Kapalı yapılan ameliyattan sonra terleme kesilir Ameliyathane şartlarında ve genel anestezi altında yapılır. Koltuk altından 0,5-1 cm'lik bir veya iki adet küçük kesi açılarak özel aletler ve kamera yardımı ile yaklaşık 30 dakikada tamamlanır. Bu sayede el, koltuk altı ve yüz terlemesi aynı seansta tedavi edilebilir.
Ameliyat yaklaşık 1 ila 3 saat sürer. ETS ile bölgesel terleme tedavisinde başarı oranı, bölgeye göre değişmekle birlikte, yaklaşık olarak %98 civarındadır.
ETS ameliyatını hangi bölüm yapar? ETS (Endoskopik torasik sempatİkotomi) ameliyatını göğüs cerrahisi bölümünde, Göğüs Cerrahisi uzmanları tarafından gerçekleştirilir.
Klipsli ETS ameliyatı poliklinik ortamında cerrahi ekibimiz tarafından gerçekleştirilir. Genel anestezi kullanılır ve işlem süresi tipik olarak bir saatten az sürer.
Aşırı terleme sorunu ile karşı karşıya gelen kişiler farklı doktorlara gidebilmektedir. Fakat genel olarak aşırı terleme sonucunda gidilmesi gereken doktor, dermatoloji uzmanı ya da göğüs cerrahi doktoruna başvurmak gerekmektedir. Aşırı terleyen bölgeler, genel olarak el, ayak, yüz ve koltuk altı şeklindedir.
İlgili 33 soru bulundu
Bu sorunlardan bir tanesi de hastalık olarak gözlemlenen ''hiperhidroz''dur. Dış çevre ve duygusal değişimler olmasa dahi elde aşırı terleme olur. Bu durum kişide ciddi anlamda özgüvensizlik ve mutsuzluğa neden olur. Aşırı el terleme rahatsızlığı yaşayan kişilerin hayatında ciddi olumsuzluklar vardır.
Ellerin terlemesi psikolojik olabileceği gibi fizyolojik olarak da ortaya çıkmaktadır. Aşırı stres, endişe hali, sinirlilik gibi hallerde psikolojik olarak oluşmaktadır. Ter bezlerinin aşırı çalışması durumunda ise; fizyolojik olarak meydana gelmektedir.
Ameliyathane şartlarında ve genel anestezi altında yapılır. Koltuk altından 0,5-1 cm'lik bir veya iki adet küçük kesi açılarak özel aletler ve kamera yardımı ile yaklaşık 30 dakikada tamamlanır. Bu sayede el, koltuk altı ve yüz terlemesi aynı seansta tedavi edilebilir.
Koltuk altı terleme tedavisi uygulamasının tıbbi açıdan bir zararı bulunmamaktadır. Uygulama ile koltuk altından terlemenin kesilmesi herhangi bir sorun yaratmaz.
Sadece ellerde olan, iki taraflı ve eşit şiddette aşırı terleme başka bir hastalığa bağlı değildir. Hormon bozukluğu yoktur, yapılan tüm tetkikler normaldir. Ter bezlerinin yapısı, sayısı, büyüklüğü normaldir. Ellerde aşırı terlemenin nedeni terlemeyi ayarlayan sempatik sistemde ayar bozukluğu olmasıdır.
Düzce'de yaşayan 17 yaşındaki Muhammet Yücebaş hastanemizde geçirdiği Endoskopik Torasik Sempatektomi (ETS) ameliyatı ile terleme sorunundan kurtuldu.
Taburcu olma süresi ameliyatın cinsine, genel sağlık durumunuza, yaş ve cinsiyetinize göre farklılıklar gösterir. Açık kalp ameliyatı ya da klasik anevrizma ameliyatı geçiren hastaların hastanede kalış süresi ortalama 5-7 gün arasındadır. Diğer girişimler için ise 1-3 gün içinde evinize dönebilirsiniz.
Kısa süre önce ameliyat olduysanız, anestezinin yan etkisi olarak terleme yaşayabilirsiniz. Sisteminizdeki ilaçlar vücut sıcaklığını artıracak ve vücudunuz terleyerek soğumaya çalışacaktır. Bunun bir veya iki gün içinde geçmesi beklenir.
Vücut ısısını dengelemeye çalışan ter bezleri; üre, tuz, yağ, bol miktarda su ve bazı minerallerden oluşan bir sıvı üretir. Bu sıvı üretildiğinde vücuttan dışarı atılır ve vücudun aşırı ısınıp soğumasına engel olunur. Terleme, yaşlılık çağında biraz azalır ancak hayat boyu aynı şekilde döngüsüne devam eder.
Terleyen ellerin nedenlerinden biri de vücuttaki magnezyum eksikliği olabilir. Magnezyum, ter bezi aktivitesini kontrol etmeye yardımcı olur, bundan dolayı beslenmenize magnezyum bakımından zengin besinler ekleyebilirsiniz.
Sinir sisteminin ve kasların çalışabilmesi açısından önemli görevlere sahip olan D vitamini eksikliği ile birlikte kişide, yorgunluk, halsizlik, kemik ağrıları, ishal, aşırı terleme gibi belirtiler ortaya çıkmaktadır.
Genetik temeli olduğu düşünülür ve el terlemesi olan ailelerde yüzde 40-50 oranında görülür.
El Botoksu Tedavisi Nasıl Yapılır? El botoksu uygulanmadan önce avuç içi anestezik krem sürülerek uyuşturulur. Böylece hastanın ağrı hissetmemesi sağlanır. Sterilizasyonun ardından çok ince uçlu iğneler ile belirlenen bölgeye botulinum toksin enjekte edilir.
Ellerde bulunan ter bezleri cilt içerisinde bulunmakta olup botoks aktif ter bezlerinin faaliyetlerinin azaltılmasında oldukça etkilidir. Bu sorunun giderilmesi için parmak uçlarından avuç içi bölgesine ve bileğe kadar olan alana aralıklı olarak cilt içi botoks enjeksiyonu yapılmaktadır.
Koltuk altı botoksu, koltuk altı ter bezlerinin aşırı çalışmasından kaynaklı oluşan terlemeyi kontrol etmeye yönelik yapılan botoks uygulamasıdır. Yaklaşık 15 dakika süren bu işlem, terlemeye neden olan ter bölgelerinin tespit edilmesi sonrasında ince uçlu iğneler yardımıyla yapılır.
İyontoforez, el ve ayaklara, musluk suyu içerisinde 15-25 miliamperlik elektirik akımın bir cihaz ile uygulanması işlemidir. Avuç içi ve ayak tabanında görülen aşırı terlemenin tedavisinde kullanılır. Bir ay boyunca, haftada 5 gün, 20'şer dakikalık seanslar halinde toplam 20 seans olacak şekilde uygulanır.
Aşırı terleme sorunu yaşayan kişilere öncelikle aşırı terlemenin tipine (genel veya bölgesel) göre ve altta yatan hastalıklara yönelik kan testleri yapılır. Hiperhidroz tanısında en sık kullanılan test nişasta-iyot testidir. Bu testte önce terleyen bölgelere tentürdiyot sürülür ve kuruması beklenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri