İmam Şafi'nin Hayatı ve Eserleri Birçok alimden hadis ilmi almıştır. Bu sürede İmam Malik'e el- Muvatta isimli eserinin tamamını arz etmiştir. Bunun ardından ise tamamen fıkıh alanına yönelmiştir.
İmam Şâfiî'nin (ö. 204/820) fıkıh usulüne dair eseri. Mâlikî mezhebinin imamı, büyük müctehid ve muhaddis.
Muvatta, dört mezhep imamlarından biri olan fakih ve muhaddis İmam Malik b. Enes'in, ahkam hadislerini topladığı hadis kitabıdır. Kitabın günümüze ulaşan dokuz farklı nüshası mevcuttur.
Muvatta, İmam Malik'in en meşhur eseridir. Fıkıh konularıyla ilgili bir kısım hadisi, Medine halkının uygulamalarını, sahabe ve tabiûn fetvaları ile İmam Malik'in kendi içtihadlarını içine alır.
İlgili 35 soru bulundu
Muvatta oldukça önemli eserler arasında yer alır. Yazıldığı tür ise hadis kitabı olarak bilinir. Bu eserde fıkıh konularıyla ilgili birçok hadis bulunur. Bunun yanında Medine halkının yapmış olduğu uygulamalar, sahabe ve tabiûn fetvaları da bu eserim içeriğini kapsar.
Müsned Ahmed bin Hanbel, dört fıkıh mezheplerinden Hanbeli ekolu kurucusu, Sünni âlim Ahmed bin Hanbel'in toparladığı Hadis eseri. Ahmed b. Hanbel'in 200-228 (815-843) yıllarında 700.000 hadis arasından seçerek meydana getirdiği eser 904 kadar sahâbînin rivayetlerini ihtiva etmektedir.
Şafii mezhebi daha çok Mısır'da yaygın olarak ortaya çıkmış ve ardından Maveraünnehir, Horasan, Irk ve Suriye'ye yayılmış olan bir mezheptir.
Mekke'ye döndüğüm zaman, birçok rivayet ve edebiyat bilgilerine sahip olmuştum.'' Hayatını ilim öğrenmeye adayan Şafii, Süfyan bin Uyeyne ve Müslim bin Halid ez-Zenci gibi ünlü İslam bilginlerinden dersler aldı. İmam-ı Malik'in yanına geldiği zaman, 20 yaşlarında bulunuyordu.
Domuz, köpek, eşek, katır, kurt, arslan, kaplan, leş yani dine uygun olarak kesilmeyen veya Allahü tealadan başka birisinin ismiyle kesilen hayvan ve kan haramdır. Her türlü alkollü içkiler; esrar, eroin; morfin, kokain içmek ve alım-satımını yapmak haramdır.
Peygamber'in hadisleriyle birlikte Medine halkının uygulamasını (amel-i ehl-i Medîne) yansıtan sahâbe görüşlerini ve tâbiînin fetvalarını da toplamak üzere bu eseri kaleme almış ve ona el-Muvaṭṭaʾ (gözden geçirilip ayıklanan, kolayca anlaşılan, üzerinde fikir birliği edilen kitap) adını vermiştir.
Halife'nin bu isteğini yerine getiren İmam-Malik, eserini Medine'li 70 kadar fakihe göstermiş, onların kabul etmelerini üzerine ona beğenilen ve kullanışı kolay anlamına gelen el-Muvatta adını vermiştir.
Güvenilir râvilerden sahih hadisler alındığı için el-Muvatta'ı sahih kitaplar arasında sayanlar bulunduğu gibi onda mürsel, münkatı' ve belâğ türünden rivayetlerin yer aldığını belirtenler de vardır. İmam Mâlik ile onun görüşlerini benimseyenlere göre el-Muvatta'daki bütün hadisler sahihtir.
İmam Şâfii'nin "el-Ümm" adlı eseri ise Mısır'da mezhep görüşlerini kapsayan bir fıkıh eseridir.
Hicri 200'de Mısır'a geçen Şafii, "Kavli Cedid-Yeni Mezheb" denilen görüşlerini tasnif etti. Fıkıhta yazdığı "El-Hucce" isimli eseri Irak'taki, "El-Ümm" isimli eseri ise Mısır'daki fıkhi görüşlerini yansıttı. İmam Şafii'nin mezhebi "Bağdat fıkhı" ve "Mısır fıkhı" diye iki döneme ayrıldı.
İmam Şafi'nin “el-Fıkhu'l-ekber fî usûli'din” adlı risalesi Ebu Hanife'nin risalesine göre daha hacimli ve mufassaldır. Şafiî risalesinde konularla ilgili nakli delilleri verdikten sonra akli izahlar yapar. Ebu Hanife'nin risalesinde yer almayan “imamet” gibi bazı konular Şafiî'nin risalesinde yer almıştır.
Fıkıh; Ebû Hanîfe, fıkıh meselelerinin çözümünde belli bir usul belirleyen ve bunu sistemleştiren ilk İslam bilginidir. Nitekim onun kurmuş olduğu bu sistem fıkıh tarihindeki ilk mezhebin doğuşuna ve kendisinin de ilk mezhep imâmı olarak anılmasına yol açmıştır.
İçtihadı Şafii mezhebine yakın olduğu için bu mezhepten olduğu düşünülen İmam-ı Gazali, İran'ın Tus şehrinin Gazal kasabasında, 1058 yılında (Hicri 450) dünyaya geldi.
Şafii bir Müslüman imamın ikinci selamından sonra selam vererek namazdan çıkar. Bu yüzden devletin otoritesini kabul etmekle beraber benliğini devletin benliğinin içinde eritmeyen, özgünlüğünü koruyan Kürtler açısından en uygun mezhep Şafii mezhebi olmuştur.
Bu mezheplerden Sünnî İslam inanışında yaygın olanları Malikî, Hanefî, Şafiî ve Hanbelî mezhepleridir. Bu nedenle bu dört mezhebe zaman zaman dört büyük fıkıh mezhebi denmiştir.
İslâm'ın Sünnî dalının kanonik hadis koleksiyonları, Sahîh-i Buhârî ve Sahîh-i Müslim'in genellikle en yüksek statüye sahip olduğu altı kitaptır. Diğer hadis kitapları ise Sünen-i Ebû Dâvûd, Cemi't -Tirmizî, El-Sünen el-Suğra ve Sünen ibn Mâce'dir.
Müsned hadis (veya Muttasıl hadis), İslam peygamberi Muhammed'e ulaşıncaya kadar yer alan tüm râvilerin belirtildiği hadis türüne verilen isimdir.
Muvatta (3 Cilt) - İmam Muhammed Rivayeti (İmam Malik ) Fiyatı, Yorumları, Satın Al - Kitapyurdu.com.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri