Mikrop veya kirden dolayı korku ve elleri tekrar tekrar yıkama zorlantısı, obsesif kompulsif bozukluğun (OKB) en yaygın belirtilerinden biridir. OKB'den muzdarip insanlar için el yıkama, temizlik kaygısının çok ötesine geçer. Gerçek amacı yoğun korku ve endişe duygularını azaltmak amacıyla yapılan davranışlardır.
Sık sık el yıkamak, egzaması (atopik dermatit olan insanlar için alevlenmelere neden olabilir. Egzaması olan kişilerin iyi hijyen uygularken, ellerindeki egzama alevlenmelerini önlemek için bazı tedbirler alması gerekmektedir.
Temizlik hastalığı birçok nedene bağlanabilir. Öncelikle beyin kimyasındaki değişimlerden kaynaklı olduğu görülmektedir. Yani beynin bazı bölgelerindeki bozulmuş iletiden kaynaklandığı söylenebilir. Sadece fizyolojik nedenlerden ziyade psikolojik nedenlerde bu rahatsızlığı ortaya çıkarabilir.
İlgili 26 soru bulundu
Obsesif kompulsif bozukluk(OKB) tipleri
Birçok tipi bulunan Obsesif kompulsif bozukluklarda halk arasında 'temizlik hastalığı' en sık rastlanan tiptir. 'Temizlik hastalığı' rahatsızlığı olan kişiler kendilerini mikrop bulaşabilir endişesiyle kirden, pislikten uzak tutmak isterler.
Temizlik Takıntısı, normal temiz bir ortamda çalışma veya yaşama arzusundan ya da düzenlilikden çok daha fazlasıdır. Temizlik Takıntısında belirli alanları veya eşyaları sürekli abartılı şekilde temizlemek veya sürekli temizlik yapmak temizlik hastalığının belirtilerinin arasında yer alır.
Takıntı hastalığı bin çocuktan 3 ila 9'unu etkileyen bir bozukluktur. En sık 7 yaş civarı görülür. Ancak ortalama başlangıç yaşı 10'dur.
1. El yıkama öncesinde yüzük, saat gibi aksesuarlar çıkarılır. 2. Akan su altında eller ıslatılır. 3. Bilekler, avuç içi, ellerin sırt ve parmak araları ile tırnakların kenar ve uçları sabun ile köpürtülerek en az 20 saniye süreyle kuvvetlice ovuşturulur.
Durulamadan önce ellerinizin hem önünün hem de arkasının sabun köpüğü ile kaplandığını hissettiğinizden emin olun. Bununla birlikte, çok miktarda sabun kullanmak da zararlı. Ellerinize çok fazla sabun pompalar ve düzgün durulamazsanız, gün içinde cildiniz tahriş olabilir.
8 - Çok sık yıkamak
Yüzünüzü ne kadar yıkarsam o kadar temizlenir diye düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Yüzünüz için ideal olan yıkama sabah ve akşam günde iki kezdir. Uzmanlar cildimizi çok fazla yıkarsanız kuruyup ve tahriş olmakla birlikte yağlanacağını da söylüyor.
Mikrop veya kirden dolayı korku ve elleri tekrar tekrar yıkama zorlantısı, obsesif kompulsif bozukluğun (OKB) en yaygın belirtilerinden biridir. OKB'den muzdarip insanlar için el yıkama, temizlik kaygısının çok ötesine geçer. Gerçek amacı yoğun korku ve endişe duygularını azaltmak amacıyla yapılan davranışlardır.
Takıntı zorlantı hastalığı teşhisi ruh hekimi tarafından konulmalıdır. Teşhis sürecinde amaç belirtilerin bedensel bir rahatsızlıktan kaynaklanmadığının gösterilmesidir. Özellikle hastalığın geç nispeten hayatın daha geç yıllarında başladığı durumlarda bu büyük önem taşımaktadır.
Bazı bakteriler, özellikle Staphylococcus ve Micrococcus türleri, gözenek, çizik, çatlak, kir ve kıllara sıkıca yapışmış vaziyette bulunurlar ve yağ ve ter salgıları özellikle toz ve kirle karışarak bakterilerin gelişmesi için uygun bir ortam oluştururlar. Bu nedenle, gün içerisinde sık sık ellerimizi yıkamalıyız.
OKB kendiliğinden geçmez, ilaç tedavisi veya bilişsel davranış terapisi yöntemlerinden biri ile tedavi edilmelidir. Erken teşhis gerçekleştirildiğinde tedavi süreci de hızlanır. Bazı hastalarda ilaç tedavisi yerine terapi yöntemi uygulanabilmektedir. Bilişsel davranışçı terapi bu terapiler arasında en etkilisidir.
Düşüncelerimiz beyinde oluşmaz, duygularımızın sonucunda oluşur. Bastırılan duygu ve dürtüler ise bir süre sonra patlar ve bir hastalık olarak yani OKB olarak ortaya çıkar. Bu nedenle de OKB alanında uzman bir psikolog ve aynı zaman da psikanalitik psikoterapi çalışan bir psikoterapiste başvurulmalıdır.
Başkaları tam olarak kendileri gibi düşünüp, hareket etmedikçe onlarla bir çalışma içine girmek istemezler, zorunda kalırlarsa agresifleşirler. Yanlış yapmamak için yaptıklarını defalarca kontrol ederler. Olayların olumlu olumsuz yönlerini sürekli tartmaya çalıştıkları için karar vermekte güçlük çekerler.
Takıntıların azaldığı dönemler aslında iyileşilmemektedir. İlaç tedavisi de iyileşmeyi ve takıntının bitmesini sağlamaz. Takıntının geçmesi için gerekli olan Psikanalitik kökenli bir psikoterapi ile ile obsesif düşüncelerin altında yatan bilinçdışı çatışma ve duygular psikoterapi ile çalışılmalıdır.
Takıntı hastalığı neden olur? Araştırmalarda obsesif kompulsif bozukluğun nedenleri arasında; vücutta mutluluk hissini veren serotonin hormonunun üretimindeki aksamasının en önemli neden olduğu görülmektedir. Çocuklukta görülen travmalar da takıntı hastalığına neden olmaktadır.
OKB'li hastaların anne-babalarında ve birinci derece akrabalarında OKB'nin sık olarak görülmesi hastalığın genetik olabileceğini düşündürmektedir.
Takıntılı kişilik ve obsesif kompülsif kişilik bozukluğu, insan hayatında günlük yaşamı etkileyecek kadar yer alan ruhsal bir hastalıktır. OKB yaygın bir ruhsal bozukluktur. Günlük hayatta etrafımızda temizlik hastası olarak adlandırdığımız kişiler de bir OKB hastası olabilir.
Şizofreni ile OKB (Obsesif Kompulsif Bozukluk) birlikteliği 19. Yüzyıldan itibaren psikiyatri literatürüne girmiş bir kavramdır. Aynı hastada hem psikotik, hem de obsesif kompulsif belirtilerin bulunması şizo-obsesif bozukluk olarak tanımlanır. Şizofrenide obsesif kompulsif belirtilerin tanınabilmesi oldukça güçtür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri