Gazlı içecekler aşırı şeker içerdiği için sağlığa zarar veriyor, hiçbir şekilde besleyici ve faydalı yanı bulunmuyor. Üstelik kalp, diş çürüğü, obezite ve osteporoz gibi önemli hastalıklara sebep oluyor. Gazlı içecekler özellikle çocuklarda büyük tehlike arz ediyor.
"Gazoz daha tehlikeli"
Kolalı içeceklerin etiketlerinde, insan sağlığına zararlı koruyucu maddelere artık yer verilmediğini ifade eden Prof. Dr. Karhan, şöyle konuştu: "Kolalı içeceklerin zararı, faydalı olmaması ve faydalı içeceklerin içilmesine engel olmasıdır.
Elbette ki maden suyunu aşırı tüketmek de sorun yaratabilir. Örnek olarak çok fazla tüketim yapıldığında hipodermi yani vücut ısısının anormal şekilde düşmesine yol açabilir. Günde bir litre maden suyu normalken fazlasını tüketmek böbreklere de zarar verebilir. Mide hastaları için de aynı şey geçerli.
Gazoz tüketiminin, kilo vermek için yapılan diyetlerde sınırlandırılması veya hiç tüketilmemesi tavsiye edilmektedir. Gazoz içerisinde yüksek oranda karbondioksit gazı bulunmaktadır. Bu durum ise kişinin iştahını açarak kilo alımına yol açmaktadır. Tüketilen gazozun şekerli olması ise kilo alımını artırmaktadır.
1 numara: Zafer Gazoz - 4795 oy.
İlgili 24 soru bulundu
Soda, Maden Suyu ve Gazoz
Kısaca, soda içinde çözülmüş halde karbondioksit gazı bulunan sudur ve çoğu gazlı içeceğin ana maddesini teşkil eder. Şekerli, aromalı ve sitrik asit içeren soda türleri de gazoz olarak nitelendirilir.
Sıvı olan çözücü su iken, çözünen maddesi karbondioksit olan gazozun çeşitli aromaları vardır. Bu aromaları veren maddeler de su içerisinde çözünür ama ana bileşen olarak çözünen karbondioksittir. Karbondioksit, bir ametal oksittir ve dolayısıyla asidik özellik gösteren bir gazdır.
Günde Ne Kadar Maden Suyu İçilmeli? Maden suyu yetişkinlerde günde en az 2 şişe tüketilmelidir. Özellikle sindirim problemi yaşayan kişilerin günde 2 şişe maden suyu içmesi önerilmektedir. 7 yaşından büyük olan çocuklar günde 1 şişe maden suyu tüketebilir.
Soda sindirime yardımcı olan, hazmı kolaylaştıran bir besindir. Fakat bu özellikleri ile yağ yakımına neden olmaz. Ayrıca aşırı içildiğinde iştah açıcı bir etki bile yaratabilir.
Özellikle içerisindeki karbondioksit ve çözünmüş mineraller sağlıklı bir etki yaratır. Bu doğrultuda gün içerisinde dengeli tüketim ile beraber maden suyu kilo verdirir. O yüzden mutlaka buna dikkat etmenin gerekli olduğunu söylemek mümkün.
Gazlı içecekler kemiklerin güçlenmesini engelleyerek, kişilerin kemiklerinde deformasyonlara yol açıyor. İçerisinde şeker oranı oldukça yüksek gazlı içecekler, insülin seviyesi, kalp rahatsızlıkları, diyabet, erken yaşlanma, yüksek kolestrol ve yüksek tansiyon gibi hastalıklara da neden oluyor.
*Sade soda, kötü kolesterolü düşürür ve kalp damar sağlığını korur. *Sindirimi kolaylaştırır, şişkinlik ve kabızlık gibi sorunların üstesinden gelir. *Kilo kaybına yardımcı olur, yağ yakımını destekler. Bu nedenle diyette olanların vazgeçilmez içeceğidir.
Sade Sodanın Zararları
Eğer fazla tüketilirse vücut ısısını düşürmeye sebep olur. Bu yüzden kişilerin günde 1 litreden fazla tüketilmesi uzmanlar tarafından önerilmez. Sade soda içmek isteyen kişiler mide sorunlarına da dikkat etmelidir.
Özellikle sporcuların zengin kalsiyum ve magnezyum içeren Uludağ Doğal Maden Suyu'nu sürekli olarak tüketmesinde herhangi sakınca yoktur.
Maden suyu sindirim sistemi dostudur.
Böbrekler, idrar yolları ve mideyi korur. Safra kesesi ve pankreas fonksiyonlarını destekler, kabızlığa da iyi gelir. En önemli faydalarından bir tanesi ise kemik yapısını güçlendirmesidir.
Enfeksiyonların vücuttan atılmasına yardımcı olur. Safra kesesi ve pankreas fonksiyonlarını düzenler. Karbonhidrat metabolizmasının iyileştirir. Bağırsakların çalışmasını düzenler, kabızlığa iyi gelir.
Yüksek mineral içeriğine sahip maden suyunu tüketerek vücudun sodyum potasyum dengesinin sağlanmasına yardımcı olabilirsin. Sporcular Maden Suyunu Ne Zaman İçmeli? Antrenman öncesi, sırası ve sonrasında sıvı kaybının karşılanması sporcu performansını destekler.
Kan şekeri aniden yükselerek 'insülin patlaması'nı tetikler. Karaciğer ise şekeri yağa dönüştürerek bu ani şeker yükselmesine karşı vücudu savunur. Göz bebeği irileşir, kan basıncı yükselmeye başlar.
Yapılan araştırmalar, diyet ya da şekersiz gazlı içeceklerin tip 2 diyabet, yüksek tansiyon ve felç gibi hastalıklarla ilişkisinin olduğunu ortaya koymaktadır.
Diyetisyen Fatma Baysal, aç karna asitli içecek tüketilmemesini de dile getirerek, “Şekersiz olarak bilinen asitli içeceklerde yapay tatlandırıcılar bulunmaktadır. Uzun vadede tüketildiğinde iştah arttırıcı etkisi olduğu bilinmektedir; fakat daha önemlisi kanserojen etkileri de vardır.
Diğer yandan sindirim sisteminin iyi çalışmasına fırsat verirken, alkali yapısı ile mide asidini dengelemektedir. Farklı vitaminler açısından da zengin bir yapıya sahip olan soda, canlılık kazandırarak metabolizmayı önemli oranda hızlandırmaktadır.
Genel sağlık, sindirim desteği ve keyif için içiyorsanız: Sodyum alımını çok abartmadan en yüksek magnezyumu alabileceğiniz ürünü hedeflemenizi öneririm. Bu durumda yine Kızılay Erzincan, Uludağ, Beypazarı ve (bol bol içerim diyorsanız) San Pellegrino ile Akmina en iyi seçenekler.
Peki neden gazlı içeçek içmemeliyiz? 1) Her gazlı içecek içildiğinde, bu içeceklerin içerdiği asit ve gaz bileşimi, midenin diğer sıvı alınımlarına oranla üç kat büyümesine neden olur. 2) Midede daha fazla süre kalabilen gazlı içecekler, mide yapısının bozulmasına neden olur.
Açıklamada, Bursa TÜBİTAK Laboratuarı'nda 17 Ekim günü araştırma yaptırıldığı ifade edilerek, "Gazozda, haberde belirtildiği gibi binde 1,56 oranında değil, sadece on binde 2'nin altında etil alkol bulunduğu analiz sonuçları ile ispatlanmıştır.
Şekerli içecekler arasında yerini alır. Gazoz içindekiler listesine göz atıldığında glikoz şurubu ve karbondioksit dikkat çeker. Su oranı yüksektir. Fransızca'da gazlı su anlamına gelen gazoz, serin yerde korunması ve soğuk içilmesi gereken bir içecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri