Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

El öpmek şirk midir?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » El öpmek şirk midir?

İlim ehlinden bir kısmı bunu küçük secde olarak isimlendirmiştir! Yani şirktir! Bir insanın elinin üzerine alnını koymak suretiyle el üzerine secde etmesi caiz değildir ve bu şirktir! Ancak adet haline getirmeksizin nadiren veya az sayıda sadece ağız ile eli öpmekte bir beis yoktur.”

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sahihhadisler.com

El öpüp alna koymak günah mı?

El üzerine, alnı koyarak secde yapmaya gelince bu secde haramdır. İlim ehlinden bir kısmı bunu küçük secde olarak isimlendirmiştir. Bir insanın elinin üzerine alnını koymak sûretiyle el üzerine secde etmek câiz değildir. Ancak –âdet hâline getirmeksizin nâdir veya az sayıda- sadece ağız ile eli öpmekte bir beis yoktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: imanmescidi.com

El öpmek Türk geleneği mi?

Türk toplumunda el öpme bir örf olarak ayrılık, kavuşma ve kutlama anlarında adab-ı muaşeret kurallarından biri sayılır, sevgi, saygı, sadakat gibi pek çok duygunun ifadesi olarak yüzlerce yıldır sürdürülmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: womantv.com.tr

Araplar el öper mi?

Ürgenç şu bilgiyi verdi: ''Şaman kültürü, Sami kültürünün etkisine girmemiş Araplar'da, Anadolu'ya göre daha yaygın. Cenazede iki tür el öpme var. Biri, yıkanma sırasında aile bireyleri büyüklerinin elini öper. Bu ölümünü kabullenme, vedalaşmadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Neden el öpüp başa koymanın anlamı?

El öpme; çeşitli kültürlerde sevgi, saygı ve nezaket belirtisi olarak yerleşmiş geleneksel bir davranış. Batılı toplumlarda el sadece öpülürken, Müslüman toplumlarda ve bazı diğer Doğulu toplumlarda el öpüldükten sonra öpen kişinin alnına değdirilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

El öpmek caiz midir? Halis Bayancuk Hoca

İlgili 28 soru bulundu

Soru cevap kısmı

El öpmek sevap mı?

Peygamber, "Bereket büyüklerimizdedir. Küçüklerimize acımayan, büyüklerimize saygı göstermeyen bizden değildir" buyurmuştur (Mecmâu`z-Zevâid, VIII, 15). Bu sebeple saygıya lâyık yaşlı kişilerin ve âlimlerin elının öpülmesi bir hürmet ifadesidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Yaşlı adamın elini öpmek caiz mi?

Erkeğin şehvani hisleri kadına göre geç kesildiği için, yaşlı da olsa onların ellerini öpmek caiz değildir. Kadın şehevânî histen kesilmiş yaşta ihtiyar olursa, onunla musafaha yapmada, elini öpmede bir mahzur yoktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

El öpmek neden saygı biçimidir?

Din adamları, bir kimsenin başka birinin eli öpmesinin amacının saygı olmasını tavsiye ediyor. Yani bir kimse, karşısındaki çok zengin diye onun elini öperse İslam'daki eşitlik ilkesine ters düşer. Büyüklerin ellerinin öpülmesi aslında saygı ifadesi olarak ortaya çıkmıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yenisafak.com

Bir kadının eli nasıl öpülür?

Hanımın eli öpülürken eli biraz kaldırılır, saygılı biçimde gözlerine bakılarak el dudağa yaklaştırılır, öpülür gibi yapılır, dudakla öpülmez. Eldivenli hanımın eli hiç öpülmez. Genel olarak evli hanımların eli öpülür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: avys.omu.edu.tr

Hangi el öpülür?

Nasıl El Öpülür? hafifçe öpülür. Herhangi bir mahzur yoksa öpmek için sağ el kullanılır. değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: acikders.ankara.edu.tr

El öpme kültürü hangi ülkelerde var?

El öpme Avrupa'da 18. ve 19. yüzyıllarda yaygınlık kazanan bir ritüel. 20. yüzyılla beraber yaygınlığını yitirmeye başlayan bu adet, günümüzde Kuzey Avrupa'da büyük ölçüde tarih olmuş durumda. Aynı durum ABD için de geçerli. Ancak Güney ve Doğu Avrupa'da el öpme geleneği halen devam ediyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ntv.com.tr

Osmanlıda Padişahın eteği neden öpülür?

Bir önceki minyatürde veziriazamın eteği daha dize yakın bir yerden öpülürken, burada padişahın eteğinin ayağına yakın bir yerden öpülmesi, hiyerarşi gözetir bir dikkate işaret sayılabilir (Hünernâme I, Seyyid Lokman, res. Osman. TSMK, H. 1523).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tarihdergi.com

Padişahın eteği neden öpülür?

El etek öpmek

Etek, Osmanlı döneminde makam sahiplerinin rütbesini göstermekteydi. Eteği öpülen kişi toplumda oldukça saygı duyulan birisi olarak düşünülmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Bir kadın kimlerin elini öpebilir?

Kadının elini öpeceği büyükleri, kendisine mahrem olan kimselerdir. Bunun dışında namahrem olanların elini öpemez. Kadının kocasının amca ve dayısı namahremdir, ellerini öpemez. Kadının kayın babasının da amca ve dayıları namahremdir, onların da ellerini öpemez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Damada el öptürmek günah mı?

Fakat Ebu Hanife bir fetvada bulunuyor. (Bir damat) kayınvalidesinin elini öperken eğer kayınvalidesine bir şehveti olursa, eğer yaşlıysa ona kalbinde bir meyil olursa ya da eğer gençse vücudunda bir uyanma hali olursa eşi ebediyen ona haram olur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: diken.com.tr

Kimlerin eli öpülür dinimiz islam?

Sual: Kimlerin eli öpülür, Kur'ân-ı kerimi ve ekmeği öpmenin mahzuru olur mu? Cevap: Âlimin, ana ve babanın eli öpülür. Başkasının eli öpülmez. Herhangi bir arkadaş ile karşılaşınca elini öpmek haramdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: m.dinimizislam.com

Tokalaşırken ilk kim el uzatır?

Toka etmek bir sevgi ve samimiyet gösterisi olarak bir tür selamlaşmak biçimidir. Ancak, üst el uzatmadan ast el uzatmamalıdır. Önce ev sahibi elini uzatır, sonra misafir. Bayanla tokalaşmak için önce erkek el uzatmamalı, ancak bayan uzatırsa ona mukabele edilmelidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: armutlu.gov.tr

Tokalaşırken eli sıkmak ne anlama gelir?

Karşımızdaki kişiye samimi ve içten duygularımızı ifade etmek için onun elini iki elle sıkarız. Bu şekilde iki elle yapılan el sıkma hareketi karşıdaki kişiye iyi niyet ve güven duygusu göstermenin işareti olarak yorumlanır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: avys.omu.edu.tr

Iki elle tokalaşmak ne anlama gelir?

İki elle tokalaşma çeşitleri genellikle kişinin karşısındaki insanı anlamak için çaba göstereceğine ve destek vermek istediğine işaret eder. Bu en basit haliyle 'ben seni umursuyorum' anlamına gelir. Bu tokalaşma çeşidinin farklı uygulanış şekilleri vardır ve her birinin arasında bazı belirgin farklar bulunur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: onedio.com

Dudaktan öpmek ne anlama geliyo?

Dudaktan öpme, tamamen sevgi, aşk ve cinsellik göstergesi olan bir öpüşme formudur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Şeyh elini öpmek ne anlama gelir?

Rüyada şeyhin elini öpmek, borç ve hastalıkların kurtulmaya işaret etmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: milliyet.com.tr

El öpme bayramı hangi ay?

14 Ocak el öpme bayramı ve içli köfte...

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: facebook.com

Eşinin teyzesinin elini öpmek caiz mi?

Değerli kardeşimiz, Erkeğin şehevi duyguları kadına göre daha geç dönemde kesildiği için, yaşlı da olsa onların ellerini öpmek caiz değildir. Kadın şehevânî histen kesilmiş yaşta ihtiyar olursa, onunla musafaha yapmada, elini öpmede bir mahzur yoktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Babanın elini öpmek ne demek?

Rüyada babanın elini öpmek hayırlıdır. Rüya sahibinin hayatı kısa sürede düzene girecek, sıkıntıları sona erecek demektir. Rüyada babasının elini öptüğünü gören kişi hem manevi gücü yükselecek hem de maddi olarak bir mülk edinecek demektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sabah.com.tr

Dedenin elini öpmek caiz mi?

Kadın, evlenilmesi kendisine ebediyen haram olan babası, dedesi, amcası, dayısı, kardeşi ve kayınpederinin elini öpmesi caizdir. Kadın, mahremi olmayan bir erkeğin yaşlı da olsa elini öpemez. Ancak bir erkek, mahremi olamayan yaşlı kadının elini öpebilir görüşü vardır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT