Susurluk (Balıkesir, Türkiye) yöresinde ufak bir elektrikli motorla ayran, kazandan çekilerek dar bir boru aracılığıyla yukarıdan hızlı bir şekilde tekrar kazana boşaltılır. Bu devridaim sürecinde ayranın yağı ayran üzerinde köpük oluşturur. Bu ayran
Susurluk ayranı, bol köpüklü olmasıyla meşhurdur. Özellikle yolculuklarda Susurluk'ta mola verip yemekle birlikte köpüklü bir ayran içmenin keyfi hiçbir şeyde olamaz.
"ayran, yoğurdun içine su katılarak elde edilen bir tür içecek. ayran, türk mutfağına ait en yaygın içeceklerdendir. en çok görüldüğü yer türkiye'dir. bunun yanı sıra ermenistan, azerbaycan, iran, lübnan, bulgaristan ve bazı balkan ülkeleriyle orta doğu ve orta asya (türki cumhuriyetler) ülkelerinde yapılır.
10 yemek kaşığı dolusu yoğurdu mutfak robotu içine koyun. Üzerine 3 su bardağı su koyup, iyice karıştırın. Daha sonra yarım su bardağı süt ve tuz ekleyip, köpürene kadar karıştırın. Rondo yerine blender ile de yapabilirsiniz.
Tarihçe. MS 552-745 yılları arasında hüküm süren Göktürkler, ekşiyen yoğurdun ekşiliğini azaltmak için üzerine su eklediler. Böylece tesadüfen ayran ortaya çıkmış oldu.
İlgili 29 soru bulundu
istanbul sefaköy'de e-5 üzerinde star 1,2,3,4 etc. düğün salonlarının tam yanında bulunan mekanda içilebilen bir ayran çeşididir. özellikle 70'li yıllarda trakya'ya giden şehirlerarası yolcu otobüslerinin ilk mola yeridir. bu yıllarda oldukça populer olmasına rağmen artık adı sanı anılmaz olmuştur.
Yoğurt (< Yuğurt) Türkçe kökenlidir.
EKER SÜT ÜRÜNLERİ GIDA SAN.VE TİC.A.Ş.
Bugün birçok süt ürününü tanımayan çevrelerimiz vardır, ama yoğurdu veya onun sulandırılmış şekli olan ayranı bilmeyen mıntıkalarımız yok gibidir. Bu bakımdan yoğurt, Türkiye'nin milli bir yiyeceği kabul edilir.
Sindirim sistemindeki faydalı bakterilerin artışına yardımcı olur. Her besinde olduğu gibi ayranın da aşırı tüketimi uzmanlar tarafından önerilmez. Aşırıya kaçmadan tüketildiğinde vücudun zinde kalmasını sağlar. Ayran sadece iç organlara değil cilde de faydalı bir besindir.
Yıllar sonra 1960 yılında karayolunun Susurluktan geçmesiyle ilçe aktifleşir. İlçenin dışında yaşayan Şükrü Bey ve eşi de karayolundan geçen araçlara manda yoğurdundan yaptıkları soğuk ve köpüklü ayranları satmaya başlar ve bu işe öncülük ederler.Böylece Susurluk Ayranının ünü yayılmış olur.
Sütten yoğurt elde etmeyi sağlayan bakteriler vardır. Bu bakteriler metabolizma sonucu laktik asit meydana getirir. Bu nedenle laktik asit yoğurtta ve dolayısıyla ayranda oldukça fazla bulunur. Laktik asit vücutta sinirlerin gevşemesini sağlar ve insanda rahatlık hissi uyandırır.
Susurluk Ayranının lezzetli ve köpüğünün bol olması için yapımında kullanılan yoğurdun üretiminde kullanılacak çiğ inek sütünün yağ ve kuru madde oranı yüksek olmalı, sütün içeriğinden yağı alınmamalı (süt yağı ayranın köpüğünün fazla olmasını ve lezzetli olmasını sağlar), herhangi bir kimyasal madde katılmamalı ve ...
Ayran sözcüğünün “beyaz” anlamına gelen eski Türkçe ürüŋ sözcüğünden geldiğini ile- ri sürmekteyiz. Bunun için öncelikle Proto-Türkçe döneminden günümüze ka- dar ürüŋ sözcüğünün beyazlık ve süt ürünlerini bildiren anlamlarına göz atalım.
1975 yılında oğlu Sadık Yılmaz Sütaş şirketini kurdu. Sütaş'ın 1989'da genel müdürü Sadık Yılmaz'ın oğlu Muharrem Yılmaz oldu ve 2005 yılında babasının ölümünden sonra yönetim kurulu başkanı oldu. Sütaş, Türkiye'de Karacabey ve Aksaray, Kuzey Makedonya ve Romanya'da 5 tesise sahiptir.
son zamanlara dek, fason üretim yaptırdığı firma sek süt iken; şimdilerde konya şeker iştiraki olan panagro tarım hayvancılık gıda sanayi ve ticaret a.ş.'ye üretim yaptırmaktadır.
1950 yılında Balıkesir'in Susurluk ilçesinin Yıldız Köyü'nde beyaz peynir mandıracılığıyla başlayan Özerhisar'ın hikayesi, 1971 yılında Balıkesir Çayırhisar köyünde kurulan 550 metrekarelik kapalı alan ayran üretimi tesisi ile devam etmiştir.
Cacık, yoğurt, su, salatalık ve sarımsak ile yapılan soğuk Türk mezesi olarak bilinse de içine birçok sebze katılarak yapılan çeşitleri vardır.
Yunan kardeşlerimize "Bari adını baklaviedes falan yapsaydınız" şeklinde laf atmak üzereyken 1987 yılında Birleşmiş Milletler'in yaptırdığı araştırma sonucu baklavanın bir Suriye tatlısı olduğu aklımıza geldi. Suriye'yi bir kenara bırakarak, karşı yakanın yaptığı baklavalar; bizim ev baklavası dediğimiz türden.
3 - Yoğurt / Kanlıca
İstanbul'un Anadolu Yakası'ndaki cennet köşesi Kanlıca. Sahil boyunca sıralanan tarihi yalıları, koruları ve sokakları ile eski İstanbul'u yaşatıyor. İstanbulun yoğurdu ile ünlü semti olarak bilinen Kanlıca sokakları ve mekanları dışında insanın aklına direk ünlü Kanlıca yoğurdunu getiriyor.
Yayık ya da katık ayranı, veya çalkama Türkiye'nin yayık ile tereyağı yapılan (yayık dövülen) bölgelerinde üretilen ve günümüzde tüketilen ayrandan farklı bir fermente süt ürünüdür.
Kişinin; kendisine darıldığını ya da kendisinden uzaklaştığını hissettiği bir dostuna söylediği deyimdir. Genellikle; Ayran içtik ayrı mı düştük? şeklinde söylenir. Kişinin samimi olduğu, iyi geçindiği kişi ile aralarının bozulma sebebini anlamlandıramadığında sarfettiği sözdür.
Açık ayran tamamen süt veya su katılarak elde edilmesinden dolayı içerisinde katkı maddesi içermez. Üretildikten sonra birkaç gün içerisinde tüketilmelidir. Açık ayran doğayla sürekli temas ettiği için havada görmediğiniz mikropları ve bakterileri içerisinde barındırabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri