El konulan cihazın içinde kişinin özel fotoğrafları, mesajları, geçmiş yazıları, sosyal iletişim ağlarının şifreleri, banka kayıtları olabilir.
Telefon incelemesinde Neye Bakılır ? Talebe göre istenilen her türlü bilgiye bakılır. Bunların başında, silinen mesajlar, internet geçmişi, resimler, konum geçmişi, videolar ve konuya dahil olmuş her türlü bilgiye titizlikle bakılır ve geri getirilir.
Elkoyma, ceza muhakemesinde somut vakıa ile ilgili olarak delillerin gecikmeksizin araştırılması ve tam olarak toplanması amacıyla da uygulanan bir koruma tedbiridir. Dolayısıyla elkoyma işlemi, etkin ve verimli bir soruşturma yapılabilmesi için önemlidir.
Mobil cihazın kapasitesine göre imaj alma, veri kurtarma, inceleme ve raporlama işlemleri 2 ile 10 iş günü arasında sürmektedir. Elde edilen verinin delil niteliğine geçmesi için mobil cihazın/cihazların alanında uzman kişi/kişiler tarafından incelenmesi ve raporlanması en önemli husustur.
OHAL uygulaması kapsamında kolluk görevlisi, şüphelenirse cep telefonunuzu karıştırıp mesajlarınızı, rehber, resimler ve Whatsapp görüşmelerinizi incelemek isteyebilir. Ancak kimse telefondaki bilgileri vermekle yükümlü değildir yani hiç kimse telefonun şifresini açarak incelenmesi için vermek zorunda değil.
İlgili 36 soru bulundu
telefonun her zaman dinlenir. baz verilerine bakılabilir. mesleğe girerken imzaladığın evraklarda bunu da kabul ediyorsun.
Operatörler dinleyebiliyor mu? Telefon operatörleri dinlenecek numarayı bilmiyor. Bu dinlemelere ilişkin bir sızma olmaması için güvenlik önlemi. MİT, Emniyet Genel Müdürlüğü veya Jandarma bilgisayar sistemleri üzerinden TİB'in kendilerine yönlendirdiği hat kodu ile dinleme yapabiliyor.
Yani, bireysel suçlarda toplam 3 ay, örgütlü suçlarda ise toplam 6 ay boyunca iletişimin dinlenmesi, kayda alınması veya sinyal bilgilerinin değerlendirilmesi tedbirlerine başvurulabilir. Tedbire Cumhuriyet savcısının karar verdiği hallerde, kararın 24 saat içinde hakim onayına sunulması gerekir.
İlgili hükmü vermekle görevli mahkeme yargılamayı yapan mahkemeye aittir. Aşağıda bulunan dilekçe ile mahkemeden karar istenir, bu karar çıktıktan sonra karar alınarak Adli Emanet Bürosuna götürülür ve el konulan eşya iade alınır. El konulan eşyanın iadesini asil veya vekili teslim alabilmektedir.
Elkoyulan eşyanın iadesi, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 131. maddesinde düzenlenmiştir. Eşyaya soruşturma veya kovuşturmanın seyri bakımından gerek kalmadığı veya eşyanın müsadere edilemeyeceği haller ile eşyadan delil elde etmenin imkansız olduğu veya gereken delilin elde edildiği hallerde iade zorunludur[7].
Bu süre işin mahiyetine, talep edilen verilere göre ve incelenen cihazlara göre değişiklik gösterebilmektedir. Genel olarak 2-15 gün içerisinde inceleme tamamlanarak teslimi yapılmaktadır.
Gecikmesinde sakınca bulunan hallerde savcı, hakim kararı olmadan 24 saat süresince izin verebilir. Bu sürede mahkeme kararı alınması gerekir yoksa tedbir derhal kaldırılır. Dinleme kararı çıkınca, yazılı olarak emniyete bildirilir. Emniyet görevlileri teknik aletleriyle birlikte telefon idaresine gider.
Konuşma kaydedilmediyse dinleme yapılamaz fakat arayan ve aranan numara kayıtları operatörden alınabilir.
Telefon Konuşmalarının İncelenmesi
Yargılama makamı kararını, ancak duruşmaya getirilmiş ve huzurunda tartışılmış delillere dayandırabilir. Yargıç, sanıkların lehinde ve aleyhindeki delilleri kararında belirtilmelidir. Bu nedenle telefon konuşmalarının bazıları aleyhe ve bazıları da sanık aleyhine olabilir.
Elkonulan Eşyanın Geri Verilmesi Nasıl Olur? Şüpheliye, sanığa veya 3. kişilere ait el konulmuş eşyanın soruşturma ve kovuşturma bakımından muhafazasına gerek kalmaması veya müsadereye tabi tutulmayacağının anlaşılması halinde eşyanın geri verilmesine karar verilir.
Hiçbir polis, hakim ve savcı bu cihazları eline alıp inceleme yetkisine sahip değildir. Ancak, kanun görevlileri bir bilirkişi aracılığıyla cihazın incelenmesi eşlik edebilir.
Kesinlikle hayır. Telefon, 134. Madde kapsamında bilgisayar gibi görülerek, el koymaya konu olamaz.
Bugün Resmi Gazete'de yayımlanan Yargıtay 3. Hukuk Dairesi kararına göre telefonların kutusu açılıp SIM kart takılsa dahi tüketiciler cayma hakkından yararlanabilir.
İnternetten aldığınız ürüne sim kart taksanız dahi iade etme hakkınız var.
Telefonunuzu kullanırken, cızırtı ve yankı duyuyorsanız, dinleniyor olabilirsiniz. Konuşmalarınız derinden geliyorsa ve aynı olay gün içinde 2 kez tekrarlanırsa, yine dinlenme ihtimaliniz yüksektir. Uzmanlar, dinlemelere karşı telefonunuzu sürekli olarak format atmanız gerektiğini söylüyor.
Kulaktan kulağa yayılan efsaneye göre; cep telefonunuza önce #31#3111 yazıp bu numaranın arkasına kendi cep telefon numaranızı ekliyorsunuz. Sonra 'ara' tuşuna basıp telefonunuzu kulağınıza götürüyorsunuz. Eğer karşıdan hiçbir ses gelmiyorsa gözünüz aydın; demek ki sizi kimse dinlemiyor.
Buna göre “Herkes, haberleşme hürriyetine sahiptir. Haberleşmenin gizliliği esastır.” Şu halde iki taraf arasında geçen bir telefon görüşmesini taraflardan bir tanesinin rızası olmaksızın, telefonun hoparlörü ya da sesini yükseltmek suretiyle başka kimselerle paylaşması, bu kişilere dinletmesi suç teşkil etmektedir.
Kimlerin telefonu dinlenir? Yasal olarak, bir soruşturma veya kovuşturmaya şüpheli veya sanık olarak dahil olan herkesin telefonu dinlenebilir. Yasa dışı dinlemelerde ise herhangi bir kişi herhangi bir nedenle hedef olarak seçilebilir.
Dolayısıyla telefon görüşmeleri ya da görüşme kayıtları polis tarafından dinleniliyor olmanız dışında kesinlikle mümkün olmamaktadır.
Yeni düzenlemeye göre, telefonlar hakim kararıyla dinlenebilecek. Ancak gecikmesinde sakınca bulunan hallerde, polis istihbarat daire başkanı, jandarma istihbarat daire başkanı, MİT müsteşarı veya yardımcısının imzasıyla telefonlar dinlenebilecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri