Ziraat Bankası Kurum Ödemeleri sayfalarından(Banka Şubeleri, İnternet Şube, Mobil Şube) vergi kimlik numarası ile sorgulama yaparak ilgili ödemeyi hesaba yatırır.
Türk Telekom ve Türkcell den Mobil İmza temin edilebiliyor. Kurumsal mobil imza sertifika ücreti ne kadar, kim öder? Kurumsal olarak yapılan başvurulara ait Kamu Sertifikasyon Merkezi (KamuSM) ye her başvuru için sertifika bedeli 3 (üç) yıllık 76,70 TL (KDV Dahil) Kurumumuzca ödenir.
Hesabımı Nasıl Aktif Edebilirim? 1. E-imza ile giriş yaparak aktivasyon işlemi yapılabilir veya 2. PTT şubelerine giderek UETS hesabınızı aktif hale getirebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri