Tarım alanlarının %90'ını çay oluşturmaktadır. Fındık üretimi 3.079,7 ha alanda yapılmakta olup çaydan sonra ikinci ürün durumundadır. İlde narenciye ürünleri ve az miktarda sebze, turunçgiller, kivi (255,6 ha) ve diğer meyveler yetişmektedir.
Rize nüfusunun yaklaşık %70'i tarım ile uğraşır. Yayla ve platolarda hayvancılık yapılmakla birlikte arıcılık oldukça gelişmiştir. Özellikle İkizdere'nin Anzer balı meşhurdur ve çok değerlidir. Rize kıyılarında balıkçılık ana geçim kaynaklarından biridir.
Daha çok mısır, fasulye ve patates yetiştirilir. Rize toprakları çok engebeli ve sürülmeye elverişli arâziler az olduğu için, kullanılan tarım araçları oldukça azdır. Meyvecilik çaydan sonra ikinci derecede bir gelir kaynağıdır. Armut, elma, fındık ve mandalina yetişir.
Ceviz ağacı sıfır rakımdan en yüksek rakımlara kadar rahatlıkla yetişebilmektedir. Rize'nin sahil kesimlerinde chandler ve pikan cevizi çeşitlerini, yayla kesimlerinde ise chandler, fernor, fernette, kaman1, şebin, bilecik, pedro çeşitlerini dikebilirsiniz.
Bölgedeki tarım alanlarının darlığı ve iklim koşulları nedeniyle sınırlı sayıda sebze ve meyve yetiştirilmektedir ( Tarım alanları daha çok “çay” ve 1990'larla birlikte kısmen “kivi” yetiştiriciliğine ayrılmış durumdadır.).
İlgili 45 soru bulundu
Rize ili ve çevresinin bilinen ilk hakim ahalisi, bitişken dilli ve Asya kökenli kavimlerdir. Bunlar Rize ve çevresinde tarım ve hayvancılıkla geçinen yerleşik topluluklarıdır. Bu topluluklardan "KULKU-KULKHA"ların adına, Erzurum yöresini kendi ülkesinin topraklarına katan URARTU kralı II. SARDUR (M.Ö.
Rize 19. yüzyılın ikinci yarısında Batum'un Ruslara bırakılmasının ardından, Trabzon Vilayetine bağlı Lazistan Sancağının merkezi olmuş, Cumhuriyet döneminde il merkezi olmuştur. I. Dünya Savaşı'nda yaklaşık iki yıl süren Rus işgalinin ardından özellikle çay ekiminin yaygınlaşması ile önemli bir gelişme göstermiştir.
Meyve üretimi olarak, 33757 dekar alanda meyve üretimi yapılmakta olup, bu meyveler arasında Kivi, Trabzon hurması, nar, dut, erik, kiraz, şeftali, vişne, elma, armut, muşmula, ceviz, fındık, kestane, limon, portakal ve mandarin yer almaktadır.
Daha çok mısır, fasulye ve patates yetiştirilir. Rize toprakları çok engebeli ve sürülmeye elverişli arâziler az olduğu için, kullanılan tarım araçları oldukça azdır. Meyvecilik çaydan sonra ikinci derecede bir gelir kaynağıdır. Armut, elma, fındık ve mandalina yetişir.
Doğu Karadeniz Bölümünde kivi bah- çelerinin ve üretimin en fazla olduğu il Rize'dir. Rize'de 1990'dan sonra devlet teşvikiyle ilk kivi bahçeleri kurulmaya başlanmış- tır. 2014 yılında 3662 da alanda kivi tarımı yapılmakta olup, Rize bu alanda ülkemizde Yalova'dan sonra ikinci önemli il durumundadır.
Kumkuat, Turunçgiller içinde küçük mücevher olarak adlandırılır. Kumkuat Çince`de altın portakal manasına gelir. Dünyada kabuğu ile beraber yenilen tek narenciye çeşididir. Evlerde, balkonlarda yetiştirilen belki de tek meyve ağacı kumkuatdır.
Daha önceki yıllarda da kivi ve stevia hasadı yapılan ÇAYKUR, bu kez tropikal bir meyve olan muz yetiştirdi. Ülkede Mersin ve Antalya gibi sıcak iklime sahip bölgelerde yetişen muzun Rize'de 2'inci yılında meyve verdiği dikkat çekti.
Türkiye'de Portakalın En Çok Yetiştirildiği İller
Ayrıca Muğla, İzmir ve Aydın'da portakalın en çok yetiştiği iller arasındadır. Doğu Karadeniz'de ise Rize ilinde yetiştirilmektedir. Antalya (Finike), en kaliteli portakal olarak bilinen Washington portakalı üretiminde ilk sırada yer alır.
Rize'de meşhur olan şeyler arasında bulunan ve Karadeniz'in sembolü niteliğinde olan Fırtına Deresi üzerinde rafting yapmak ise bir Rize klasiğidir. Rize'nin neyi meşhur sorusuna yanıt arayanlar muhlama, mısır ekmeği, sac kavurma, hamsili pilav ve sütlaç gibi dünyaca ünlü Rize yemeklerini deneyebilmektedirler.
Türkiye genelinde Rize denilince Lazlar'ın yaşadığı yer olarak düşünülür. Ancak Rize'de Türkler çoğunluğu teşkil eder. Hemşinliler de bir diğer grup olarak yaşarlar. Rize ili Karadeniz Bölgesi, Doğu Karadeniz bölümü sınırları içerisinde yer alır.
Çay daha çok yağışın fazla olduğu bölgelerde yetiştirilmektedir. Ülkemizde ise yıl içerisinde yağışın fazla olduğu bölge Doğu Karadeniz Bölgesidir. Çay Doğu Karadeniz Bölgesinde en çok Rize'de yetiştirilmektedir. Rize çay üretimi konusunda birinci sırada yer alır.
Yeşil çayı ve tarçınlı siyah çayı en çok önerilen ürünleri arasındadır.
Ahududu, nar, kayısı, portakal, mandarinin ise Karadeniz Bölgesi'ndeki hem üretim alanı hem de üretim miktarı düşüktür. Bu veriler ışığında Karadeniz Bölgesi'nin ülkemizde özellikle fındık, çay, kızılcık, muşmula, kivi gibi meyve türleri ve yetiştiriciliği bakımından önemli yere sahip olduğu görülmektedir.
Karadeniz Bölgesi; Mandalinanın bir cinsi olan Satsuma, Trabzon, Rize ve Ordu'nun Perşembe ilçesinde yetiştiriliyor.
Türkiye'nin meyve üretim miktarlarına bakıldı- ğında ilk sırada 4,1 milyon tonluk üretim ve %24,75'lik payla üzümsü meyveler grubu gelmektedir. Elma(Malus communis) ise 2,4 milyon ton üretim ve %14,6'lık pay ile üzümden(Vitis vinifera) sonra en çok üretilen ikinci meyve olmaktadır.
Rize ilinin adı ile ilgili olarak değişik görüşler ileri sürülmüştür; Yunanca pirinç anlamına gelen Rhisos, Rumcada "Rıza" olarak dağ eteği anlamında kullanılmıştır. Osmanlıca'da ise "Rize" ufak kırıntı, döküntü anlamındadır.
Annem ve sülalesi Rizelidir. +1 aynı zamanda rizelilere çakal da denir.
En soğuk ay olan Ocak ayının sıcaklık ortalaması 6.7 oC; en sıcak ay olan Temmuz ayının sıcaklık ortalaması ise 22.2 oC'dir. Ocak minimumunun -5.6 oC, Temmuz Maximumunun 32.5 oC olduğu Rize'de yıllık sıcaklık amplitüdü (salınımı) 25,8 oC'dir. Bu haliyle Rize, denizsel iklimlerin karakteristik özelliğini taşır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri