Bıçak yarası geçer, dil yarası geçmez Atasözünün Anlamı: Fiziksel bir yaranın zamanla iyileşebileceğini, fakat sözlerle verilen zararın, yani dil yarasının, kolay kolay unutulmayacağını ve iyileşmeyeceğini ifade eder.
Cevap: silahla açılan el yarası çabukça iyi olur ama kötü sözle açılan gönül yarası kolay kolay kapanmaz.
Dil yarası DEYİMİ AÇIKLAMASI
Acı, ağır ve kötü sözün gönülde bıraktığı kırgınlık. “Bıçak yarası geçer, dil yarası geçmez demişler.”
Dil yarası, bir insanın kurduğu cümleden veya söylediği sözden, bunu iyi niyetle yapmış olsa dahi bundan pişman olması ve bir daha bu konu hakkında yorum yapmamaya karar vermesi sonucunu doğurmasıdır.
Yara kısaca doku bütünlüğünün bozulması olarak tarif edilir. Yaralanmaya yol açan birçok faktör bulunur: batıcı, kesici, delici aletler fiziksel yolla yara oluşturur. Aşırı sıcak (yanık, haşlanma) veya aşırı soğuk (donuk) yara çeşitleri oluşmasına neden olabilir.
İlgili 16 soru bulundu
Ağız mukoza zarının kaybı veya erozyonu durumunda ortaya çıkan dil yaraları birçok neden ile gelişebilir. Ağız hijyeninin korunmaması, alerjik durumlar, enfeksiyonel hastalıklar ve stres gibi nedenler dil ülserlerine neden olabilir.
yara- - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe yara- “uymak, yakışmak” fiilinden evrilmiştir.
Dil Yarası, hem Türkiye'nin sorunlu siyasal mirasına işaret ederek hem bu mirasın yaratmaya devam ettiği sorunları tespit ediyor ve hem de sahada elde ettiği bulguları kuramsal analizler ve farklı ülkelerin deneyimleriyle birlikte ele alıp kısa ve orta vadede hayata geçirilebilecek çözüm önerileri sunuyor.
"Ağzından bal damlamak", bir kişinin sözlerinin son derece tatlı, ikna edici veya hoş olduğunu anlatmak için kullanılan bir ifadedir. Bu deyim, genellikle konuşmacının kullandığı kelimelerin seçimi, ses tonu ve hitabet şeklinin dinleyiciler üzerinde olumlu ve etkileyici bir etki yarattığında kullanılır.
Dil Yarası, Yaşar Seriner'in yönettiği 1984 yapımı Türk filmidir.
TDK açısından ele alındığında dil dökmek deyimi, 'inandırmak, kandırmak ya da yararlanmak adına tatlı sözler dile getirmek' şeklinde ifade edilmektedir.
[1] konuşmamak, suskun kalmak.
Dili varmak deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar. Bu deyimin anlamı ile ilgili bilgi sahibi olmak önemlidir; çünkü anlamını bilmeden doğru bir kullanım yapmak mümkün değildir.
sevmeyene dokuz hoca az, geçinmeyi bilmeyene dokuz koca az): Bir kişiye iste- mediği, sevmediği bir şey için hangi imkanlar sağlanırsa sağlansın az gelir.
Bıçak Yarası Geçer (Onulur), Dil Yarası Geçmez (Onulmaz) Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: hakaret, ağır söz vb. gönül kırıcı davranışların hiçbir zaman unutulmayacağını anlatan bir söz.
"Ayağına kara sular inmek," Türkçede genellikle çok yorgun düşmek, kuvvetten kesilmek ya da büyük bir üzüntü ve sıkıntı hissetmek gibi durumlar için kullanılan bir deyimdir. Fiziksel ya da duygusal olarak kişinin kendini bitkin ve güçsüz hissetmesi bu tabirle ifade edilir.
Bir bölgenin çok temiz olduğunu ve pırıl pırıl hale getirildiğini gösteren deyim bal dök yala deyimidir. Özellikle zeminin temizlenmesi üzerinden ele alınan ve kullanılan bir deyim olduğunu ifade etmek mümkün.
Özenilen ve aşırı istenilen her şey için ''ağzının suyu aktı'' denilmektedir. Ağzının suyu akmak deyiminin yanında tercihe bağlı olarak parmaklarını yemek deyimi de kullanılmaktadır. - Mağazadaki deri elbiseyi görünce ağzının suyu aktı. - Ablamın yaptığı yemeğin kokusu yayılınca ağzımın suyu aktı.
Ana fikir (Tema); bir yazıda ya da bir yapıtta, genellikle açıkça belirtmek yerine dolaylı olarak anlatılmak istenen temel ve evrensel düşüncedir. Kısa ve özdür. Olayı tamamen kapsar ve öğüt verir.
Dil Yarası - Dil Yarası (1984) - Orhan Gencebay | Karnaval.com.
Ana fikir: Şiir ya da yazıların bizde hissettiği duygular ile beraber, anlatılmak istenen durum ana fikir olarak bilinir.
Farsça kökenli bir sözcük olan yare, yara anlamına gelir. Ancak bu kelime genellikle bedende değil, kalpte açılan manevi yaraları nitelemek için kullanılır. Örneğin yare-i hicran, ayrılık acısı anlamına gelir.
Uygur metinlerinde de “baş” kelimesi “baş, başkan, uç, sınır” anlamlarında kullanılmaktadır: ötrü tegin başın töitip…. / o zaman prens başını eğip…. (Hamilton, 1998:20). Türkçenin lehçe ve şivelerinde “baş” kelimesi Türkiye Türkçesindeki anlamlarıyla kullanılmaktadır.
YARA BERE KELİMESİNİN ANLAMI
Herhangi bir şeyde görülen çizik, ezik anlamına gelir. Bu kelime genellikle yarabere şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı yara bere şeklinde olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri